20.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Ξεκινούν οι αιτήσεις για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων – Πότε λήγουν οι παλιές

    Την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έκδοσης των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων, οι οποίες έχουν αποτελέσει “μήλον της Έριδος” το τελευταίο διάστημα. Όπως έγινε γνωστό, ειδική πλατφόρμα θα ανεβεί στο gov.gr., ενώ σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης και 60 φορητά κλιμάκια. Παρά τις μακροσκελείς ουρές που παρακολουθήσαμε έξω από τα αστυνομικά τμήματα για την έκδοση ταυτότητας, οι ψηφιακές έρχονται για να μείνουν. Οι παλιές παύουν να ισχύουν τον Αύγουστο του 2026.

    Μετά την αίτηση για έκδοση νέας ταυτότητας, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, το οποίο θα επιβεβαιώνει το ραντεβού του στο τμήμα, ενώ 7-10 μέρες μετά θα ενημερώνεται εκ νέου με sms για την παραλαβή της ταυτότητας. Η διάρκεια ισχύος των νέων ταυτοτήτων θα είναι τα 10 χρόνια και σε αυτές θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης.

    Συγκεκριμένα, στο μπροστινό μέρος θα υπάρχουν ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

    Το κόστος έκδοσης των νέων ταυτοτήτων θα ανέρχεται στα 10 ευρώ. Σε περίπτωση απώλειας όμως το κόστος θα είναι μεγαλύτερο κατά 9 ευρώ. Οι πολίτες που θα προχωρήσουν στην έκδοση θα χρειαστούν μια φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή, η οποία εκδίδεται με μέριμνα του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου 9303 του ICAO.

    Διαβάστε επίσης: Facebook: Δυνατή η δημιουργία πολλαπλών προφίλ σε ένα λογαριασμό (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles