23.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Ανακαλύφθηκε στην Κίνα το αρχαιότερο μπουμπούκι λουλουδιού

    Πρόσφατα οι επιστήμονες στην Κίνα ανακοίνωσαν ότι ανακαλύφθηκε στην περιοχή της κινεζικής Εσωτερικής Μογγολίας ένα απολίθωμα φυτού ηλικίας 164 εκατομμυρίων ετών, το οποίο περιλαμβάνει το αρχαιότερο στον κόσμο μπουμπούκι λουλουδιού. Το απολίθωμα έχει μήκος 4,2 και πλάτος 2 εκατοστών. Περιέχει ένα κοτσάνι, ένα κλαδί με φύλλα, ένα βολβοειδές φρούτο και ένα μικροσκοπικό μπουμπούκι μεγέθους περίπου τριών τετραγωνικών χιλιοστών.

    Το νέο απολίθωμα δεν είναι το αρχαιότερο δείγμα απολιθωμένου λουλουδιού, καθώς το 2018 είχαν ανακαλυφθεί επίσης στην Κίνα απολιθώματα λουλουδιών ενός φυτού του γένους Nanjinganthus. Όμως το νέο απολίθωμα, χωρίς αμφιβολία, περιέχει ένα μπουμπούκι λουλουδιού και ανήκει σε αγγειόσπερμο φυτό.

    Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στην εξέλιξη των ανθοφόρων φυτών, σπρώχνοντας αρκετά πιο πίσω στο παρελθόν την πρώτη εμφάνισή τους, κάποια στιγμή στην Ιουρασική περίοδο, πριν 145 έως 201 εκατομμύρια χρόνια. Έως τώρα, με βάση τα υπάρχοντα απολιθώματα, η κυρίαρχη αντίληψη στην παλαιοβοτανική ήταν ότι τα φυτά με άνθη δεν εμφανίστηκαν νωρίτερα από την Κρητιδική περίοδο, πριν 66 έως 145 εκατομμύρια χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Giddes Chalamanda: Ο 92χρονος τραγουδιστής που κάνει “θραύση” στο TikTok (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles