23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Με ΑΙ αντικαθιστά συντάκτες η γερμανική Bild

    Η γερμανική εφημερίδα Bild σχεδιάζει να αντικαταστήσει ένα μεγάλο αριθμό συντακτών με τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian. Πρόκειται για μέρος ενός προγράμματος μείωσης του λειτουργικού κόστους, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ (147 εκατομμύρια δολάρια S$), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η διοίκηση στο προσωπικό της.  Η Bild αναδιοργανώνει επίσης τις δραστηριότητές της στις περιφερειακές εφημερίδες και αναμένονται εκατοντάδες απολύσεις. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, που είναι γνωστή κυρίως για τα εντυπωσιακά και άκρως πολιτικοποιημένα ρεπορτάζ της.

    Σε ένα e-mail προς το προσωπικό, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας και εκδότης Axel Springer, δήλωσε ότι ρόλοι όπως οι συντάκτες και το προσωπικό παραγωγής εντύπων «δεν θα υπάρχουν πλέον όπως σήμερα».  «Οι τρέχουσες διαρθρωτικές αλλαγές οδηγούν σε περικοπές θέσεων εργασίας. Απομακρυνόμαστε από προϊόντα, έργα και πράγματα που δε θα είναι ποτέ ξανά κερδοφόρα», ανέφερε το e-mail. Το Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος Mathias Döpfner δήλωσε ότι ο publisher επρόκειτο να γίνει μια «καθαρά εταιρεία ψηφιακών μέσων».

    Παράλληλα, ανέφερε ότι τα εργαλεία ΑΙ, όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν «να κάνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ποτέ ή να την αντικαταστήσουν».  Η τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν καλύτερη στη συγκέντρωση πληροφοριών και μόνο οι εκδότες που δημιουργούν «το καλύτερο πρωτότυπο περιεχόμενο», όπως η ερευνητική δημοσιογραφία και ο πρωτότυπος σχολιασμός, θα επιβιώσουν, δήλωσε ο κ. Döpfner.

    Η Bild δεν έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα μπορούσε να αντικαταστήσει η τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, τη Δευτέρα, η εφημερίδα δήλωσε ότι θα περικόψει περίπου 200 θέσεις εργασίας και θα κλείσει περίπου το ένα τρίτο των περιφερειακών εκδόσεών της σε ολόκληρη τη χώρα.  Η Bild ανέφερε ότι θα επιδιώξει να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις όπου είναι δυνατόν.

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles