33.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
More

  Οι Δωρεές προς βοήθεια στους Ουκρανούς “μεταφέρονται” στο Darknet, πολλαπλές οι απάτες!

  Η Check Point Research (CPR) βλέπει μια τάση που αφορά στις διαφημίσεις που ζητούν δωρεές σε Ουκρανούς να εμφανίζονται στο Darknet. Αν και ορισμένες διαφημίσεις είναι νόμιμες, πολλές από αυτές είναι δόλιες. Η CPR παρουσιάζει ακολούθως παραδείγματα και των δύο. Όλες οι διαφημίσεις ζητούν ποσά προς δωρεά με τη μορφή κρυπτονομίσματος. Το Darknet είναι ένα μέρος του διαδικτύου που δεν είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης, και απαιτεί τη χρήση ανώνυμων προγραμμάτων περιήγησης για πρόσβαση. Η CPR προειδοποιεί το κοινό να μην κάνει δωρεές στην Ουκρανία μέσω του Darknet, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να επωφεληθούν από το υψηλό ενδιαφέρον της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

  • Σε ένα παράδειγμα, μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ονομάζεται «Μαρίνα» ζητά δωρεές μέσω μιας προσωπικής φωτογραφίας. Η CPR ακολούθησε τα ίχνη και διαπίστωσε ότι η εικόνα ήταν τραβηγμένη από γερμανική εφημερίδα.
  • Σε ένα άλλο παράδειγμα, μια διαφήμιση στοDarknetπαραπέμπει σε έναν νόμιμο ιστότοπο που έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτογράφηση σε κεφάλαια δωρεών.
  • Η CPR προτρέπει τους πιθανούς δωρητές που επιθυμούν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να προσέχουν τους συνδέσμους τους οποίους επισκέπτονται και τους ιστότοπους που χρησιμοποιούν για την αποστολή κεφαλαίων.

   

  Το Check Point Research (CPR) έχει διαπιστώσει πως υπάρχουν στο Darknet σελίδες απάτη για δωρεές σε βοήθεια της Ουκρανίας. Ο σκοτεινός ιστός είναι μέρος του διαδικτύου που δεν είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης και απαιτεί τη χρήση ενός ανώνυμου προγράμματος περιήγησης για πρόσβαση. Εκεί, ένα άτομο μπορεί να αγοράσει αριθμούς πιστωτικών καρτών, ναρκωτικά, όπλα και λογισμικό που μπορεί να βοηθήσει στην εισβολή σε υπολογιστές. Μερικές από τις διαφημίσεις είναι νόμιμες, ενώ άλλες είναι σαφώς αμφισβητούμενες. Η CPR παρέχει παραδείγματα και των δύο. Όλες οι διαφημίσεις ζητούν δωρεές με τη μορφή κρυπτονομίσματος.

  Παράδειγμα A: Δόλια Διαφήμιση 

  Η CPR βρήκε την παρακάτω διαφήμιση που ζητούσε δωρεές για την υποτιθέμενη Ουκρανή Μαρίνα. Μια σύντομη περιγραφή αναφέρει ότι η «Μαρίνα» και τα παιδιά της προσπαθούν να ξεφύγουν από την Ουκρανία λόγω της «πολύ κακής κατάστασης» και ζητούν, για να το κάνουν, χρήματα ως δωρεά σε κρυπτονομίσματα. Η έκκληση αναφέρει επίσης, «Κάθε νόμισμα βοηθάει». Ενώ οι συνημμένοι κωδικοί QR είναι διευθύνσεις σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, ένας γρήγορος έλεγχος δείχνει ότι η κύρια εικόνα στον ιστότοπο φαίνεται να προέρχεται από ένα άρθρο εφημερίδας του γερμανικού διεθνούς ειδησεογραφικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της Deutsche Welle (DW). Δεν φαίνεται να παρέχονται άλλες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συνολική αυθεντικότητα και νομιμότητα της σελίδας.

  Παράδειγμα B: Δόλια Διαφήμιση

  Ορισμένοι από τους ιστότοπους που αναφέρονται στο Darknet «δείχνουν» στην πραγματικότητα αξιόπιστους ιστότοπους. Αυτός που ξεχωρίζει είναι ο: https://www.defendukraine.org/donate- , ένας ιστότοπος που καλεί τους ανθρώπους να «Βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό και τους τραυματίες τους, καθώς και τις οικογένειες και τα παιδιά που έχουν παγιδευτεί στην σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη». Αναφέρεται επίσης στον λογαριασμό Twitter «Defend Ukraine». Το domain καταχωρήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο ιστότοπος είναι απλός και περιέχει μια λίστα με διαφορετικούς οργανισμούς και ΜΚΟ στην Ουκρανία, καθώς και Crypto Currency – Bitcoin, Ethereum και USDT.

  Οι διευθύνσεις Bitcoin είναι https://www.blockchain.com/btc/address/357a3So9CbsNfBBgFYACGvxxS6tMaDoa1P. Αυτός ο ιστότοπος έχει λάβει αυτήν τη στιγμή (από 24-02-2022 12:58, πρώτη συναλλαγή) 261,16141073 BTC αξίας 9,880,525,93 $.

  Ιστοσελίδα Defend Ukraine:

  Πάνω από 9,8 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές κρυπτονομίσματος στην Ουκρανία:

  Δωρεές κρυπτονομισμάτων στην Ουκρανική κυβέρνηση στο Dark net:

  Σχόλιο του Oded Vanunu, Head of Product Vulnerabilities Research, στην Check Point Software:

  «Η CPR παρατηρεί πάντα προσεκτικά το Darknet. Πέρυσι, βρήκαμε διαφημίσεις για πλαστές υπηρεσίες κορωνοϊού. Τώρα, βλέπουμε να εμφανίζονται σε αυτό απάτες με δωρεές, καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εντείνεται. Αυτές οι διαφημίσεις χρησιμοποιούν πλαστά ονόματα και προσωπικές ιστορίες για να παρασύρουν τους ανθρώπους να κάνουν δωρεές. Σε ένα παράδειγμα, είδαμε κάποιον να ισχυρίζεται ότι ονομάζεται «Μαρίνα», εμφανίζοντας μια προσωπική φωτογραφία με τα παιδιά της στο χέρι. Αποδεικνύεται ότι η εικόνα είναι πραγματικά τραβηγμένη από γερμανική εφημερίδα. Ταυτόχρονα, βλέπουμε νόμιμες διαφημίσεις για δωρεές για βοήθεια προς τους Ουκρανούς, όπου παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα που κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν δέκα εκατομμύρια δολάρια. Έτσι, νόμιμες και δόλιες διαφημίσεις αναμειγνύονται στο Darknet. Το Darknet μπορεί να είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Προτρέπω θερμά όποιον θέλει να κάνει δωρεά να χρησιμοποιήσει αξιόπιστες πηγές και μέσα. Η CPR θα συνεχίσει να παρακολουθεί το Darknet καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου και να αναφέρει οποιαδήποτε άλλη παράβαση». 

  Πέτρος Κυπραίος
  Πέτρος Κυπραίος
  Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles