20.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Mortal Kombat 1 Review

    Ό,τι και να αναφέρουμε για την απήχηση μιας εμβληματικής σειράς όπως το Mortal Kombat είναι νομίζουμε λίγο… Για περίπου 3 δεκαετίες, το Mortal δεν αποτελεί μόνο ένα game που συνέβαλλε στην εξέλιξη των beat ‘em up και fighting games, αλλά αποτελεί την «ζωντανή ιστορία» του gaming και της ευρύτερης geek και pop κουλτούρας, ένα franchise που μεταμόρφωσε και μετασχημάτισε τη βιομηχανία του gaming στο σύνολο της. Με όνομα λοιπόν βαρύ σαν ιστορία, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το πόσο σημαντικό είναι ένα νέο Mortal Kombat game. Επειδή όμως εάν ξεκινήσουμε την ιστορική αναδρομή για την εμβληματική σειρά θα χρειαστούμε όχι ένα αλλά… πέντε reviews. Για αυτό ας περάσουμε απευθείας στο… ψητό και να πάρουμε μια γεύση από το Mortal Kombat 1, ένα game που από τον τίτλο του και μόνο προμηνύει ένα… μεγάλο reboot. Get ready λοιπόν και… FIGHT!

    The Mortal Universe of Madness

    O αριθμός 1 στον τίτλο θα πρέπει να μας προϊδεάζει για το που πρόκειται να εστιάσει το νέο Mortal Kombat και για το ποιο θα είναι το ύφος του, αφού στην ουσία πρόκειται για ένα… reboot (στο περίπου όπως θα δούμε και παρακάτω). Σύμφωνα με το story, ο Liu Kang ύστερα από το τέλος του προηγούμενου Mortal Kombat και αφού κατάφερε να νικήσει την Titan Kronika κατάφερε να γίνει ο άρχοντας του χωροχρόνου. Μαζί με τον Geras λοιπόν, τον οποίο όρισε ως ένα είδος φύλακα της κλεψύδρας του χρόνου αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο timeline, ένα νέο σύμπαν, το οποίο εξασφαλίζει την ειρήνη ανάμεσα στα διάφορα βασίλεια. Για να συμβεί αυτό, η μοίρα διαφόρων ηρώων γράφεται από την αρχή… Για παράδειγμα, o Raiden δεν είναι ο θεός του κεραυνού, παρά ένας αγρότης που κάνει τα πρώτα του βήματα στις πολεμικές τέχνες μαζί με τον Kung Lao, ο Shang Tsung δεν είναι ο πανίσχυρος necromancer αλλά ένας αποτυχημένος κομπογιαννίτης μάγος και η Empress Sindel δεν έχει καμία σχέση με τον στρατηγό Shao Kan, διατηρώντας μαζί με τις κόρες της (Kitana και Mileena) τις ισορροπίες στο βασίλειο του Outworld.

    Ο Liu Kang ουσιαστικά προχώρησε στην επαναδιατύπωση της ιστορίας, έτσι ώστε να μην χρειαστεί τα βασίλεια που απαρτίζουν το σύμπαν του Mortal Kombat να έρθουν σε αντιπαράθεση. Ωστόσο, παρά τις προθέσεις του και τις ασφαλιστικές δικλείδες που βάζει, το κακό και οι σκοτεινές δυνάμεις πάντοτε βρίσκουν τον τρόπο να… τρυπώνουν. Χωρίς να θέλουμε να αποκαλύψουμε αλλά στοιχεία για το story, το Mortal Kombat 1 ουσιαστικά θα φέρει στο μυαλό πολύ τα παιχνίδια με το χωροχρόνο, θυμίζοντας κάτι αντίστοιχο με τη σειρά Loki και το Dr. Strange and the Multiverse of Madness της Marvel. Σίγουρα, το παραπάνω concept δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αφού η ιδέα των πολλαπλών και παράλληλων συμπάντων “παίζει” πολύ τελευταία, ωστόσο αποτελεί μια εξαιρετική δικαιολογία για να υποστεί η σειρά ένα απαραίτητο και αρκετά ευπρόσδεκτο reboot, το οποίο είναι ναι μεν “soft” αλλά λειτουργεί με άψογο και “Fun” τρόπο. Αυτό που ουσιαστικά καταφέρνει είναι ο κόσμος του Mortal Kombat να παραμένει τόσο γνώριμος όσο και διαφορετικός μαζί, προσφέροντας ένα απαραίτητο ρετουσάρισμα στην εμβληματική σειρά που εδώ που τα λέμε την χρειαζόταν.

    Ως είθισται η αφήγηση του Mortal Kombat 1 ξεδιπλώνεται μέσω του Story Mode, το οποίο αν μη τι άλλο φέρει την σφραγίδα  του συνδημιουργού του Mortal, Ed Boon. Ο τρόπος που ξεδιπλώνεται το story είναι αριστουργηματικός και κινηματογραφικός, καθώς καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του gamer από την πρώτη σύγκρουση μέχρι την τελευταία επική μάχη. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Mortal Kombat 1 διαθέτει την πιο ενδιαφέρουσα, γεμάτη δράση με ανατροπές αφήγηση που έχουμε δει πότε, αντλώντας την έμπνευση του από δεκάδες ταινίες πολεμικών τεχνών και all-time classic χολιγουντιανών blockbusters, αν και δεν λείπουν και ορισμένα B-Movie vibes, θυμίζοντας έτσι περισσότερο τα action movies των 80s-90s.

    Το δε roster των μαχητών, οι οποίοι δεν διστάζουν να τα δώσουν όλα μέχρι τελικής πτώσεως αριθμεί περισσότερους από 20 fighters, με το Mortal Kombat 1 να ρίχνει φως και σε λιγότερους γνωστούς ήρωες. Δεν σας κρύβουμε ότι το πολυποίκιλο roster αυξάνει το επίπεδο πρόκλησης για κάθε φανατικό φίλο του Mortal Kombat, ο οποίος σίγουρα θα δαπανήσει πολλές ώρες για να μάθει της κινήσεις και τα special attacks κάθε χαρακτήρα… one-by-one. Στα plus προσθέστε και την ύπαρξη των Kameo Fighters, οι οποίοι εκτελούν μαζί με τον ήρωα σας μια σειρά από κινήσεις (στο πρότυπο των εμβληματικών Marvel vs. Capcom), φτάνοντας το επίπεδο του challenge αλλά και τα «δίψας» για νέες κινήσεις (και αιμοβόρα fatalities) στη… στρατόσφαιρά. Μάλιστα, οι «συνοδοί» σας είναι και ένας έξυπνος τρόπος για να τιμηθούν τα 30 χρόνια του franchise, καθώς περιλαμβάνονται και χαρακτήρες (όπως ο Jax ή η Sonya), οι οποίοι δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στο νέο story. Αν μη τι άλλο έχουμε μια μείξη από όλες τις διαφορετικές περιόδους της gaming “ζωής” του Mortal Kombat franchise, το οποίο θα αρέσει σε κάποιους πιο ψαγμένους fans, αν και ορισμένους ενδέχεται να τους αφήσει αδιάφορους. Φυσικά, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μπόλικους νέους χαρακτήρες, οι οποίοι αναμένεται να εισβάλλουν στο σύμπαν του Mortal Kombat με τη μορφή DLC.

    Get over here!

    To story συνολικά θα σας κρατήσει συντροφιά μαζί με τα cinematics περίπου για 6 με 7 ώρες και σίγουρα στους πιο… «μπαρουτοκαπνισμένους» fans των fighting games, μάλλον δεν θα τους δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα για να φτάσουν στα end-game credits. Ωστόσο, με το που πέσουν τα end credits δεν σημαίνει ότι… ξεμπερδέψατε με το Mortal Kombat 1, καθώς ο τίτλος των NetherRealm Studios έχει εμπλουτιστεί με μια σειρά από modes που σίγουρα προσθέτουν πόντους στην αντοχή του παιχνιδιού στο πέρασμα του χρόνου, δίνοντας συνεχώς το έναυσμα για replayability. Για παράδειγμα, το κλασικό ladder-based Towers mode αποτελεί ένα καλό follow-up story, όπου μέσα από δεκάδες μάχες στόχος σας είναι να φτάσετε στην κορυφή, έτσι ώστε να ξεκλειδώσετε νέα endings για τους ήρωες που απαρτίζουν το roster του παιχνιδιού.

    Και μπορεί το Towers να είναι κάτι που του έχουμε δει ξανά στο παρελθόν, όμως η μεγαλύτερη προσθήκη στο gameplay δεν είναι άλλη από το Invasions Mode, το οποίο αν μη τι άλλο διαθέτει το δικό του ξεχωριστό στυλ! To Invasions μεταμορφώνει τον κόσμο του Mortal Kombat σε ένα είδος RPG tabletop παιχνιδιού, όπου ο gamer καλείται να οδηγήσει τον ήρωα που θα επιλέξει μέσα από μια σειρά από δοκιμασίες. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Invasions προσφέρει μια live-service εμπειρία παιχνιδιού, όπου περίπου ανά δίμηνο το main content ανανεώνεται. Προχωρώντας στους εν λόγω board game maps, οι gamers θα συναντήσουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και αρκετά ευφάνταστα challenges που αν μη τι άλλο καθιστούν τις μάχες ιδιαίτερα rewarding για τον παίκτη, ανταμείβοντας τους με μια σειρά από αντικείμενα που τους επιτρέπουν να κάνουν level-up τον χαρακτήρα τους, αλλά και πλήθος από unlockables, bonus items και collectibles.

    Τα παραπάνω Modes συνιστούν την single-player εμπειρία που προσφέρει το Mortal Kombat 1, ωστόσο ως είθισται υπάρχει και το Versus, το οποίο είναι αρκετά απλό, επιτρέποντας 1 vs 1 μάχες στην ίδια κονσόλα / PC ή σε ranked Online multiplayer (μέχρι στιγμής δεν υποστηρίζεται δυστυχώς το cross-platform). Χωρίς να αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, η Multiplayer υπηρεσία είναι ομολογουμένως αρκετά λειτουργική, προσφέροντας ένα super smooth αποτέλεσμα χωρίς ιδιαίτερο lag και (ενοχλητικά) τεχνικά προβλήματα.

    Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην συνολική εμπειρία που προσφέρουν τα gameplay mechanics, καθώς το παιχνίδι την ώρα της μάχης καταφέρνει να καλλιεργήσει μια αίσθηση διαρκούς ροής της δράσης (η οποία στα προηγούμενα Mortal δεν ήταν τόσο  εμφανής). Η ποικιλομορφία στον συντονισμό των κινήσεων όταν συνδυάζεστε με τον Kameo fighter σας αν μη τι άλλο είναι αριστουργηματική. Σε γενικές γραμμές πάντως, ο χειρισμός δείχνει να ακολουθεί την «παράδοση», καθώς έχετε στη διάθεση σας 4 attack buttons και ένα block button, ενώ και σε αυτό το Mortal δεν απουσιάζουν τα Fatal Blows που χρησιμοποιούνται όταν το health είναι χαμηλό, αλλά και τα special moves που ως είθισται διακρίνονται για την φαντασία και τον εξαιρετικά brutal χαρακτήρα τους. Τέλος, δεν μπορούμε να μην εκθειάσουμε τις αναβαθμισμένες και βελτιωμένες εναέριες επιθέσεις, όπου οι developers δούλεψαν αρκετά πάνω σε αυτό το κομμάτι.

    Mortal Kombat… Α New Age?

    Τα visuals είναι για μια ακόμη φανταστικά, με τη κίνηση των ηρώων να είναι σούπερ ομαλή και ρεαλιστική. Οι αρένες που διεξάγονται οι μάχες δείχνουν πραγματικά ολοζώντανες, ενώ τα χρώματα είναι έντονα, με την λεπτομέρεια να κυριαρχεί παντού. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι η NetherRealm δημιούργησε το πιο όμορφο και «live» οπτικά Mortal Kombat που έχουμε δει ποτέ. Ο δε ήχος είναι και αυτός με τη σειρά του εκπληκτικός, όπως αρμόζει σε μια AAA παραγωγή με τα υψηλά production values του Mortal Kombat. Τα μουσικά tunes κρατούν αμείωτη την ένταση της δράσης, ενώ το πεντακάθαρο voice acting για μια ακόμη φορά δείχνει το πόσο μεγάλη προσοχή δείχνει η NetherRealm στους τίτλους της. Τέλος, και το UI είναι βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα games της σειράς, καθώς είναι εμφανώς πιο «τακτοποιημένο». Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν για όλες τις κονσόλες και την έκδοση για το PC, εκτός από το Switch, καθώς πολλοί ήταν οι users που παραπονέθηκαν για τα low-poly γραφικά, τα bugs και για το πόσο unoptimized ήταν το παιχνίδι στην κονσόλα της Nintendo.

    Ολοκληρώνοντας το review μας πάνω στο Mortal Kombat 1, η αίσθηση που μας αφήνει είναι ότι παρότι ο νέος τίτλος έχει λανσαριστεί με την έννοια του reboot, παρόλα αυτά η πραγματικότητα είναι ότι δεν βλέπουμε κάτι το τόσο επαναστατικό, παρά μόνο ορισμένες ομολογουμένως φρέσκιες πινελιές. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τρομακτικά polished και high production valued τίτλο, ο οποίος είναι εντυπωσιακά βελτιωμένος στα σημεία σε σχέση με το παρελθόν. Απολύτως άρτιο και τεχνικά αψεγάδιαστο, ένα ακόμη «must-have» για τους fans του είδους, ένα Mortal Kombat το οποίο συνεχίζει τη θετική παράδοση, τοποθετώντας τη σημαία της εμβληματικής σειράς ψηλά στον ιστό της.

    Ανάπτυξη: NetherRealm Studios Έκδοση: Warner Bros. Διάθεση: CD Media

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 88%

    ΗΧΟΣ: 87%

    GAMEPLAY: 84%

    ΑΝΤΟΧΗ: 86%

    ΓΕΝΙΚΑ: 86%

     

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles