23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    NASA: O Ιούλιος του 2023 είναι πιθανόν να αποδεδειχθεί ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί στον πλανήτη Γη

    Ενώ τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Κίνα σπάνε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, ακόμη πιο δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη ο Γκάβιν Σμιτ, επικεφαλής κλιματολόγος της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος (NASA) ότι ο Ιούλιος του 2023 είναι πιθανόν να αποδεδειχθεί ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί εδώ και «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια» στον πλανήτη Γη.

    Ανάλογες ήταν και οι προβλέψεις που έγιναν προχθές Τετάρτη από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος, σύμφωνα με τις οποίες ο φετινός Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο αφότου άρχισαν οι μετρήσεις, έπειτα από τον Ιούνιο που ήδη έσπασε κάθε ρεκόρ.

    Με βάση τους υπολογισμούς του επικεφαλής κλιματολόγου της NASA, τα φαινόμενα που παρατηρούνται το τρέχον διάστημα αυξάνουν την πιθανότητα το 2023 να είναι η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Η πιθανότητα αυτή είναι «50-50», κατά τους υπολογισμούς του Γκάβιν Σμιτ, ενώ άλλοι επιστήμονες θεωρούν πως η πιθανότητα αυτή φθάνει ως ακόμα και το 80%.

    Όπως είπε ο Γκάβιν Σμιτ, τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που «μόλις ενέσκηψε». Το Ελ Νίνιο είναι κυκλικό κλιματικό φαινόμενο, η πηγή του οποίου βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, και οδηγεί σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως, ξηρασίες σε κάποιες περιοχές του κόσμου και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε άλλες.

    Αν και το Ελ Νίνιο διαδραματίζει κάποιον μικρό ρόλο στις τρέχουσες παρατηρήσεις, «βλέπουμε ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας να καταρρίπτονται ακόμα και πέρα από τους τροπικούς, πολλούς μήνες τώρα», σύμφωνα με τον κ. Σμιτ.

    «Προβλέπουμε ότι το 2024 θα είναι χρονιά ακόμα πιο θερμή, καθώς θα αρχίσει με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ενισχύεται αυτή τη στιγμή και θα φθάσει στην κορύφωση στα τέλη αυτής της χρονιάς», συμπλήρωσε ο κ. Σμιτ.

    Διαβάστε επίσης: Η σύγχρονη τεχνολογία στη μάχη εναντίον των πυρκαγιών

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles