18.6 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    WAC @MWC2011 Οι ριγμένοι του οικοσυστήματος απαντούν

    Ουσιαστικά το οικοσύστημα των application είναι τόσο ελεύθερο και τόσο ανοιχτό, σαν απόδειξη της δημοκρατίας των εφαρμογών. Από μια άλλη οπτική γωνία κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως ξέφραγο αμπέλι. Τα δίκτυα όμως και οι κατασκευαστές, αν και αναγκάζονται να ακολουθήσουν την τάση, δεν έχουν και πολλά να κερδίσουν από αυτή την ιστορία.

    Οι κερδισμένοι της υπόθεσης Apple και Google (για Microsoft είναι νωρίς ακόμα) παίζουν μόνοι στο γήπεδο, ενώ οι κατασκευαστές κουρεύουν το γρασίδι και τα δίκτυα κάνουν απλά έλεχο εισιτηρίων στις θύρες.

    Έτσι λοιπόν μαζεύτηκαν όλοι μαζί και αποφάσισαν να πάρουν το παιχνίδι επάνω τους αναπτύσσοντας το δικό τους αντίπαλο δέος, με το όνομα WAC.

    To Wholesales Application Community λοιπόν είναι η σύμπραξη 68 εταιριών (operators, κατασκευαστές συσκευών και λογισμικού) με σκοπό να δημιουργήσουν ένα κοινό περιβάλλον προγραμματισμού ανεξάρτητο απο συσκευές και πλατφόρμες.

    Αν βιαστεί κανείς να πει ότι δεν έχουν ελπίδα, ας ρίξουμε μια ματιά στο line up.

    9 operators (China Mobile, ΑΤ&Τ, MTS, Orange, Telefonica, Telenor, Smart, Verizon και Vodafone), 5 κατασκευαστές OEM συσκευών LG, Huawei, Samsung, SonyEricsson και ZTE, θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν τους προγραμματιστές με όπλο την ευκολία προγραμματισμού σε HTML 5 με την οποία «τρέχει» το WAC 3.0. Σκοπός είναι να γεμίσουν το portfolio με όσο το δυνατόν περισσότερα applications τα οποία θα αποτελέσουν πόλο έλξης προς τους καταναλωτές.

    Ενδεικτικό της σοβαρότητας, με την οποία περιβάλλουν οι συμμετέχοντες στο WAP, αυτό το project, αξίζει ν’αναφέρουμε ότι στο panel της συνέντευξης ήταν οι Michael Combes από τη Vodafone, Randall Stefenson της AT&T, Jean Philippe Vanot από την Orange, Hans Vestberg από την Ericsson, JK Shin της Samsung, Huyn-Myung Pyo της KT, Julio Linares της Telefonica και τέλος την WAC εκπροσωπούσε ο Peter Suh.

    Πάντως για να εξηγούμαστε η κοινότητα του WAC δεν κινείται –επισήμως τουλάχιστον- ανταγωνιστικά ως προς την Apple, την Google και τη Microsoft. Αυτό που λέει είναι, ότι όποιος επιλέξει να προγραμματίσει σε WAC (με άλλα λόγια ΗΤΜL.5) δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να δεί την εφαρμογή του να συνεργάζεται αρμονικά τόσο με iPhone όσο και με Android.

    Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν οι εφαρμογές του WAC θα λειτουργούν σε όλες τις πλατφόρμες, θα διανέμονται μέσω white label e-store (επίσης προσβάσιμο απ’όλες τις πλαφόρμες –αν το αφήσουν) και (εδώ είναι το μυστικό) ένα εννιαίο τρόπο διανομής των εσόδων από υπηρεσίες και πωλήσεις applications. Βασικό μέλημα είναι ο πελάτης να μην ασχολείται με το ποιά πλαφόρμα έχει, ενώ συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ίδιο περιβάλλον που έχει συνηθίσει.

    Έχει μέλλον τελικά αυτή η ιστορία; Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε δεί μεγαλεπήβολα σχέδια να βυθίζονται αυτανδρα και μάλιστα το πιο κλασικό παράδειγμα ήταν το WAP (η σύμπτωση των αρχικών γραμμάτων είναι τυχαία). Από την άλλη, αυτή τη χρονική περίοδο είναι δύσκολοι οι πειραματισμοί που την καλύτερη περίπτωση αποδίδονται ως calculated risk.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles