16.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Samsung Galaxy S4. Άπόψεις και σχόλια από τη συντακτική ομάδα του DigitalLife.gr

    Ιδιαίτερα εντυπωσιακό το “σώου της παρουσίασης του Galaxy S4 από την Samsung θα έλεγα. Νομίζω ότι ξεπέρασε ακόμα και αυτό της Qualcomm στην πρόσφατη έκθεση CES. Θα έλεγα ότι η οργάνωση μου φάνηκε άψογη, με τα σχόλια των παρουσιαστών και των ηθοποιών, να “δένουν” ωραία με την παρουσίαση των δυνατοτήτων της ναυαρχίδας του Κορεάτη κολοσσού. Το “concept” ήταν στην ουσία, η έκφραση που χρησιμοποίησε ο κ. Shin, όταν ανέβηκε στην σκηνή, ότι δηλαδή η Samsung, εμπνέεται από την ίδια την ζωή για να καινοτομήσει. “Life Companion”, είναι το νέο motto για το Samsung Galaxy S4 και εδώ που τα λέμε, αυτή η προσέγγιση κρύβει πολύ αλήθεια, γενικώς.

    Και αυτός είναι και ο τομέας που η Samsung, τα έδωσε όλα. Παρουσίασε ένα κινητό με εξαιρετικές δυνατότητες, με νέες καινοτόμες τεχνολογίες που προκύπτουν από τον συνδυασμό του ιδιαίτερα αξιόλογου hardware με το “σοφιστικέ” λογισμικό, πού έχει και επαγγελματικές προεκτάσεις.

    Το Samsung Galaxy S4, εκ’ πρώτης όψεως δε δείχνει καινοτομικό. Η άποψη μου είναι ότι στον τομέα της αισθητικής και του σχεδιασμού δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα το ξεχωριστό. Σε αυτό φταίει η ίδια η Samsung, η οποία πήρε το σχέδιο του Galaxy S III (τον λεγόμενο… “οργανικό σχεδιασμό”) και το… ξεζούμισε, το εκμεταλλεύτηκε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, προσδίδοντας παρόμοια εμφάνιση σε όλα τα κινητά της, low-end, mid-range ή high-end, για χάρη της… εταιρικής ταυτότητας. Ήταν η πιο ασφαλής, αλλά και παράλληλα η πλέον συντηρητική προσέγγιση από μία εταιρεία που θέλει να καινοτομεί. Νομίζω πάντως ότι το “overexposure” και το “overuse”... “έκαψαν” το σχέδιο. Βρίσκω την αισθητική του HTC One και του Sony Xperia Z (ή ακόμα και αυτή του Nokia Lumia 920) να μου ταιριάζει περισσότερο, να μου κάθεται καλύτερα. Μου αρέσουν περισσότερο εμφανισιακά, αλλά αυτό είναι ως επί το πλείστον υποκειμενικό.

    Φυσικά κάθε φορά που παρουσιάζει μία εταιρεία ένα κινητό, βρίσκουμε ατέλειες, ελλείψεις. Έχει και το Samsung Galaxy S4 από δαύτες, δεν είναι το τέλειο κινητό, αλλά αναμφισβήτητα θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του Galaxy S III και θα πρωταγωνιστήσει. Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι στρωμένος.

    Στο HTC One, μου αρέσει περισσότερο το design, η ποιότητα της συναρμολόγησης, η ακρίβεια (ZeroGap construction) και η κορυφαία ποιότητα των υλικών. Επίσης τα δύο ηχεία στην πρόσοψη κάνουν “Boom” (BoomSound) και είναι εξαιρετικά σε απόδοση ενώ η οθόνη του, είναι χάρμα οφθαλμών και νομίζω διαθέτει τις ιδανικές διαστάσεις. Από άποψη ευκρίνειας, αν και η πυκνότητα pixel ανά ίντσα δεν τα λένε όλα, πρέπει να είναι η καλύτερη που έχει πέσει πάνω το βλέμμα μου (468ppi).

    Galaxy_S4_1

    Από άποψη επιδόσεων, το HTC One στρογγυλοκάθεται στην κορυφή, αφού ενσωματώνει τον Qualcomm Snapdragon 600. Βεβαίως, δεν απολαμβάνει την κορυφή μόνο του, αλλά τουλάχιστον δεν υστερεί. Η HTC, με το One, νομίζω επιτέλους ότι βρήκε τον τρόπο για να πρωταγωνιστήσει. Όσο αφορά στο BlinkFeed, μπορεί να μοιάζει “μπουκωμένο” αλλά με σωστή διαχείριση μπορεί να αξιοποιηθεί ωραία. Γίνεται λόγος για την κάμερα, ότι θα μπορούσε η HTC να είχε ακολουθήσει την πεπατημένη και να είχε παρουσιάσει μία 13 Mpixels και όλα θα ήταν καλά και ωραία… Και η καινοτομία; Εντάξει, σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει, ενδέχεται να μην έκανε και την καλύτερη επιλογή, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να “πετυχαίνεις διάνα με την πρώτη”. Προσωπικά, από την κάμερα στο κινητό δεν περιμένω επιδόσεις… D-SLR, ωστόσο έχω την εντύπωση ότι η κάμερα του HTC One, αν και υπολείπεται σε λεπτομέρεια, πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων με καλύπτει. Θα το δούμε όμως αυτό, όταν το πιάσω στα χέρια μου.

    To Sony Xperia Z, είναι το πιο επιβλητικό σε διαστάσεις – οι κορεάτες πάντως της Samsung, κατάφεραν να διαχειριστούν το σχήμα του Galaxy S4 εξαιρετικά και να παρουσιάσουν ένα 5ιντσο που είναι μικρότερο σε διαστάσεις από το Xperia Z, ακόμα και από το HTC One, που διαθέτει κατά 0,3 ίντσες μικρότερη οθόνη – και ο σχεδιασμός του μπορεί να μοιάζει… τετράγωνος, αλλά είναι πράγματι μία ιδιαίτερα ξεχωριστή παρουσία στην αγορά, που έχει τον δικό της χαρακτήρα, και φέρει επάξια το όνομα της κορυφαίας Ιαπωνικής εταιρείας. Για την αδιαβροχοποίηση τι να πω; Σήμα “κατατεθέν” της νέας “εμπειρίας Sony” και αναμφισβήτητα ένα χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό. Από άποψη specs, με εξαίρεση ότι βασίζεται στην παλαιότερη πλατφόρμα Snapdragon S4 Pro και όχι στον νεότερο Snapdragon 600 αποτελεί μειονέκτημα, ωστόσο το θέμα είναι “πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία χρήσης;” Όχι και πάρα πολύ, είναι η άποψη μου. Ο μέσος χρήστης δεν θα πάρει χαμπάρι. Η GPU πάντως είναι ίδια, Adreno 320 και αυτό σημαίνει κορυφαία γραφικά. Η κάμερα, είναι επίσης πολύ καλή σε επιδόσεις και επειδή το συγκεκριμένο κινητό το έχω κυριολεκτικά ζήσει, έχω μείνει αρκετά ικανοποιημένος με την απόδοση της. Κατασκευαστικά, είναι πολύ καλό. Θα μπορούσε να είναι καλύτερο; Ίσως. ωστόσο πάντα θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για να έχουμε να… λέμε και τα προιόντα να βελτιώνονται. Το Sony Xperia Z θα είναι σίγουρα πρωταγωνιστής φέτος. Το δικαιούται.

    Galaxy_S4_2

    Για το Galaxy S4 τώρα. Από άποψη αισθητικής, αποτελεί μία βελτιωμένη στα σημεία εκδοχή του S III. Μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κορεάτικη εταιρεία, που θέλει τα κινητά της να έχουν κοινό παρονομαστή και αμέσως να δίνουν το στίγμα ότι πρόκειται για “Samsung”; Μπορεί να κατηγορήσει κανείς την Samsung, ότι βασίστηκε σε μία πετυχημένη συνταγή; Ναι. Μπορεί. Εφόσον είσαι συνώνυμο της τεχνολογικής καινοτομίας και λέγεσαι… “Samsung”, δεν είναι καθόλου περίεργο να έχεις απαιτήσεις. Μου την έσπασε η ατολμία της. Είχαν  καλλιεργηθεί και προσδοκίες βεβαίως από τις διαρροές και τις φήμες, αλλά δεν βρίσκω δικαιολογία που να ταιριάζει στην περίπτωση. Δεν περίμενα να δω κανά… ιπτάμενο δίσκο, αλλά από την άλλη δεν περίμενα σχεδιαστικά να είναι τόσο οικείο που να γίνεται… βαρετό. Μου έκανε κακό βεβαίως και που είχα δει νωρίτερα το Optimus G Pro ή το Ascend D2, στα οποία παρατηρούνται ομοιότητες με την σχεδιαστική φιλοσοφία της Samsung. Ίσως φταίει και η υπερβολική έκθεση μου στο Mobile World Congress στον… οργανικό σχεδιασμό της εταιρείας με τα Galaxy S III, Galaxy Grand, Galaxy Express, Galaxy Note 8.0, Galaxy Fame, Galaxy Young… και έδεσε το γλυκό, Ούτε το πολυκαρβονικό υλικό, ούτε το ωραία γυαλισμένο μέταλλο περιφερειακά δεν μου κάνουν εντύπωση. Το σχέδιο είναι συμβατικό, και συντηρητικό.

    Εκεί ωστόσο που η εταιρεία ξεπέρασε τον εαυτό της, είναι οι – ας τις ονομάσω έτσι – “Smart functions”, που παρόμοιες δεν βρίσκουμε σε κανένα άλλο smartphone παραγωγής. Και ναι, η ερώτηση “ψήνει και καφέ;” για πρώτη φορά στα χρόνια που αρθρογραφώ, πλησιάζει να έχει… πραγματικό νόημα! Πραγματικά, η Samsung με το Galaxy S4 οδηγεί τις εξελίξεις στον τομέα της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με την μηχανή (Smart Pause, S-Translate, Smart Scroll, IR Gestures, Drama Shot, Erazer, S-Voice Drive, WatchON, Samsung Knox, Samsung HomeSync κ.α) ευελπιστώντας να κάνει την ζωή μας ευκολότερη και καλύτερη, και νομίζω, ότι μόλις ξεκινήσουμε να χωνεύουμε τον αριθμό των Smart Functions και τα… χαρακτηριστικά του, θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε και τις εκπληκτικές λειτουργίες του. Πολύ ωραία χαρακτηριστικά, μοναδικά και χρήσιμα. Ελπίζω μόνο να λειτουργούν αψεγάδιαστα, αλλιώς είναι δώρο, άδωρον. Η εταιρεία, ανάλογα την αγορά σκοπεύει να το κυκλοφορήσει με Exynos 5410 Octa ή με Snapdragon 600 (και αντίστοιχα διαφορετικές GPUs) ωστόσο αυτό δεν νομίζω ότι κάνει καλό στην εταιρεία και στο προϊόν. Τι σημαίνει θα κυκλοφορήσει σε δύο διαφορετικές εκδόσεις hardware ανάλογα την περιοχή; Ποιοι δικαιούνται την πρώτη και ποιοι την δεύτερη έκδοση όσο αφορά στο hardware; Θα είναι ίδιο το κόστος; Πόσο πιο γνήσιο είναι το ένα Samsung Galaxy S4 από το άλλο; Με αυτά και αυτά, τελικώς το Galaxy S4 μου αρέσει αρκετά. Από… απόσταση, δεν με ενθουσιάζει όμως. Ιωσηφίδης Γιώργος

    Galaxy S4

     

    Samsung Galaxy S4. Αξίζει το “hype” που δημιούργησε πριν ανακοινωθεί;

    Ελάχιστες εταιρείες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το “hype” που έχει η Samsung στη σειρά Galaxy. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, μετά την Apple, οι Κορεάτες ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να συζητάει για τα smartphones τους όλος ο κόσμος.

    Και κάπως έτσι οι προσδοκίες για το Samsung Galaxy S4 ήταν πραγματικά τεράστιες και “καλλιεργήθηκαν” μεταξύ άλλων και από τις διαρροές γύρω από αυτό. Όπως ήταν, όμως, επακόλουθο μετά από όλα αυτά, η παρουσίαση της συσκευής δεν έφερε εκπλήξεις, καθώς… ξέραμε γι’ αυτήν σχεδόν τα πάντα από πριν.

    Το design του “τέταρτου” Galaxy παρέμεινε σε κλασικές γραμμές Samsung, κάτι που φέρνει αρκετά σχόλια από όσους ήθελαν από τους Κορεάτες κάτι… διαφορετικό τόσο σε σχεδίαση όσο και σε ποιότητα κατασκευής.

    Από την άλλη, οι δυνατότητες του νέου κινητού φαίνονται άκρως ενδιαφέρουσες, περισσότερο από τα specs όμως, νομίζουμε ότι στην περίπτωσή του αξίζει να δώσει κάποιος βαρύτητα στις “έξυπνες” λειτουργίες του. Η Samsung έχει “φορτώσει” το κινητό με functions τα οποία ίσως να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Πολλά από αυτά αφορούν την κάμερα των 13MPixels η οποία πραγματικά μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο ψυχαγωγίας για εσάς, κάποια άλλα τις λειτουργίες eye tracking (αυτές, ναι θέλουμε να δούμε και πώς δουλεύουν στην πράξη!), ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι φωνητικές εντολές αλλά και η αυτόματη μετάφραση που προσφέρει το κινητό κ.ο.κ. Οι Κορεάτες φαίνεται πως θέλουν η “ναυαρχίδα” τους όχι μόνο να είναι γρήγορη και δυνατή, αλλά, ταυτόχρονα, να εξυπηρετεί μία σειρά αναγκών ή επιθυμιών του χρήστη και εκεί είναι που θέλουν να κερδίσουν το παιχνίδι. Με δεδομένο τον αυξημένο ανταγωνισμό τους τελευταίους μήνες, το “στοίχημα” είναι δύσκολο και το επόμενο διάστημα κρίσιμο για το αν θα κάνουν τη διαφορά με αυτό το μοντέλο. Αναμένουμε τις “μάχες” ανάμεσα στα νέα smartphones “τούμπανα” στα καταστήματα… Χριστίνα Κιτσάτη.

     

    Μόλις είδα τις τελευταίες διαρροές σε φωτογραφίες και βίντεο από το Galaxy S 4, έκανα μία κρυφή ευχή μέσα μου. Πέρα από τις έξυπνες λειτουργίες και πέρα από τους πυρήνες, ήθελα το S4 να μην είναι S IIIs. Σχεδιαστικά μιλώντας. Και το σκεφτόμουν γιατί, ενώ το συγκεκριμένο design δεν είναι παλαιότερο από ένα χρόνο, η Samsung το έχει «φορέσει» σε τόσες συσκευές που για τα δικά μου μάτια θεωρείται ήδη «παλιό». Κι ας μην είναι. Πάντως, έχω να αναγνωρίσω στη Ms Korea ότι μπορεί να μην δημιουργεί ανάγκες, γνωρίζει, όμως, πώς να τις ικανοποιεί. Πράγμα που θα επιβεβαιώσω όταν μάθω πόσους μισθούς (Ελληνικούς) μισθούς θα στοιχίζει, όπως σε κάθε περίπτωση συσκευής που ανακοινώνεται και κάνει «παπάδες». Νίκη Λυμπέρη.

     

    Samsung Galaxy S4. Ακόμα ένα κινητό που θα στοιχίζει δύο παρά κάτι βασικούς μισθούς, θα κάνει παπάδες, θα έχει τεχνικά χαρακτηριστικά που κοντράρουν επάξια αυτά του desktop PC μου και γενικώς, μια συσκευή που κάνει όλα όσα θα ζητούσε ποτέ κανείς. Κι ακόμα περισσότερα. Εντυπωσιακό; Φυσικά. Είναι απ’ αυτές τις συσκευές που δεν σ’ αφήνουν να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους και εδώ που τα λέμε, όχι άδικα. Πλην όμως δεν είναι το «life companion» που με τόσο πάθος διατυμπάνιζε η Samsung. Παρντόν αλλά προσωπικά δεν αισθάνομαι και τόσο άνετα με 5 ίντσες στο χέρι ή την τσέπη μου. Ακόμα κι έτσι, η Samsung νομίζω πως αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί μια χαρά στην εποχή των «phablets» ή, έστω, των ευμεγεθών συσκευών. Όχι, Apple δεν έχει γίνει ακόμα. Όταν αντί για smartphone λανσάρει status symbol, το ξανασυζητάμε… Πέτρος Κηπουρόπουλος.

    Related Articles

    11 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles