17.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    “Παγώνει” η αποστολή ExoMars μετά τη διακοπή συνεργασίας με τη Roscosmos

    Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει εμφανές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει σημαντικά και τις διαστημικές αποστολές, με αποτέλεσμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) να εξετάζει πλέον τις εναλλακτικές του.

    Όπως ανακοινώθηκε, το ρόβερ “Ρόζαλιντ Φράνκλιν” της αποστολής ExoMars με προορισμό τον ‘Άρη, που θα γινόταν φέτος με ρωσικά μέσα, είναι έτοιμο για εκτόξευση. Όμως, μετά τη διακοπή της συνεργασίας της Ευρώπης με τη Roscosmos η αποστολή αναμένεται να αναβληθεί για το 2028 ή το 2030.

    Το συγκεκριμένο ρόβερ είναι το πρώτο με τεχνικές δυνατότητες να ψάξει για ίχνη ζωής στον κόκκινο πλανήτη χάρη στο τρυπάνι και στο φορητό εργαστήριο του. Μπορεί να τρυπήσει σε βάθος έως δύο μέτρων κάτω από την αρειανή επιφάνεια. Η Roscosmos έχει συμβάλει ουσιαστικά αφενός με έναν πύραυλο Proton και αφετέρου με την πλατφόρμα προσεδάφισης Kazachok. Επίσης, οι Ρώσοι επιστήμονες είχαν αναπτύξει και ορισμένα από τα όργανα της αποστολής.

    Παραμένει μια μικρή πιθανότητα για αποκατάσταση των ευρω-ρωσικών σχέσεων έγκαιρα, ώστε η ExoMars να εκτοξευθεί το 2024. Το επόμενο “παράθυρο” εκτόξευσης είναι το 2026 και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μόνο αν έτεινε χέρι βοηθείας η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Ήδη γίνονται σχετικές συζητήσεις μεταξύ ESA-NASA. Το σίγουρο είναι ότι η τελευταία δεν είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μιας νέας ακάτου προσεδάφισης στον ‘Αρη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Elon Musk σκέφτεται να φτιάξει νέα πλατφόρμα social media για να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles