17.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    OpenAI GPT 4.5: Όλα όσα γνωρίζουμε για το “Next-big thing” στα γλωσσικά μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης!

    Το γλωσσικό μοντέλο που έχε αναπτύξει η OpenAI, ονόματι GPT-4 θεωρείται το πιο εξελιγμένο γλωσσικό μοντέλο που τροφοδοτεί τις σύγχρονες Τεχνητές Νοημοσύνης.  Το εν λόγω μοντέλο αποτελεί τη βάση λειτουργίας του ChatGPT που όλοι γνωρίζουμε και όπως μπορείτε εύκολα να φανταστείτε η στρατιά των developers της OpenAI εργάζεται τώρα στην ανάπτυξη της επόμενης έκδοσης, η οποία θα ονομάζεται GPT 4.5. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω version ουσιαστικά θα γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην 4η και στην 5η έκδοση και σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε το ChatGPT 3.5 τρέχει στην free έκδοση του δημοφιλούς chatbot, ενώ η έκδοση 4 παίζει στην συνδρομητική έκδοση του ίδιου chatbot.

    Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, το GPT-4.5 θα αποτελέσει μια ποιοτική αναβάθμιση σε σχέση με την version 4, καθώς θα χρησιμοποιεί ακόμη παραπάνω data points. Ενδεικτικό είναι ότι το GPT 3.5 έκανε χρήση 175 δισεκατομμυρίων διαφορετικών παραμέτρων, ενώ το 4o μοντέλο έπιασε το απίστευτο νούμερο των 1.8 τρις. Data points. Οπότε το GPT-4.5 αναμένεται να εκτοξεύσει τις παραμέτρους που απαιτεί το γλωσσικό μοντέλο για να «εκπαιδευθεί». Μάλιστα, αξίζει να τονίσουμε ότι τα δεδομένα που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή το τωρινό γλωσσικό μοντέλο φτάνουν μέχρι το φθινόπωρο του 2021 και για αυτό ορισμένα μελλοντικά μοντέλα αναμένεται να επικεντρώνεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσα στο 2022 και γιατί όχι φτάνοντας ακόμη και μέχρι το 2023. Επιπλέον, ένα από τα καινοτόμα features που ήρθε με το launch του GPT-4 ήταν η δυνατότητα αναγνώρισης της Τεχνητής Νοημοσύνης εικόνων, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα της αντίληψης αλλά και της κατηγοριοποίησης τους. Δεν αποκλείεται με την επόμενη version να δούμε και αναγνώριση video, αλλά και καλύτερη επαφή με ειδικούς τύπους αρχείων όπως είναι για παράδειγμα τα PDFs.

    Τέλος, ενδέχεται το GPT-4.5 να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται περισσότερες πληροφορίες, να αξιοποιεί προηγούμενες «συζητήσεις, αλλά και να απαιτεί ακόμη λιγότερους πόρους για να τρέξει (πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερες συσκευές ευκολότερα). Μέχρι στιγμής, η OpenAI δεν έχει ανακοινώσει το πότε αναμένεται να δούμε το GPT-4.5, παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό να έχουμε τη νέα version κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο, καθώς όλοι γνωρίζουμε το πόσο ανταγωνιστικό έχει γίνει το πεδίο στην αγορά της ΑΙ.     

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles