20.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Password: 5 tips για να επιλέξετε το σωστό κωδικό ασφαλείας

    Καθώς η ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο «ψηφιακή» αντίστοιχα πολλαπλασιάζονται και οι ψηφιακές πλατφόρμες/ υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε. Αυτό βέβαια συνήθως συνεπάγεται τη δημιουργία προφίλ με τα προσωπικά στοιχεία μας ή ευαίσθητες πληροφορίες, που με τη σειρά τους χρήζουν προστασίας, ειδικά με την συνεχιζόμενη αύξηση των cyber crimes όπως είναι για παράδειγμα η υφαρπαγή στοιχείων από πιστωτικές κάρτες, identity theft και όλα τα υπόλοιπα αρνητικά που έρχονται μαζί με τις ευκολίες της τεχνολογίας. Και εννοείται ότι όπως εξελίσσονται οι online απειλές, έτσι εξελίσσονται και οι «απαιτήσεις» των ειδικών κυβερνοασφάλειας, σχετικά με το τι αποτελεί έναν ασφαλή κωδικό (και όχι, το iloveyou4ever δεν είναι ασφαλές password, ούτε το 1234576 κ.λπ). Αν κι εσείς δυσκολεύεστε να επιλέξετε έναν κωδικό που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις/ προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα είναι και δύσκολος να τον μαντέψει κάποιος hacker, bot  ή αλγόριθμος Τεχνητής Νοημοσύνης, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει κάποια tips σχετικά με το πώς να επιλέξετε/ δημιουργήσετε κωδικούς ασφαλείας με μειωμένο ρίσκο αλλά και εύκολους (σχετικά) στην ανάμνηση.

    1. Ο ειδικός κυβερνοασφάλειας Bruce Schneier, σε σχετικό του άρθρο στην εφημερίδα Guardian προτείνει μια πρωτότυπη λύση: δημιουργείστε το password σας χρησιμοποιώντας μια πρόταση που σας είναι εύκολη να θυμάστε και να την μετατρέψετε σε αρκτικόλεξο, κρατώντας μόνο το πρώτο γράμμα από κάθε λέξη. Παραδείγματος χάρη, το «αρνάκι άσπρο και παχύ της μάνας του καμάρι» γίνεται ΑΑΚΠΤΜΤΚ. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται πολύ κοινότυπες φράσεις (όπως το παράδειγμα) ώστε να μειωθούν κι άλλο οι πιθανότητες να το μαντέψει κάποιος που σας ξέρει.

    2. Μια εναλλακτική σε αυτό είναι μια ατάκα από κάποιο τραγούδι που σας αρέσει, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από τα αρχικά και τις λέξεις του στίχου. Π.χ. το γνωστό “You know you make me wanna shout” θα μπορούσε να είναι “ukuMAKEMEws”. Ξανά, όσο πιο δημοφιλές είναι το τραγούδι, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να καταλήξετε με έναν κωδικό που θα είναι εύκολο να το μαντέψει κάποιος.

    3. Αν πρέπει να συμπεριλάβετε κάποιο νούμερο στο password σας, αποφύγετέ διευθύνσεις, ταχυδρομικούς κώδικες και γενέθλια. Επιλέξτε κάποιον αριθμό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς, αλλά δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμος από κάποιον που δεν σας γνωρίζει π.χ. το τελευταίο ΑΕΠ της χώρας, την θερμοκρασία στην επιφάνεια της Αφροδίτης ή κάτι αντίστοιχα τυχαίο.

    4. Μην αναθέσετε στο browser σας να θυμάται τους κωδικούς σας. Οι browser συχνά γίνονται compromise από hackers ή αντίστοιχα αν κάποιος κλέψει τον υπολογιστή σας θα έχει απευθείας πρόσβαση και στα οικονομικά σας και σε κάθε άλλη προσωπική σας πληροφορία. Σκεφτείτε να αφήνατε ανοιχτά τα SoMe στον υπολογιστή σας, ενώ έχετε καλέσει φίλους στο σπίτι: εξίσου εκτεθειμένοι είστε αν αναθέσετε στο browser να θυμάται τα συνθηματικά σας.

    5. Μια ακόμα «νικήτρια» επιλογή, είναι να δημιουργήσετε μόνοι σας μια εντελώς δική σας «λέξη» (επιστημονικός όρος: αρλούμπα), την οποία θα χρησιμοποιείτε για συνθηματικό. Π.χ., ποιοι μήνες έχουν μόνο 30 ημέρες; Σεπτέμβριος, Απρίλιος, Ιούνιος, Νοέμβριος οπότε… ΣεπΑπΙουΝοε θα μπορούσε να είναι μια επιλογή. Γενικά, το μήκος του password είναι πλεονέκτημα καθώς όσο πιο μεγάλο, τόσο πιο τυχαίο και τόσο πιο δύσκολο να μαντευθεί, κατά συνέπεια αν θέλετε να κάνετε το συνθηματικό σας χρησιμοποιώντας π.χ. τον περιοδικό πίνακα, κάντε το! Όσες περισσότερες λέξεις ενώσετε τόσο πιο ασφαλείς θα είστε.

    Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό θέμα και καθώς καθημερινά βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται οι απόπειρες υποκλοπής προσωπικών στοιχείων(και όχι μόνο) ίσως έχει νόημα να αξιολογήσετε τα passwords σας και να υιοθετήσετε κάποια από τις παραπάνω συμβουλές για να εξασφαλίσετε ότι τα στοιχεία σας είναι προστατευμένα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles