20 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Star Wars: The Force Awakens. Η δημιουργία ενός κινηματογραφικού έπους!

    Σε ένα όχι και τόσο «μακρινό» γαλαξία και συγκεκριμένα πριν από περίπου 40 χρόνια (στις 25 Μαΐου του 1977) έκανε την εμφάνιση της η πρώτη κινηματογραφική ταινία Star Wars. Με τον άσημο τότε George Lucas να κρατάει την σκηνοθετική κλακέτα και ένα cast όχι και τόσο γνωστών ηθοποιών (όπως για παράδειγμα ο… Harrison Ford) ξεκίνησε ένα επικό ταξίδι σε ένα μοναδικό κόσμο επιστημονικής φαντασίας, που όμοιος του δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ξανά στην ιστορία του κινηματογράφου. Tα επαναστατικά εφέ (για τα δεδομένα της εποχής) έφεραν στο προσκήνιο την εταιρεία του Lucas (Lucasfilm) και ανέβασαν κατακόρυφα τις μετοχές των πρωταγωνιστών, με την πρώτη ταινία Star Wars (η οποία στην πορεία ονομάστηκε Episode IV: A New Hope) να πετυχαίνει ρεκόρ εισπράξεων φτάνοντας τα 775 εκατομμύρια δολάρια (ένα τεράστιο επίτευγμα από τη στιγμή που το budget της ήταν μόλις στα 11 εκατομμύρια)!

    Star Wars A new hope  (Large)

    Το πρώτο Star Wars προτάθηκε για 10 Oscars (μεταξύ αυτών και του Καλύτερου Φιλμ) κερδίζοντας 7 χρυσά αγαλματίδια, ενώ η τεράστια επιτυχία του είχε ως αποτέλεσμα ο George Lucas να γυρίσει δύο ακόμη sequels, το Empire Strikes Back (1980) και Return of the Jedi (1983). Τα υπόλοιπα είναι μάλλον «ιστορία», καθώς o διάσημος σκηνοθέτης κατάφερε να δημιουργήσει έναν ανεπανάληπτο «μύθο» που είχε ως αποτέλεσμα το Star Wars να μετατραπεί στο απόλυτο φαινόμενο της pop κουλτούρας. Με την αέναη πάλη της Σκοτεινής και της Φωτεινής Πλευράς στο επίκεντρο, οι βασικοί ήρωες (Luke Skywalker, Han Solo, Obi-Wan Kenobi, Princess Leia, Master Yoda και φυσικά ο πιο επικός «κακός» όλων των εποχών, Darth Vader), ταξίδεψαν τη φαντασία εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.  Με 3 ακόμη ταινίες (prequels) που κυκλοφόρησαν το 1999, 2002 και 2005, o Lucas έκλεισε ένα κύκλο συνολικά έξι ταινιών Star Wars που εξιστορούσαν την περιπέτεια της οικογένειας Skywalker μέσα στο πέρασμα των χρόνων, οι οποίες επέκτειναν ακόμη περισσότερο τον κόσμο που δημιούργησε ο Lucas.

    George Lucas Star Wars

    H Δύναμη Ξυπνάει και ένας νέος κύκλος ανοίγει…

    Το 2012 η Disney προχώρησε στην εξαγορά της Lucasfilm έναντι του αστρονομικού ποσού των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Lucas είχε καταλάβει προ πολλού ότι είχε φτάσει πλέον το πλήρωμα του χρόνου και ήταν η στιγμή να παραδώσει τη σκυτάλη στους επόμενους συνεχιστές του μύθου του Star Wars και σίγουρα η Disney εξαιτίας της τεράστιας δυναμικής της ήταν η καταλληλότερη για να προχωρήσει και να εξελίξει ακόμη περισσότερο το σύμπαν του “Πολέμου των Άστρων”. Με το που έκλεισε το κολοσσιαίο deal, η Disney ανακοίνωσε το πλάνο της για την ανάπτυξη τριών ταινιών που θα συνέχιζαν το story από το Return of The Jedi, δημιουργώντας πραγματικό πανικό στις τάξεις των fans. Τα νέα επεισόδια (7 έως 9) θα κυκλοφορούσαν το 2015, το 2017 και το 2019, ενώ όπως έγινε γνωστό αυτές οι ταινίες θα πλαισιώνονταν παράλληλα και από μία σειρά από stand-alone films. Τον Ιανουάριο του 2013 η CEO της Lucasfilms, Kathleen Kennedy, ανακοίνωσε ότι το επόμενο επεισόδιο του Star Wars θα περνούσε στα χέρια του διάσημου και εξαιρετικά ταλαντούχου σκηνοθέτη (και φανατικού fan του Star Wars) J.J. Abrams!

    star-wars-episode-7-jj-abrams-alien-1 (Large)

    O Abrams (όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια) ήταν απλώς η ιδανικότερη επιλογή για να «ενορχηστρώσει» σκηνοθετικά το επόμενο Star Wars. Η συγγραφή του αρχικού script της ταινίας ανατέθηκε στον Michael Arndt, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και τότε αποχώρησε από το project, με την συγγραφή του σεναρίου να αναλαμβάνει ένας «παλιός γνώριμος», ο Lawrence Kasdan (είχε βάλει την συγγραφική του πινελιά στα Empire Strikes Back και Return of the Jedi) μαζί με τον Abrams. H αρχική πρόθεση των δύο δημιουργών ήταν ουσιαστικά η νέα ταινία Star Wars να αποτελέσει μία «γέφυρα» ανάμεσα στην αρχική τριλογία (επεισόδια 4 – 6) και σε ένα νέο κόσμο, ο οποίος όμως δεν θα διέφερε τεράστιο βαθμό σε σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες ταινίες. Για αυτό λοιπόν, ο Abrams πήρε την απόφαση να συνενώσει το παλιό με το νέο, καλώντας στο νέο Star Wars όλο το παλιό cast που τόσο είχαμε αγαπήσει από την πρώτη χρονικά ταινία. Ύστερα από μήνες συζητήσεων οι Harrison Ford (Han Solo), Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Princess Leia), Anthony Daniels (C-3PO) και Peter Mayhew (Chewbacca) θα πλαισιώνονταν από το «νέο αίμα» με τους Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn), Adam Driver (Kylo Ren), Oscar Isaac (Poe Dameron) να αναλαμβάνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους (μαζί με πολλούς ακόμη πολύ γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Andy Serkis σε δεύτερους ρόλους).

    Star Wars the Force Awakens 6 (Large)

    Ο Abrams ήθελε εξ΄ αρχής να επικεντρωθεί στην ιδιαίτερη χημεία ανάμεσα στους παλιούς και στους νέους χαρακτήρες, φέρνοντας όμως και πάλι στο προσκήνιο τη Δύναμη, τους Jedi, την Αυτοκρατορία (ή καλύτερα τους συνεχιστές της), τις δυνάμεις της αντίστασης και φυσικά τις θρυλικές iconic μάχες με… φωτόσπαθα!  Με αυτόν τον τρόπο ο Abrams ήθελε (και κατάφερε) να κάνει το The Force Awakens (ελληνικός τίτλος: H Δύναμη Ξυπνάει) να είναι φρέσκο, αλλά και παράλληλα να μεταδίδει την αίσθηση στους θεατές ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαν βρεθεί ξανά στον μακρινό γαλαξία που επινόησε πρώτο ο Lucas.

    Star Wars The Force Awakens 3

    Τα γυρίσματα κράτησαν για πολλούς μήνες και οι περισσότεροι ηθοποιοί έπρεπε να υποβληθούν σε εντατική προπόνηση για να αντέξουν στις αυξημένες απαιτήσεις των χαρακτήρων που καλούνταν να υποδυθούν. Η ταινία γυρίστηκε εκτός από τα θρυλικά Pinewood Studios που βρίσκονται στο Λονδίνο, σε μαγευτικές τοποθεσίες όπως τα νησιά Skellig Michael στην Ιρλανδία (τα οποία έχουν ανακηρυχθεί σε μνημείο φυσικής κληρονομιάς), αλλά και στην αχανή και αφιλόξενη έρημο του Abu-Dhabi, ενώ κάποια γυρίσματα έλαβαν χώρα και στις Η.Π.Α. Ο Abrams ήθελε να βρει μία χρυσή τομή ανάμεσα στη χρήση φυσικών τοποθεσιών και computer graphics, διατηρώντας μία ισορροπία ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο (αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν κατακρίνει τον George Lucas για την υπέρμετρη χρήση CGI στα prequels).

    Star Wars the Force Awakens 1

    Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι το The Force Awakens δεν ήταν γεμάτο με οπτικά εφέ τελευταίας τεχνολογίας. Ενδεικτικό είναι ότι στην κορυφαία σκηνή του Force Awakens που η Rey και ο Finn μονομαχούν με τον Kylo Ren σε ένα χιονισμένο δάσος, οι υπεύθυνοι των οπτικών εφέ της Lucas δημιούργησαν ένα πραγματικό δάσος στο studio με πραγματικά δέντρα και εντυπωσιακά ειδικά εφέ, τα οποία δείχνουν τόσο τέλεια στην οθόνη που σου είναι αδύνατο να τα ξεχωρίσεις από τον πραγματικό κόσμο! Δεν ήταν όμως μόνο τα ανεπανάληπτα σκηνικά, αλλά και οι φοβεροί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν με την επαναστατική τεχνική του motion capture. Η Lupita Nyong’o και ο Andy Serkis που υποδύθηκαν την Maz Kanata (μία ξεχωριστή ηρωίδα που ο Abrams εμπνεύστηκε από τη… δασκάλα του) και τον υπέρτατο κακό Supreme Leader Snoke αντίστοιχα είναι από τα τελειότερα δείγματα της motion capture τεχνικής που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία του κινηματογράφου.

    star-wars-tfa-hi-res-starkiller-stand-off

    Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη δημιουργία του ξεχωριστού BB-8, του μοναδικού droid που αγάπησαν εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το τεχνικό team που ανέλαβε την κατασκευή του έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά, δημιουργώντας έναν ήρωα που θα μείνει για πάντα στη μνήμη των fans. Ολοκληρώνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην εκθειάσουμε και στην εκπληκτική μουσική επένδυση που έφερε για μία ακόμη φορά τη ξεχωριστή σφραγίδα του ανεπανάληπτου και μετρ του είδους John Williams…

    Star Wars the Force Awakens 7

    Το The Force Awakens των ρεκόρ!

    Τα γυρίσματα του Star Wars: The Force Awakens ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2014 και ο J.J. Abrams και το επιτελείο του στρώθηκαν στη δουλειά του post-production για να κάνουν τη νέα ταινία όσο το δυνατόν πιο ελκυστική στους fans. Όλος ο κόσμος με κρατημένη την ανάσα περίμενε να ξημερώσει η 18η Δεκεμβρίου του 2015 για να πλημμυρίσει τις κινηματογραφικές αίθουσες! Το Star Wars: The Force Awakens τελικά κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες όλων μας, καθώς έμελλε να αποδειχθεί μία πραγματικά τεράστια επιτυχία σε όλα τα επίπεδα, καθώς αποτέλεσε μία από τις πιο πετυχημένες εμπορικά ταινίες όλων των εποχών, διαλύοντας δεκάδες ρεκόρ. Ενδεικτικό είναι ότι το νέο έπος του Star Wars συγκέντρωσε 2.052.000.000 $ παγκοσμίως (είναι το τρίτο φιλμ μετά το Avatar και τον Τιτανικό που σπάει το φράγμα των 2 δισεκατομμυρίων), ενώ στην χώρα μας έκοψε περισσότερα από 440.000 εισιτήρια (ρεκόρ για sci-fi ταινία).

    Star Wars the Force Awakens 4 (Large)

    Παράλληλα, το The Force Awakens είναι το πρώτο film που ξεπέρασε σε εισπράξεις το 1 δισεκατομμύριο μέσα σε μόλις 12 ημέρες, ενώ επίσης κατέχει το ρεκόρ με τις περισσότερες εισπράξεις σε opening week-end παγκοσμίως. Εκτός από τα παραπάνω, είναι πλέον η πιο πετυχημένη ταινία της Disney, ξεπερνώντας το Avengers, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 87η θέση στο IMDB (μέση βαθμολογία 8.4/10) των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών. Τέλος, το νέο Star Wars τράβηξε την προσοχή και της αμερικανικής ακαδημίας του κινηματογράφου, καθώς το έπος του J.J. Abrams προτάθηκε για 5 Oscars! Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι το Star Wars: The Force Awakens αποτελεί το απόλυτο κινηματογραφικό έπος, μία πραγματικά ιστορική ταινία που δεν θα πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός fan των ταινιών επιστημονικής φαντασίας που σέβεται τον εαυτό του! Το The Force Awakens έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά για τα επόμενα Star Wars που θα ακολουθήσουν, με το spin-off Rogue One να βγαίνει στους κινηματογράφους στις 15 Δεκεμβρίου του 2016 και το Episode VIII να βγαίνει τον Δεκέμβριο του 2017. Είμαστε βέβαιοι ότι και σε αυτά η Δύναμη θα είναι μαζί τους…

    Star Wars the Force Awakens 5

    To Star Wars: The Force Awakens (H Δύναμη Ξυπνάει) διατίθεται σε DVD και Blu-Ray από την Feelgood Entertainment.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles