20 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Τα διαστημικά σκουπίδια «στοιβάζονται» σε τροχιά πάνω από τη Γη… Ποιες είναι οι χώρες που μολύνουν περισσότερο;

    Ο άνθρωπος από ότι φαίνεται έχει το κακό συνήθειο να… μολύνει και να καταστρέφει το περιβάλλον του πλανήτη, ακόμη και εάν αυτό είναι πολλά χιλιόμετρα ψηλά εκτός της γήινης ατμόσφαιρας! Σύμφωνα με μια έρευνα της RS Components (μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρονικών και βιομηχανικών εξαρτημάτων) αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, υπάρχουν περισσότερα από 30.000 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών, τα οποία θα περιφέρονται μαζί με τη Γη στην… αιωνιότητα.

    Τα συγκεκριμένα σκουπίδια αποτελούν απομεινάρια ανενεργών δορυφόρων και διαστημικών σκαφών ή components που χρησιμοποιήθηκαν σε διαστημικές αποστολές στο παρελθόν. Πρωταθλήτρια στα διαστημικά σκουπίδια είναι η Ρωσία με 14.403 κομμάτια και την ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με 8.734 κομμάτια. Αμέσως μετά είναι η Κίνα (4.688 κομμάτια), η Γαλλία (994) και η Ινδία (517). Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βρετανία με μόλις ένα κομμάτι, το οποίο εξακολουθεί να περιστρέφεται μαζί με τη Γη. Αν και κάποια από τα διαστημικά σκουπίδια χάνουν ύψος και τελικά καίγονται στην ατμόσφαιρα, παρόλα αυτά τα περισσότερα μένουν σε τροχιά και αποτελούν “ενοίκους” του διαστήματος για πολλά πολλά χρόνια. Το συγκεκριμένο νούμερο έχει πολλαπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια. Με 30.000 και πλέον διαστημικά κομμάτια ελλοχεύει ο κίνδυνος για τις διαστημικές αποστολές του μέλλοντος, για αυτό και η επιστημονική κοινότητα αναζητάει λύσεις που θα χαρίσουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις προσπάθειες του ανθρώπου να εξερευνήσει το διάστημα.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles