17.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Σεισμός στον Άρη! “Ταρακουνήθηκε” ο κόκκινος πλανήτης για 90 λεπτά

    Έχουμε συνηθίσει να ασχολούμαστε με τους σεισμούς στη Γη. Πλέον όμως ήρθε η ώρα να δούμε τη συμβαίνει και στον Άρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, ο σεισμογράφος του στατικού ρομποτικού γεωλογικού εργαστηρίου InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας κατέγραψε τους 3 μεγαλύτερους σεισμούς μέχρι στιγμής στον κόκκινο πλανήτη. Μοιάζει απίστευτο, αλλά ο ένας από αυτούς είχε διάρκεια περίπου 90 λεπτά!

    Οι τρεις σεισμοί που καταγράφθηκαν

    Οι πρώτοι δύο σεισμοί είχαν ισχύ 4,1 και 4,2 βαθμούς. Ο τρίτος έγινε αισθητός στις 18 Σεπτεμβρίου κατά την 1.000 ή αρειανή μέρα του InSight, ήταν 4,2 βαθμών και είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα. Υπολογίστηκε ότι συνέβη σε μεγάλη απόσταση 8.500 χιλιομέτρων από το InSight, πράγμα που τον καθιστά επίσης τον πιο μακρινό σεισμό που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας αρειανός σεισμός 3,7 βαθμών από το 2019.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες της NASA είναι προβληματισμένοι. Η σκόνη στον Άρη έχει αρχίσει να συσσωρεύεται πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες του InSight. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η τροφοδοσία του σε ενέργεια, με συνέπεια να καθίσταται αναγκαία κατά περιόδους η διακοπή λειτουργίας ορισμένων οργάνων του. Προς το παρόν ο σεισμογράφος δεν κινδυνεύει.

    Διαβάστε επίσης:

    «Συνωστισμός» στο διάστημα! Νέο ρεκόρ η παρουσία 14 ατόμων την ίδια στιγμή (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles