23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Logitech WAVE Keys Review: «Ένα κύμα ευελιξίας και εργονομίας»!

    Ο εργονομικός σχεδιασμός είναι το Α και το Ω σε κάθε keyboard που είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει στους power users, οι οποίοι συνηθίζουν να πληκτρολογούν «ποτάμια» κειμένου στο Word, μια ξεκούραστη εμπειρία. O κανόνας άλλωστε που ισχύει είναι ότι όσο περισσότερο πληκτρολογούμε στην καθημερινότητά μας, τόσο πιο πολύ θα πρέπει να επενδύουμε στην άνεση. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Washington, τα πληκτρολόγια που υποστηρίζουν τη σωστή θέση των χεριών και του καρπού ξεκουράζοντας τον χρήστη, είναι απλώς “must-have”.

    Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας συστήνουν στους χρήστες που πληκτρολογούν να προτιμούν keyboards με εργονομικό σχεδιασμό, καθώς ταιριάζουν περισσότερο στην πολύπλοκη γεωμετρία του σώματος μας, ασκώντας λιγότερη πίεση στους μύες, τους τένοντες και συνδέσμους. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Logitech επενδύει σημαντικά στη σειρά Ergo, για αυτό και τα προϊόντα που παίζουν σε αυτή την κατηγορία διαθέτουν ειδικό design που προωθεί την υψηλή παραγωγικότητα, που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με την απλότητα. Σε αυτήν τη κατηγορία εντάσσεται και το WAVE keys, το νέο πληκτρολόγιο της Logitech που συνεχίζει την «παράδοση» των εργονομικών keyboards.

    Wave after… wave!

    Στην αγορά μπορούμε να βρούμε τρεις βασικοί τύποι πληκτρολογίων που εστιάζουν στην εργονομία, καθώς για παράδειγμα κάποια έχουν μια κυρτότητα στη τοποθέτηση των πλήκτρων, κάποια είναι χωρισμένα στη μέση και κάποια άλλα καταφεύγουν σε πιο αντισυμβατικούς σχεδιασμούς. Τo WAVE Keys δείχνει να ακολουθεί μια πιο συμπαγή και compact κυματοειδή μορφή, φλερτάροντας όμως περισσότερο με μια πιο «παραδοσιακή» σχεδιαστική φιλοσοφία. Διαφορετικό σε σύγκριση με το παλαιότερο Ergo K860, με το οποίο ωστόσο δανείζεται πολλά κεντρικά concepts, το WAVE Keys διαθέτει περισσότερο πλάτος και λιγότερο μάκρος σε σχέση με τον μακρινό του «ξάδελφο» του. Σε γενικές γραμμές, έχει μια πιο «παραδοσιακή» προσέγγιση, πετυχαίνοντας όμως το στόχο των σωστών αποστάσεων ανάμεσα στα χέρια του χρήστη.

    Το ενδιαφέρον στοιχείο του WAVE Keys είναι ότι το layout του πληκτρολογίου δείχνει να έχει μια τοξωτή μορφή. Οι γωνίες του είναι αρκετά στρογγυλοποιημένες, ενώ αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα πλήκτρα είναι υπό γωνία, ενώ παράλληλα το numeric pad στην δεξιά πλευρά είναι σε μια φυσιολογική ευθεία διάταξη. Το πιο δυναμικό στοιχείο του WAVE Keys είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα keyboard πλήρους μεγέθους και εν αντιθέσει με το Ergo K860, το μαλακό μαξιλαράκι στο οποίο μπορείτε να ξεκουράζετε τους καρπούς των χεριών σας, είναι πλήρως ενσωματωμένο στο main board.

     

    Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις αποκομίσαμε από τις σούπερ compact διαστάσεις του, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για ένα keyboard που δεν καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο γραφείο, αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο το τοποθετήσετε. Συγκεκριμένα, το WAVE keys διαθέτει 375.97mm μήκος x 218.91mm πλάτος x 30.53mm Ύψος, ενώ το βάρος του ανέρχεται περίπου στα 750 γραμμάρια (μαζί με τις δύο ΑΑΑ μπαταρίες που χρειάζεται για να λειτουργήσει). Φυσικά, το ειδικό μαλακό (αλλά ανθεκτικό) μαξιλαράκι που προσφέρει υποστήριξη στον καρπό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Με τρία layers που περιλαμβάνουν αφρό μνήμης και ένα πλεκτό υφασμάτινο περιτύλιγμα που βοηθάει στην καλύτερη και πιο σταθερή επαφή, απορροφώντας την πίεση.

    Εστιάζοντας στην από κάτω επιφάνεια του keyboard, εκεί μπορούμε να διακρίνουμε δύο χαρακτηριστικά στηρίγματα – ποδαράκια, με κλίση +4°, προσφέροντας τη δυνατότητα ρυθμιζόμενης άνεσης. Εκεί βρίσκεται τοποθετημένο και το tray για την τοποθέτηση των μπαταριών, καθώς το keyboard δεν διαθέτει κάποια Type-C port για την φόρτιση. Παρόλα αυτά, απαιτείται μπόλικος καιρός και εκατομμύρια key strokes μέχρι να χρειαστεί να αντικαταστήσετε τις μπαταρίες του πληκτρολογίου (η Logitech κάνει λόγο για 3 ολόκληρα χρόνια). Το WAVE Keys συνδέεται τόσο μέσω Bluetooth, όσο και με τη χρήση ενός Logi Bolt USB dongle, το οποίο περιλαμβάνεται στη συσκευασία και παίζει στα 2.4GHz. Όπως τα περισσότερα keyboards και mice της Logitech, έτσι και αυτό δύναται να συνδεθεί με έως και τρεις συσκευές ταυτόχρονα, δίνοντας τη δυνατότητα εναλλαγής με το πάτημα ενός κουμπιού.

    Go with the waves!

    Αν μη τι άλλο, το Logitech WAVE Keys αποτελεί ένα ακόμη «επιστέγασμα ετών» για τη δημοφιλή εταιρεία στον τομέα των εργονομικών keyboard. Τεστάροντας την πρόταση της Logitech, η εμπειρία μας ήταν άκρως γεμάτη και παραγωγική. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πλήκτρα με μεμβράνη, αντί για μηχανικά buttons. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα button presses είναι σχεδόν αθόρυβα, ενώ με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα.

    Φυσικά, ένα από τα ατού του νέου keyboard της Logitech (όπως και πολλών προϊόντων που φέρουν την υπογραφή της γνωστής εταιρείας) είναι ότι συνεργάζεται άψογα με το Logi Options+, το ειδικό software που προσφέρει τη δυνατότητα για μια full παραμετροποιημένη εμπειρία, σύμφωνα με το γούστο και τις προτιμήσεις του εκάστοτε user. Το εν λόγω smart application ξεχωρίζει για το Logitech Smart Action, μια λειτουργία πουν ουσιαστικά πρόκειται για ένα editor μακροεντολών που χαρίζουν μεγαλύτερη ευελιξία στα δάχτυλα του απαιτητικού χρήστη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη λειτουργία είναι πολλά περισσότερα, καθώς δίνει τη δυνατότητα για mapping και σύνδεση του πληκτρολογίου με άλλα applications (όπως είναι το Spotify, το Slack, το ChatGPT κ.ά.).

    Ολοκληρώνοντας την εμπειρία μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το WAVE Keys της Logitech πρόκειται για ένα ιδανικό value for money keyboard (με μοναδική ίσως παραφωνία και «απώλεια» την έλλειψη backlit φωτισμού που σίγουρα θα πρόσθετε παραπάνω πόντους στο κομμάτι του usability). Ιδανικό για τους λάτρεις της υψηλής παραγωγικότητας, στιβαρό, σε σούπερ λογική τιμή (θα το βρείτε στα 84.9 ευρώ) και με την αξιοπιστία που διακρίνει το Logitech brand, δεν χωράει αμφιβολία πως το WAVE Keys αποτελεί μια ακόμη σούπερ λύση στον μακρύ κατάλογο των εργονομικών πληκτρολογίων της Logitech.

     To Logitech WAVE Keys κυκλοφορεί στη χώρα μας σε χρώμα γραφίτη

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles