33.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
More

  Sonos Roam Hands-On Review: «You are gonna hear it… ROAR»!

  Η Sonos έχει ήδη δημιουργήσει τη δική της «σχολή» στον τομέα των audio-based προϊόντων, καθώς η εταιρεία που εδρεύει στη California έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές εκατομμύριων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γκάμα της περιλαμβάνει από portable Bluetooth «έξυπνα» ηχεία μέχρι Sound Bars, Woofers, και ολοκληρωμένα ηχεία Home Cinema, τα οποία «ανεβάζουν» την ένταση, μεταδίδοντας ξεχωριστές cinematic εμπειρίες (περισσότερα για το εντυπωσιακό line-up της Sonos μπορείτε να βρείτε εδώ). Με κύριο άξονα την τεράστια ευελιξία που χαρίζει το Sonos App, τα premium και εξελιγμένα features, το elegant design αλλά και τον ευέλικτο τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνδεθούν μαζί πολλά διαφορετικά ηχεία Sonos για μια ολοκληρωμένη ηχητική εμπειρία σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, η γνωστή εταιρεία τα τελευταία χρόνια δικαίως… «σαρώνει» στην αγορά των audio προϊόντων!

  Για αυτό και όποτε έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα και να δοκιμάσουμε ένα προϊόν της Sonos, είμαστε υποψιασμένοι εκ των προτέρων για την ποιότητα που θα αντικρίσουμε… και πράγματι το portable Bluetooth speaker: Sonos Roam που είδαμε πρόσφατα έχει όλα τα φόντα για να κερδίσει την καρδιά κάθε χρήστη. Και μπορεί να αποτελεί τον «Βενιαμίν» του πλούσιου line-up των audio products της Sonos, ωστόσο αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι πρόκειται για μια κατηγορία από μόνο του! Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο CEO της Sonos, Patrick Spence, το έχει χαρακτηρίσει ως το πιο «έξυπνο» ηχείο που έχει κατασκευαστεί ποτέ από την εταιρεία του. Για να δούμε όμως στο review που ακολουθεί τους λόγους που το Roam θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να αποσπάσει το βραβείο του τοπ portable BT και Wi-Fi speaker για το 2021…

  Minimal butTough!

  Είναι κοινό μυστικό πως η Sonos λατρεύει την μινιμαλιστική αισθητική και σίγουρα το Roam δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση στο κανόνα. Αρκετά πιο μακρύ και λεπτό σε σύγκριση με τα speakers που ανήκουν στην  οικογένεια Move, το εν λόγω φορητό ηχείο δίνει βαρύτητα στην ευελιξία, το φορητό χαρακτήρα και την ευκολία στη χρήση. Το μεγάλο σχεδιαστικό ατού άλλωστε έγκειται στο ότι μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε οριζόντια (θυμίζοντας ένα γυάλινο μπουκάλι), όσο και σε κάθετη διάταξη, με τις σχεδιαστές γραμμές του να «δηλώνουν» ότι πρόκειται για ένα τολμηρό speaker που κάνει παντού αισθητή την παρουσία του.

  Επιπλέον, τo στρογγυλοποιημένο τριγωνικό σχήμα στις δύο πλευρές του βοηθάει τόσο στην καλύτερη διάχυση του ήχου, όσο και στο να παραμένει σταθερό σε διαφορετικές επιφάνειες (σε εξωτερικούς, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους). Παράλληλα, δεν θα μπορούσαμε να μην εκθειάσουμε τη δουλειά που έκανε το σχεδιαστικό team της Sonos, έτσι ώστε το Roam να είναι εντυπωσιακά ελαφρύ (δεν ζυγίζει περισσότερο από 0.43 κιλά), για αυτό και σε συνδυασμό με τον ultra-portable χαρακτήρα του, μπορείτε να το μεταφέρετε παντού με χαρακτηριστική ευκολία.

  O ειδικός σχεδιασμός του όμως, πέρα από την όμορφη εξωτερική εμφάνιση, εξυπηρετεί και έναν άλλο σκοπό, καθώς το Roam πρόκειται για ένα ανθεκτικό «rugged» portable speaker που αποστολή του είναι να αντέχει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, αλλά και στα… «ατυχήματα» που ενδέχεται να προκληθούν όταν το χρησιμοποιείτε στο ύπαιθρο, στη παραλία και σε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο. Έτοιμο για… κάθε περιπέτεια, η ανθεκτικότητα του ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την πιστοποίηση IP67, που σημάνει ότι είναι προστατευμένο τόσο από το νερό (μπορεί να μείνει βυθισμένο για 1.5 μέτρο και για περίπου 30 λεπτά), όσο και από τη σκόνη, ενώ και οι πτώσεις δεν δείχνουν να το προβληματίζουν. Στα παραπάνω προσθέστε και το γεγονός ότι τα καπάκια και τα πλήκτρα του είναι κατασκευασμένα από σιλικόνη για ακόμη περισσότερη αντοχή και σίγουρα θα συνειδητοποιήσετε ότι απλά το Roam είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει!

  Κοιτάζοντας το πιο προσεκτικά, στο μπροστινό τμήμα του ηχείου μπορούμε να εντοπίσουμε το logo της Sonos σε ανάγλυφη μορφή και ακριβώς από πάνω ένα διακριτικό LED ενημερώνει για τον τρόπο που είναι συνδεδεμένο, ενώ στην απέναντι πλευρά μπορούμε να διακρίνουμε ένα LED που μας ενημερώνει για την κατάσταση της μπαταρίας του. Τα πλήκτρα ελέγχου είναι τοποθετημένα στην αριστερή πλευρά, όταν βρίσκεται σε οριζόντια θέση, ενώ σε κατακόρυφη διάταξη μπορούμε ουσιαστικά να τα χειριστούμε κοιτάζοντας τα από πάνω.

  Ειδικότερα, στο Sonos Roam θα βρείτε τα volume up/down buttons, ένα πλήκτρο Play/pause, καθώς και το button ενεργοποίησης του μικροφώνου. To Play button σας δίνει τη δυνατότητα να χειρίζεστε τα διάφορα μουσικά tracks (με διπλό πάτημα κάνετε next και τριπλό μεταφέρεστε στο προηγούμενο κομμάτι). Επίσης, κρατώντας πατημένο το play button μπορείτε να θέσετε σε λειτουργία το «Sound Swap» feature, μεταφέροντας τον ήχο προς το πλησιέστερο ηχείο της Sonos. Σε γενικές γραμμές, η αίσθηση που μας άφησαν τα πλήκτρα του Roam είναι ότι αφήνουν ένα απτό feeling στο άγγιγμα, αποτελώντας κουμπιά που πραγματικά τα «αισθάνεσαι» (διαφέροντας έτσι σε σχέση με τα touch-based controls του Move).

  Loud… louder… loudest!

  Μην σας ξεγελούν οι compact και «μαζεμένες» διαστάσεις του, καθώς μπορεί το Roam να είναι μικρό στο μάτι, αλλά είναι ένα πραγματικό «κτήνος» σε ηχητικές δυνατότητες. Στον τομέα του audio performance, το Roam μπορεί να κάνει κάθε ακουστική εμπειρία σας «unique» και αυτό γιατί στις υψηλές και μεσαίες συχνότητες το αποτέλεσμα είναι πεντακάθαρο, ενώ τα μπάσα βγάζουν έναν απίστευτο δυναμισμό. Για αυτό φροντίζει το audio setup του, καθώς στο εσωτερικό του βρίσκεται ένα ειδικά σχεδιασμένο tweeter, 1 εκπληκτικά ακριβές mid-woofer, με τους δύο ενισχυτές (class D) να μην… χαρίζουν κάστανα και να δυναμώνουν την ένταση.

  Τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, το ηχητικό αποτέλεσμα προσεγγίζει την τελειότητα, φέρνοντας στην επιφάνεια όλους εκείνους τους λόγους που καθιστούν τη Sonos ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρίες στην αγορά των audio products. Οποιαδήποτε και εάν είναι η πηγή και η φύση του περιεχομένου που καλείται να αναπαραγάγει (μουσική, podcasts, audiobooks, επικοινωνία κ.ά), το Roam πιάνει πολύ υψηλά στάνταρ ποιότητας. Επιπλέον, με το έξυπνο φορητό ηχείο της Sonos περισσότεροι από 60.000 ραδιοφωνικοί σταθμοί από όλο τον κόσμο γίνονται διαθέσιμοι μέσω του Sonos Radio, με μόνο μερικά swipes στο smartphone σας. Και οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν σταματούν όμως εδώ σε ότι έχει να κάνει με το audio performance, καθώς υποστηρίζοντας την τεχνολογία Trueplay, το Roam ουσιαστικά δύναται να «διαβάσει» τον χώρο στον οποίο βρίσκεται, προσαρμόζοντας αναλόγως την ηχητική απόδοση, δίνοντας βαρύτητα πάντοτε στην τέλεια ακουστική ισορροπία και στην υψηλή λεπτομέρεια.

  Ξεδιπλώνοντας τις smart δυνατότητες του, όπως κάθε Sonos που σέβεται την κληρονομιά του, έτσι και το Roam σας ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να ξεκλειδώσετε μια σειρά από εξελιγμένες λειτουργίες. Υποστηρίζοντας Air Play 2 (έκδοση iOS 11.4 και νεότερη), το portable ηχείο της Sonos μπορεί να συνεργαστεί άψογα με iPhone, iPad, Mac, με τη Siri να «υπακούει» στις εντολές σας. Και η Siri δεν είναι η μόνη βέβαια με την οποία μπορεί να «ανοίξει κουβέντα» το Roam, καθώς υποστηρίζει και φωνητικές λειτουργίες με Amazon Alexa και Google Assistant (μέσω Wi-Fi και στις χώρες όπου διατίθεται φωνητικός έλεγχος).

  Μάλιστα, αποτελώντας τμήμα του οικοσυστήματος της Sonos, το Roam σας προσφέρει απεριόριστη ελευθερία, καθώς μπορείτε είτε να το χρησιμοποιήσετε ως ένα σημαντικό τμήμα ενός ευρύτερου οικιακού audio setup ή να το «ενώσετε» με ένα ακόμη Roam και έτσι να δημιουργήσετε ένα stereo σύστημα. Εξυπακούεται ότι όπως όλα τα speakers του δημοφιλούς brand έτσι και αυτό ακολουθεί τη φιλοσοφία του on-the-fly pairing που σημαίνει ότι η σύνδεση μεταξύ τους γίνεται εύκολα και απλά. Φυσικά, για να συμβεί αυτό πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και το Sonos app, η εξελιγμένη εφαρμογή που κάνει τη ζωή σας ευκολότερη και σας επιτρέπει να ξεδιπλώσετε πλήρως τη δυναμική του Roam (αλλά και οποιουδήποτε speaker της Sonos). Όπως προαναφέραμε το Roam δουλεύει τόσο με Wi-Fi όσο και με Bluetooth 5, έτσι ώστε να το χρησιμοποιείτε σε κάθε περίσταση (είτε βρίσκεστε στο σπίτι σας, είτε εν κινήσει). Μάλιστα, η Sonos εμπλούτισε το Roam με το νέο automatic switching feature, το οποίο κάνει την μετάβαση από το Wi-Fi στο Bluetooth (και αντίστροφα)… παιχνιδάκι!

  Ολοκληρώνοντας την εμπειρία μας με το Sonos Roam, δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε και στο νευραλγικό τομέα της αυτονομίας, καθώς το φορητό ηχείο της Sonos αντέχει κοντά στις 10 ώρες συνεχούς μουσικής αναπαραγωγής. Μάλιστα, σε sleep mode (όταν δηλαδή δεν παίζει audio περιεχόμενο) μπορεί να κρατήσει ακόμη και για 10 ολόκληρες μέρες. Αναμφίβολα, με επιδόσεις όπως οι παραπάνω κατατάσσεται στα portable speakers με την μεγαλύτερη αυτονομία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μπορεί να συνδεθεί με οποιονδήποτε ασύρματο Qi φορτιστή για wireless charging (η Sonos δίνει τη δυνατότητα για την αγορά του δικού της wireless charger που πωλείται ξεχωριστά), ενώ παράλληλα συνδέεται και με απλό τρόπο κάνοντας χρήση του USB καλωδίου που περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

  Wherever you may… Roam!

  Χωρίς αμφιβολία, το Roam πρόκειται για ένα portable ηχείο «όνειρο», το οποίο θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Η απίστευτη αντοχή συνδυάζεται άψογα με την τεχνολογική υπεροχή (που μόνο η Sonos προσφέρει) και το Roam μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ηχητικής εμπειρίας που αναζητάει κάθε φανατικός audiophile. Η διάθεση του εξαιρετικά ευέλικτου Roam έχει ήδη ξεκινήσει στην τιμή των 179 ευρώ (στη διεύθυνση sonos.com και μέσω του συνεργαζόμενου δικτύου λιανοπωλητών) και θα το βρείτε σε δύο πανέμορφα χρώματα (shadow μαύρο ή lunar λευκό). Σπεύστε και το ένστικτο μας λέει… ότι ακόμη και το παραμικρό ευρώ που θα δαπανήσετε για την αγορά του θα πιάσει τόπο και θα το καταευχαριστήθειτε!

  Πέτρος Κυπραίος
  Πέτρος Κυπραίος
  Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles