16.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
More

    Οι 7 καλύτερες εναλλακτικές του Twitter (αν σχεδιάζετε να αποχωρήσετε)!

    Καθώς η μαζική έξοδος από την πτηνο-εφαρμογή (το Twitter βρε!), ιδιοκτησίας πλέον Elon Musk, συνεχίζεται, παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πλατφόρμες, στις οποίες οι χρήστες που αποχωρούν επιλέγουν να μεταβούν (ή και να επιστρέψουν)

    Το Twitter αντιμετωπίζει αλλαγές –και αποχωρήσεις– κάθε λεπτό στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη Elon Musk, ο οποίος αγόρασε την πλαφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η εφαρμογή αλλάζει λειτουργίες. Το Twitter έχει δει την τιμή της μετοχής του να ανεβοκατεβαίνει προτού καν ο Musk προλάβει να ξεκινήσει να «θολώνει τα νερά», όπως αρέσκεται. Κάποτε, η εφαρμογή είχε δοκιμάσει να κάνει δημοφιλή μια λειτουργία για stories, παρόμοια με αυτή του Snapchat και του Instagram μέσω των εικονιδίων προφίλ των χρηστών. Αυτά τα stories ονομάζονταν fleets. Στη συνέχεια, το Twitter υιοθέτησε τη λειτουργία ιστορίας στενών φίλων του Instagram, επανασυσκευάζοντάς και μετονομάζοντάς την ως Twitter Circle, όπου τα Tweets μπορούν να προβληθούν μόνο σε μια ομάδα από τους «πλησιέστερους» φίλους του χρήστη.

    Και το Twitter έχει αντιμετωπίσει ανταγωνισμό στο παρελθόν από διάφορες πλατφόρμες που προεκυψαν (κατά περίεργο λόγο) από πολιτικές τάσεις – όπως το Truth Social του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και το Gettr του Τζέισον Μίλερ, το οποίο παρουσιαζόταν ως «το marketplace των ιδεών». Ο Kanye West έκανε μια προσφορά για να αγοράσει το Parler, ένα πιο συντηρητικό μέσο που ανήκει στον σύζυγο της Candace Owens, George Farmer. Το Rumble, με την υποστήριξη του Peter Thiel καθώς και του συγγραφέα του “Hillbilly Elegy” (ο Θεός να μας λυπηθεί για τίτλο βιβλίου) και γερουσιαστή, J.D. Ο Vance, έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μεταξύ εκείνων που αναζητούν μια πιο συντηρητική έκδοση του YouTube.

    Έτσι, με τις επιλογές εκεί έξω να πολλαπλασιάζονται και τους ολοένα αυξανόμενους λόγους για να εγκαταλείψετε τον λογαριασμό σας στο Twitter, ακολουθούν εναλλακτικές λύσεις για το Twitter που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν ψάχνετε για άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

    Clubhouse

    Για όσους θα τους λείψουν τα Twitter Spaces, το Clubhouse (είχαμε γράψει για αυτό πριν από καιρό, εδώ) μιμείται τη μορφή που χρησιμοποιούσε το Twitter για τις ηχητικές διασκέψεις. Η παρόμοια λειτουργία των spaces επιτρέπει στα προφίλ να ενώνονται για να μιλήσουν για διαφορετικά θέματα, ξδηλώνοντας ποιος μιλάει επισημαίνοντας το εικονίδιο του προφίλ τους. Η ζωντανή, ανοιχτή μορφή podcast του φόρουμ επιτρέπει «συγκρούσεις»,  που μπορεί να μην συμβαίνουν σε μια πιο δομημένη πλατφόρμα μόνο με κείμενο όπως είναι το Twitter (αν και η εμπειρία έχει αποδείξει ότι άνετα ξεκινάς twitterwar μόνο και με comments/ retweets).

    Discord

    Αν και το Discord δεν έχει εμφάνιση που μοιάζει με το Twitter ούτε έναν μόνο διακομιστή, η πλατφόρμα μπορεί να εκπληρώσει την επιθυμία των χρηστών για επαγγελματικούς και κοινωνικούς κύκλους που ενθαρρύνουν τη συνομιλία, ενώ ενημερώνονται για τα τελευταία νέα. Παρόμοια με τα Groups σε Mastodon και Facebook, το Discord διαθέτει διαφορετικούς διακομιστές όπου οι ομάδες δημιουργούν τους δικούς τους κανόνες και κουλτούρα, επομένως η εφαρμογή είναι εγγενώς ιδιωτική, σε αντίθεση με το Twitter. Ωστόσο, μπορείτε να αναζητήσετε διακομιστές με βάση τα ενδιαφέροντά σας εδώ.

    Tumblr

    Το Tumblr παρακολουθεί trending θέματα, όπως ακριβώς κάνει το Twitter. Υπάρχει επίσης ένα τμήμα με τις επιλογές του προσωπικού της πλαφόρμας. Οι περισσότερες αναρτήσεις περιλαμβάνουν περισσότερο οπτικό περιεχόμενο παρά λέξεις, αλλά μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, σωστά; Τα hashtags «διαπερνούν» τα post, που μοιάζουν περισσότερο με λεζάντες και μπορείτε να αφήνετε σημειώσεις (που είναι σαν τα σχόλια) στις αναρτήσεις. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες αναδημοσίευσης, επισήμανσης και κοινής χρήσης.

    Mastodon

    Αν παρακολουθήσατε την εξαγορά του Twitter από τον Musk μέσω Twitter, τότε πιθανότατα θα έχετε ακούσει για το Mastodon (ή μπορεί απλά να το διαβάσατε εδώ), ένα αποκεντρωμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που γνώρισε τεράστια ανάπτυξη από τότε που οριστικοποιήθηκε η εξαγορά των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ το Mastodon έχει μια όψη που μοιάζει με το Twitter ,  όλο το περιεχόμενο δεν στεγάζεται σε έναν μόνο διακομιστή όπως το Twitter. Αντίθετα, η πλατφόρμα του Mastodon συνδέει μια σειρά από διακομιστές – οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν κοινωνικά δίκτυα από μόνοι τους – που ελέγχονται από διαφορετικές ομάδες ή χρήστες. Αν και η ρύθμιση αυτή έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους σε πολλούς νέους χρήστες που δυσκολεύονται να βρουν διακομιστή με άτομα που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους, η Mastodon ενθαρρύνει τους χρήστες να μοιράζονται τις πληροφορίες από τον διακομιστή στον οποίο συμμετέχουν με ακόλουθους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα.

    Facebook

    Το Facebook πάντα χρησίμευε ως διέξοδος απόψεων. Οι αναρτήσεις συνδυάζουν φωτογραφίες και άλλα οπτικά στοιχεία, με μεγάλα περιθώρια για σχολιασμό/ περιγραφή. Οι χρήστες μπορούν να αφιερώσουν ολόκληρες αναρτήσεις σε άλμπουμ φωτογραφιών. Αφού αγόρασε το Instagram έτσι ώστε οι δύο πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υπάγονται πλέον στην ίδια μητρική εταιρεία, τη Meta, το Facebook έχει επίσης τη λειτουργία history που το Instagram απέκτησε από την εφαρμογή Snapchat. Άλλες χρήσιμες λειτουργίες περιλαμβάνουν status updates, Pages, Groups και το αγαπημένο Marketplace, έχει φτάσει να ανταγωνίζεται την Craigslist για την μεταπώληση μεταχειρισμένων ειδών.

    Bluesky (δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη)

    Αν και το Bluesky δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εναλλακτική λύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκε από τον συνιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey. Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι αποκεντρωμένη, παρόμοια με το Mastodon, και διακρίνεται από το Twitter υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα των χρηστών θα ελέγχονται από τους χρήστες και θα είναι απαλλαγμένα από κυβερνητική ή εταιρική επιρροή. Τον Οκτώβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε 30.000 εγγραφές για την εφαρμογή, κάνοντας tweet: “Ευχαριστώ για το τεράστιο ενδιαφέρον, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σας φέρουμε την εφαρμογή όσο το δυνατόν πιο σύντομα”.

    Cohost (δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη)

    Το Cohost διαφημίζεται λέγοντας “αναρτήστε, αλλά καλύτερα”. Η νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύει σε άτομα που τους αρέσει να μοιράζονται πράγματα στο Διαδίκτυο – αλλά χωρίς όλα τα παράπλευρα εμπόδια των κραυγαλέων διαφημίσεων που εμφανίζονται ακριβώς εκεί που πρόκειται να κάνετε κλικ ή την πανταχού παρούσα αλγοριθμική δύναμη πίσω από την επιμέλεια του περιεχομένου του καθενός χρήστης. Η εφαρμογή, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, αναγνωρίζει τον «ελεύθερο δανεισμό» από άλλες πλατφόρμες/ιστότοπους, καθώς όπως λένε και οι ίδιοι «καμία πλατφόρμα δεν έχει τελειοποιήσει ακόμη τη συνταγή». Άλλες βασικές αξίες περιλαμβάνουν το να μοιράζεστε τον ίδιο χώρο με άτομα που έχουν τις ίδιες ή διαφορετικές αντιλήψεις με εσάς, αναγνωρίζοντας παράλληλα τους περιορισμούς που θέτουν τα metrics για τη δημιουργία δημιουργικού περιεχομένου. Το Cohost φαίνεται να εναντιώνεται στην «τοξική εστίαση στο engagement ως πηγή δημιουργίας traffic στο site».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles