19.6 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
More

    Wandavision: το φινάλε της επιτυχημένης σειράς και πώς συνδέεται με το μέλλον του Marvel Cinematic Universe!

    Όταν η Marvel και ο Kevin Feige αρχικά σχεδίασαν την 4η φάση ανάπτυξης του MCU (Marvel Cinematic Universe) προφανώς δεν μπορούσαν να είχαν προβλέψει την κατάσταση στην οποία θα έπρεπε να υλοποιηθεί το όραμά τους (εξαγορά της Marvel από την Disney, εκλογές και επεισόδια στις ΗΠΑ, πανδημία, κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες). Παρόλα αυτά, όπως φάνηκε και από την παρουσίαση της Phase 4 (μπορείτε να δείτε μία σύντομη εκδοχή εδώ) τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν μέσα από αναδιοργάνωση και στρατηγική εκμετάλλευση των έξτρα δυνατοτήτων που προέκυψαν από τη συνεργασία με την Disney.

    Έτσι προέκυψε η επιτυχημένη σειρά WandaVision, η οποία έκανε την πρεμιέρα της στην ολοκαίνουρια πλατφόρμα Disney+, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα 2 σημαντικά κατορθώματα: 1ον να επιβεβαιώσει ότι το storytelling της Marvel μπορούσε να “μεταφραστεί” επιτυχημένα εκτός μεγάλης οθόνης και σε φορμάτ τηλεοπτικής σειράς, χωρίς να θυσιάζονται βασικά στοιχεία της επιτυχημένης συνταγής και 2ον να δώσει μια δυναμική αρχή στην ψηφιακή πλατφόρμα streaming της Disney, η οποία θα αποτελεί πλέον το “δεύτερο σπίτι” του MCU. Άλλωστε, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Phase 4, προβλέπεται να φιλοξενήσει τουλάχιστον άλλες 10 σειρές, οι οποίες επίσης “χτίζουν” το background για χαρακτήρες και plotlines, που με τη σειρά τους θα τροφοδοτήσουν τις μελλοντικές κινηματογραφικές τους περιπέτειες! Ας δούμε όμως τι επιφύλασσε για τους fans το finale του WandaVision και τι μας αφήνει ως “κληρονομιά” για το μέλλον των χαρακτήρων που αγαπήσαμε! Εννοείται ότι σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη δει το φινάλε, μην διαβάσετε πέραν αυτού του σημείου!

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS!

    To τελευταίο επεισόδιο της σειράς τα είχε όλα: και action packed μάχες και ειδικά εφέ, και έξυπνο διάλογο και συγκινητικές σκηνές, οι οποίες αποτελούσαν εξ αρχής την ψυχολογική “γείωση” που χρειάζεται το κοινό για να ταυτιστεί με έναν όχι και τόσο ιδανικό ήρωα/ πρωταγωνιστή όπως είναι η Wanda.

    Καθώς η μάχη μεταξύ Wanda και Agatha που ξεκίνησε στο επεισόδιο 8 εξελίσσεται, έχουμε το πολυαναμενόμενο guest appearance, που γινόταν tease εξ αρχής για το φινάλε, και τελικά δεν πρόκειται ούτε για τον Magneto, ούτε για τον Mephisto, αλλά για τον λευκό Vision, μια εκδοχή του αγαπημένου “συνθεζοειδούς” (synthezoid είναι ο όρος που περιγράφει το Vision στο πλαίσιο του MCU), η οποία όμως, αποτελεί κατασκεύασμα του οργανισμού SWORD, στερείται αναμνήσεων και συναισθημάτων και πρόκειται επί της ουσίας για ένα νοήμον όπλο που απλά εκτελεί διαταγές. Ενώ η μάχη μαίνεται μεταξύ Wanda-Agatha και Vision-white Vision, βλέπουμε παράλληλα τη συνομωσία του διευθυντή του SWORD να ξετυλίγεται, εξηγώντας πώς προέκυψε το νέο Vision, ενώ την ίδια στιγμή παρακολουθούμε και την Monica Rambeau να προσπαθεί να εξηγήσει το μυστήριο του Fietro (fake Pietro = Fietro, κατά την Agatha). Κατά τη διάρκεια της μάχης, η Wanda αναγκάζεται να αποδεχθεί ότι η φαντασίωση που δημιούργησε βασανίζει τους κατοίκους του Westview και τους απελευθερώνει, επιτρέποντας έτσι την είσοδο των στρατιωτών του SWORD στην πόλη, κάνοντας set-up την κεντρική μάχη του επεισοδίου που εξελίσσεται παράλληλα σε 3 επίπεδα: ενάντια στην Agatha, ενάντια στους στρατιώτες και ενάντια στο white Vision. Η μάχη μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τις δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων χαρακτήρων σε δράση και μας οδηγεί στην κορύφωση του επεισοδίου, όπου η Wanda αποδέχεται το ποια είναι και αποκτά πλήρη πρόσβαση στις δυνάμεις της. Enough spoilers όμως! Just go see it!

    Ένα από τα “μυστικά”, αλλά και trademarks, της Marvel, είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί τα λεγόμενα “easter eggs” και τα after credits scenes, ώστε να κάνει set-up από μεμονωμένους χαρακτήρες, ως και ολόκληρα storylines. Και η σειρά WandaVision δεν αποτελεί εξαίρεση. Άλλωστε η Marvel ξέρει καλά το κοινό της και ξέρει πολύ καλά ότι οι πραγματικοί fans προσέχουν κάθε ατάκα, κάθε οπτικό εφέ, κάθε αξεσουάρ που χρησιμοποιείται στα σκηνικά για να “ξεθάψουν” είτε αναφορές στα κόμικς, είτε μικρά hints για το προς τα που θα εξελιχθεί η υπόθεση. Ας αναλύσουμε λοιπόν κάποια από αυτά που εμφανίζονται σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο και πώς αυτά “μεταφράζονται, είτε σε μελλοντικές εμφανίσεις χαρακτήρων, είτε σε ήδη προγραμματισμένα Marvel projects. Again, spoiler alert!

    Wanda-Agatha: Καθώς τελειώνει η μεταξύ τους μάχη, η Wanda αφαιρεί τις δυνάμεις της Agatha και την τιμωρεί αφήνοντας την “παγιδευμένη” στο Westview. Λίγο πριν φύγει η Wanda, η Agatha της λέει “Δεν έχεις ιδέα τη απελευθέρωσες, θα με χρειαστείς” υποδηλώνοντας ότι στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί την καθοδήγησή της σε θέματα μαγείας. Επιβεβαιώνεται κιόλας από την ίδια την πρωταγωνίστρια που καθώς φεύγει της λέει “Τα λέμε Agatha”, υπονοώντας μια πιθανή επιστροφή του χαρακτήρα στο μέλλον. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα απίθανο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Agatha στα κόμικς έχει έναν ρόλο πιο κοντά σε μέντορα παρά εχθρό της Wanda και η πρωταγωνίστριά μας αναμένεται να εξερευνήσει περισσότερο τις δυνάμεις της και από που προέρχονται (see below για περισσότερες λεπτομέρειες).

    Vision- white Vision: Όταν η Wanda αποφασίζει να διαλύσει την ψευδαίσθηση του Westview, η οικογένειά της, που αποτελούσε δημιούργημα των δυνάμεών της εξαφανίζεται επίσης. Όμως, έχει προηγηθεί η παρουσίαση του white Vision, καθώς και η ενδιαφέρουσα σκηνή όπου το original (όσο original μπορεί να είναι) Vision ξυπνάει τις αναμνήσεις του white Vision, γεγονός που του επιτρέπει να ανακτήσει την προσωπικότητά του τουλάχιστον. Με αυτό τον τρόπο, η σειρά αντανακλά τόσο κλασσικά storylines από τα comics, αλλά κάνει επίσης set-up μία ακόμα “αναβίωση”/επιστροφή του δημοφιλούς χαρακτήρα (σ.σ. Το Vision πέθανε στο Avengers Infinity War) σε μελλοντικές ταινίες των Avengers.

    Monica Rambeau: O χαρακτήρας της Monica Rambeau εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ταινία Captain Marvel, όπου είναι η κόρη της κολλητής φίλης της ηρωίδας, Maria Rambeau. Στη σειρά αυτή ο χαρακτήρας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς, μέσα από το δικό της origin story (αποκτά δυνάμεις καθώς περνά το μαγικό τείχος που δημιουργήθηκε από την ενέργεια της Wanda) πολλοί πιθανολογούν ότι θα προσπαθήσει η Marvel να “χτίσει” την ιστορία πίσω από την επανεμφάνιση των Xmen (για όσους δεν το γνώριζαν, η Marvel είχε πουλήσει τα δικαιώματα των Xmen και άρα της έννοιας των “μεταλλαγμένων” στην Fox. Μετά την εξαγορά από τη Disney, πλέον οι παραγωγοί της Marvel μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον όρο και κατά συνέπεια να φέρουν πίσω όλους αυτούς τους χαρακτήρες που μέχρι πρότινος ανήκαν στην Fox). Δεν είναι τυχαίο ότι η Dr Darcy Lewis προειδοποιεί τη Monica ότι περνώντας μέσα από το τείχος, η ενέργειά του την “έχει ξαναγράψει τα κύτταρά σου, σε επίπεδο μοριακό, δύο φορές ήδη… σε αλλάζει”, μια περιγραφή που μοιάζει πολύ με την εμφάνιση μεταλλαγμένων δυνάμεων. Πέραν όμως αυτού, η Monica είναι ήδη ήρωας στα comics, με το ψευδώνυμο Photon/ Spectrum (ανάλογα με την περίοδο), και σε μια από τις post credits scenes τη βλέπουμε να συναντιέται με μια πράκτορα του FBI, η οποία αποδεικνύεται ότι είναι μέλος της εξωγήινης φυλής των Scrull και την προσκαλεί να μιλήσει με τον Nick Fury, ο οποίος, μετά τα γεγονότα του Captain Marvel και την κατάρρευση της SHIELD, τελευταία φορά που τον είδαμε, στο after credit scene του Spiderman Far from Home, ήταν σε ένα διαστημόπλοιο/ διαστημικό σταθμό γεμάτο με Scrulls. Πέρα από το επερχόμενο reunion μεταξύ Monica Rambeau-Captain Marvel-Nick Fury που αναμένεται στο Captain Marvel 2, αυτή η σκηνή αποτελεί και ένα teaser για μια από τις 10 σειρές που αναφέραμε νωρίτερα ότι η Marvel έχει σχεδιάσει για το Disney+, με τίτλο “Secret Invasion”, που οι Scrulls έχουν κεντρικό ρόλο στο storyline.

    Wanda:Στα τελευταία λεπτά του τελευταίου επεισοδίου, έχουμε μια δεύτερη after credits σκηνή, όπου η Wanda φαίνεται να διαβάζει το μαγικό βιβλίο της Agatha (το λεγόμενο Darkholm, book of the damned, σύμφωνα με την Marvel, το οποίο είχε γράψει ο θεός του χάους Ch-Thon. “Χάος” όπως chaos magic που είναι ο όρος που χρησιμοποίησε η Agatha για να περιγράψει τις δυνάμεις της Wanda). Καθώς είναι απορροφημένη από το βιβλίο της, ξαφνικά ακούει τις φωνές των παιδιών της από το πουθενά, να της ζητούν βοήθεια. Σε αυτό το σημείο τελειώνει με ένα δραματικό cut το επεισόδιο. Αυτή η σκηνή λειτουργεί σαν σκαλοπάτι, ανάμεσα στη σειρά, που φρόντισε να μας εδραιώσει το τραυματικό παρελθόν της πρωταγωνίστριας, αλλά και τις εξαιρετικές της δυνάμεις, και την επόμενη ταινία της Marvel στην οποία ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα πρωταγωνιστεί η Wanda: το δεύτερο installment του Dr Strange, με τίτλο “Dr Strange and the Multiverse of Madness”. Σε αυτή την ταινία η Wanda υποτίθεται ότι πάλι δεν είναι 100% ήρωας ή 100% villain, και με αυτή τη σκηνή οι παραγωγοί της Marvel μας κάνουν set-up τα κίνητρα του χαρακτήρα που δικαιολογούν την σύγκρουση με τον Dr Strange: η Wanda απλά προσπαθεί να προστατεύσει τα παιδιά της.

    Χωρίς αμφιβολία, οι συγγραφείς της σειράς φρόντισαν κατά τη διάρκεια να μην δημιουργήσουν μια 100% ξεκάθαρη εικόνα καλού / κακού σε ό,τι αφορά στη Wanda. Είναι μία αντί-ήρωας τρόπον τινά, που ναι μεν έχει κάνει πολύ καλό, αλλά έχει παράλληλα, χωρίς να το θέλει, προκαλέσει πολύ πόνο. Και αυτό είναι που την κάνει και πιο ενδιαφέρουσα. Λίγο πριν εγκαταλείψει εντελώς την πόλη του Westview, η Wanda συζητάει σύντομα με την Monica και απολογείται για τα όσα έκανε, αλλά δεν απευθύνει ποτέ την απολογία της στους κατοίκους που κρατούσε όμηρους, διατηρώντας αυτή την λεπτή ισορροπία που αναφέραμε. Στα μάτια των πολλών μπορεί να είναι επικίνδυνη, αλλά οι γνώστες της υπόθεσης, όπως η Monica, η Darcy ή και ο Jimmy, ξέρουν ότι είναι απλά μια παρεξηγημένη ηρωίδα.

    Γενικά, βλέποντας τόσο το σενάριο, όσο και το υψηλό επίπεδο ποιότητας παραγωγής, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η σειρά είχε τόση επιτυχία (εδώ θα δείτε μια παρωδία που γυρίστηκε στο πλαίσιο της δημοφιλούς εκπομπής The Tonight Show). Για την ακρίβεια, το κοινό αγάπησε τόσο τη σειρά που ακόμα και το 47 δευτερολέπτων μουσικό θέμα της Agatha από το επεισόδιο 7 (εδώ) εμφανίστηκε στα μουσικά charts, ξεκινώντας στο #36 της λίστας των ψηφιακών downloads του Billboard, συγκεντρώνοντας 3000 αγορασμένα downloads μέσα σε 2 μέρες από την “εμφάνισή” του στις 23/02, ενώ ανέβηκε στο #1 του iTunes soundtrack chart και ξεπέρασε τα 1.7 εκατομμύρια streams στο Spotify.

    To τελικό συμπέρασμα; Ναι, η μαγεία της Marvel μπορεί να υπάρξει και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών. Και αυτό είναι καλό. Και για την Marvel, αλλά κυρίως για όλους εμάς τους fans!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles