23.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    MLS iQTalk Silk hands-on review: Τίμια πρόταση

    Ως γνωστόν, ένα από τα πλέον δραστήρια κομμάτια της αγοράς smartphones, είναι και η κατηγορία από 100 έως 200 ευρώ (αν και όχι η πλέον επικερδής για τους κατασκευαστές). Πολλοί χρήστες προσανατολίζονται για αγορά συσκευής στα χρήματα αυτά και φυσικά επιδιώκουν να συνδυάσουν αξιοπρεπείς επιδόσεις και κατασκευή, χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία. Το νέο iQTalk Silk της MLS χτυπάει σχεδόν στο «κέντρο» αυτής της κατηγορίας, φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια άξια, low-end λύση.

            mls-iqtalk-silk-4

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Αδειάζοντας το κουτί του, βρίσκουμε τη μπαταρία, ένα σύντομο εγχειρίδιο χρήσης, ένα USB καλώδιο, ακουστικά/hands-free και έναν φορτιστή 1A. Επίσης, η MLS δίνει δώρο μαζί με το Silk ένα φορτιστή αυτοκινήτου 12V και μια compact βάση στήριξης με βεντούζα, ώστε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες πλοήγησης του κινητού.

    Για «φθηνή» συσκευή, το Silk είναι σχετικά ποιοτικό και καλαίσθητο από εξωτερικής άποψης. Οι διαστάσεις του είναι 117x61x11 mm και το βάρος του μικρό, στα 105 γραμμάρια. Το πίσω, matte, πλαστικό καπάκι φαίνεται πως έχει γίνει ο κανόνας στα μοντέλα της εταιρείας, αφού είναι ανθεκτικό σε φθορές, προσφέρει grip και αφήνει ωραία αίσθηση στο χέρι, όμως εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: Η πρόσοψη που περιλαμβάνει την οθόνη και τα πλήκτρα αφής (φωτιζόμενα) είναι μικρότερη σε μήκος (κυρίως) και σε πλάτος (ελαφρώς) από την υπόλοιπη συσκευή, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μικρό «σκαλοπάτι» στο κάτω μέρος της. Αρχικά χτυπάει περίεργα στο μάτι αυτή η ανομοιογένεια και το μεγάλο πάχος είναι εμφανές, αλλά γρήγορα συνηθίζεται και εν τέλει ίσως αρέσει και σε κάποιους, αφού ξεφεύγει από τις τυπικές κατασκευές.

    mls-iqtalk-silk-2

    Στο πάνω μέρος έχουμε το power/lock πλήκτρο και το 3,5” jack, ενώ στη δεξιά πλευρά το διπλό πλήκτρο έντασης και τίποτε άλλο. Θα θέλαμε να εξέχει λίγο περισσότερο αλλά το feedback του είναι καλό. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει η microUSB θύρα, ενώ στο πίσω μέρος διακρίνονται η κάμερα και η έξοδος του ηχείου, δίπλα της. Τέλος, στην πρόσοψη υπάρχουν επίσης η εμπρόσθια κάμερα και το ακουστικό, αλλά χωρίς αισθητήρα φωτός και notification LED.

    Αφαιρώντας εύκολα το πίσω καπάκι αποκαλύπτονται η μπαταρία και οι υποδοχές microSD και full-size SIM κάρτας, για την δεύτερη θα χρειαστεί να βγάλετε την μπαταρία για να την τοποθετήσετε.

    Οθόνη, hardware και επιδόσεις

    Στην οικονομική κατηγορία του Silk έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε οθόνες λίγο πάνω ή κάτω από τις 3,5 ίντσες και η συσκευή της MLS πέφτει ακριβώς σε εκείνο το σημείο. Απλό TFT panel των 3,5 ιντσών, λοιπόν, με ανάλυση 320×480 pixels, επαρκής για αυτή τη διαγώνιο. Όπως προείπαμε δεν υπάρχει αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας και εν γένει η φωτεινότητα δεν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οπότε συνήθως θα την έχετε στο μέγιστο ή σε κάποια υψηλή ρύθμιση. Υπό ήλιο δεν είναι τόσο άνετη η χρήση, αλλά δεν είχαμε και τρομερές απαιτήσεις, δεδομένου και του ανταγωνισμού.

    mls-iqtalk-silk

    mls-iqtalk-silk-5

    mls-iqtalk-silk-3

    Θα χαρακτηρίζαμε την οθόνη μέτρια προς καλή, συνολικά, όμως σε μερικά σημεία δε μας ικανοποίησε τόσο η ακρίβεια και η απόκρισή της στο άγγιγμα. Χρειάζεται λίγο πιό «απαλό» touch με την άκρη του δακτύλου και έτσι μπορεί αν κάνετε βιαστική χρήση να σας δυσκολέψει λίγο, ενώ σε συνδυασμό με τη μικρή διαγώνιο και το android πληκτρολόγιο, η σύνταξη κειμένου δεν είναι και η πιό ευχάριστη διαδικασία. Τα τρία πλήκτρα αφής (ρυθμίσεις, home, back) έχουν ελαφρύ, λευκό φωτισμό, ευχάριστη προσθήκη σε μια φθηνή συσκευή και λειτουργούν ικανοποιητικά.

    Για τις επιδόσεις του MLS iQTalk Silk υπεύθυνο είναι το διπύρηνο ΜΤ6572 της MediaTek με τους Cortex A7 πυρήνες στο 1GHz, που συνοδεύεται από 512ΜΒ μνήμης RAM και το κλασικό Mali-400 MP chip γραφικών. Low-end συνδυασμός που παρέχει ισχύ για τα απολύτως βασικά, καταφέρνει πάντως να μην καθυστερεί και να μην «κολλάει» το Silk σε τυπική χρήση. Φυσικά αν το φορτώσετε με βαριά apps και γενικά έχετε μεγαλύτερες απαιτήσεις από ένα smartphone, καλύτερα να διαθέτετε περισσότερα από τα €139 που κοστίζει. Τα αποτελέσματα στα benchmarks που βλέπετε απλώς επιβεβαιώνουν το αυτονόητο.

    mls-iqtalk-silk-8

    Ο χώρος αποθήκευσης είναι 4GB αλλά μπορεί να επεκταθεί μέσω microSD κάρτας έως και 32GB ακόμη. Επίσης διαθέτει GPS, FM Radio, Wi-Fi και Bluetooth, με δυνατότητα USB tethering και σύνδεση περιφερειακών μέσω Bluetooth.

    Software και δυνατότητες

    Το Android 4.2.2 που «τρέχει» το iQTalk Silk είναι η συνήθης επιλογή, με τις βασικές δυνατότητες, χωρίς τροποποιήσεις. Αυτό που πάντα κάνει τη διαφορά, όμως, στα μοντέλα της MLS και ελκύει αρκετούς χρήστες, είναι οι εφαρμογές που υποστηρίζουν φωνητικές εντολές. Τις έχουμε δεί σε άλλες συσκευές iQTalk στο παρελθόν και κάθε φορά είναι ελαφρώς βελτιωμένες σε λειτουργικότητα.

    mls-iqtalk-silk-3

    Έχουμε, λοιπόν, το Talk&Call για κλήσεις ομιλίας δίνοντας το όνομα της επαφής φωνητικά, το Talk&SMS για υπαγόρευση κειμένου/σύντομου μηνύματος, το Talk&Email με την ίδια λειτουργία αλλά για αποστολή mail, το Talk&Post για το Facebook με το οποίο μπορείτε να δημοσιεύσετε status ή να κάνετε chat με φωνητικές εντολές και φυσικά το Talk&Drive για την πλοήγησή σας. Απλώς λέτε την οδό και τον αριθμό, η συσκευή εντοπίζει στους χάρτες της MLS την τοποθεσία και ξεκινά η καθοδήγησή σας.

    Η προσθήκη της MLS στη γκάμα εφαρμογών της είναι το Talk&Lock. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα φωνητικού ξεκλειδώματος της συσκευής, αν θέλετε κάτι πιό ασφαλές από ένα απλό κωδικό PIN ή ένα pattern στην οθόνη κλειδώματος. Αφού ενεργοποιήσετε την επιλογή, καλείστε να κάνετε εγγραφή μιας λέξης/φράσης, επαναλαμβάνοντάς την μερικές φορές για να την καταγράψει το τηλέφωνο. Η διαδικασία κρατά λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα, μόλις πατάτε το power/lock, το Silk θα περιμένει να ακούσει τη λέξη για να ξεκλειδώσει. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως αναγνωρίζει τη λέξη μόνο από εσάς και κανέναν άλλον, δίνοντας βάση περισσότερο στη χροιά και τον τόνο της, παρά τη λέξη που αναφέρετε καθ’εαυτή. Έτσι και να ακούσει κάποιος τη λέξη, δε μπορεί να την αναπαράγει και να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο.

    mls-iqtalk-silk-2

    mls-iqtalk-silk-1

    Για περιπτώσεις ανάγκης, φυσικά, μπορείτε να βάλετε και ένα τυπικό PIN, αν δε θέλετε ή δε μπορείτε να κάνετε φωνητικό ξεκλείδωμα. Η λειτουργία αυτή είναι πρωτότυπη και σωστά υλοποιημένη, προσθέτοντας λίγη επιπλέον ασφάλεια στα δεδομένα σας. Συν τοίς άλλοις, μπορείτε να ορίσετε μια διαφορετική λέξη-κλειδί για έως 3 λειτουργίες, ώστε με το ξεκλείδωμα να ανοίγει αυτόματα και μια εφαρμογή (τηλέφωνο, μηνύματα ή κάμερα).

    Τέλος, υπάρχει και το γνωστό MLS Updater που αναλαμβάνει την ενημέρωση όλων των apps της MLS, όταν υπάρχει κάποια νέα έκδοση. Επιπλέον θα βρείτε έναν file manager και μια εφαρμογή για εύκολο backup των δεδομένων σας.

    mls-iqtalk-silk-6

    Κάμερα, ήχος και αυτονομία

    Όπως θα περιμένε κανείς, η κάμερα του iQTalk Silk δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Έχει ανάλυση 3,2 MPixels, χωρίς συνοδευτικό φλας και καμιά εξειδικευμένη ρύθμιση. Η ποιότητα των φωτογραφικών είναι μάλλον χαμηλή και έτσι προτείνεται μόνο για πολύ βασικές λήψεις. Όσο για το video, μπορεί να είναι ανάλυσης έως και 720p και αποθηκεύεται σε μορφή 3gp. Η εμπρόσθια κάμερα έχει ανάλυση VGA και αρκεί για τυπικές απλές video κλήσεις.

    Ο ήχος κινείται και αυτός σε μέτρια επίπεδα, σχετικά «καθαρός» αλλά χωρίς μεγάλη ένταση. Σε εξωτερικούς χώρους με λίγο θόρυβο δεν ακούγεται ιδιαίτερα άνετα, αν θέλετε π.χ. να μιλήσετε σε ανοιχτή ακρόαση (θα πρέπει και πάλι να το έχετε κοντά στο αυτί σας). Η έξοδος του ήχου δεν παρεμποδίζεται όταν η συσκευή βρίσκεται σε επίπεδες επιφάνειες.

    mls-iqtalk-silk-7

    Όσο για την αυτονομία, υπεύθυνη είναι η μπαταρία των 1.500 mAh, που αρκεί για να κρατήσει τη συσκευή σε διαρκή χρήση για περίπου 3,5-4 ώρες, ανάλογα με το τι κάνετε, πόσο χρησιμοποιείτε το Wi-Fi/3G κ.λπ. Γενικά το Silk θα βγάλει το τυπικό 24ωρο του μέσου χρήστη χωρίς πρόβλημα.

    Το MLS iQTalk Silk διατίθεται αποκλειστικά (για ένα διάστημα) μέσω του δικτύου καταστημάτων του OTE, με τιμή €139 αλλά και φθηνότερα μαζί με κάποια προγράμματα κινητής. Δεδομένης της τιμής του κρίνεται μια καλή επιλογή που δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τα υπόλοιπα επώνυμα μοντέλα, ενώ φέρει και το software της MLS που προαναφέραμε, συν τη βάση και το φορτιστή αυτοκινήτου. Αν ψάχνετε μια καλή και φθηνή συσκευή μπορείτε άφοβα να το βάλετε στη λίστα των υποψηφίων.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles