Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η πρακτική της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ, να παρακολουθεί απευθείας, χωρίς λόγο και χωρίς ένταλμα, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και δραστηριότητες πολιτών ΕΚΤΟΣ Ηνωμένων Πολιτειών, έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος θόρυβος. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπεραμύνεται των πρακτικών της NSA λέγοντας πως είναι για το κοινό καλό. Οι εταιρείες τεχνολογίας είναι κατηγορηματικές: δεν δίνουν πρόσβαση σε καμία NSA στους servers και τα στοιχεία των πελατών τους. Ποιος λέει ψέματα λοιπόν;
Ο Larry Page έκανε ένα post με τον τίτλο «What the…», ή σε ελεύθερη μετάφραση «Τι στο….». O Mark Zuckerberg ανάρτησε ένα μακροσκελές status update στο Facebook. Η Marissa Mayer είναι όσο κατηγορηματική παίρνει, στην ανακοίνωσή της για τη Yahoo!. Η Apple δηλώνει εξ αρχής ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το PRISM. H Washington Post με χθεσινό της δημοσίευμα συμπεραίνει, ότι οι εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν άμεση γνώση για το σύστημα PRISM και ότι απ’ ότι φαίνεται από τις αντιδράσεις τους, η NSA δεν έχει συμφωνήσει μαζί τους να της παραδίδουν στοιχεία. Η Guardian όμως επιμένει διαρρέοντας νέα slides από την περίφημη παρουσίαση της NSA που δείχνει ότι το Prism συλλέγει άμεσα στοιχεία από τους servers των εταιρειών. H πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Palantin πάντως, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν “χρειάζεται” να της δοθεί άμεση πρόσβαση στους servers των εταιρειών. Την παίρνει μόνη της. Πράγμα που θα έπρεπε να έχουν ελέγξει οι εταιρείες.
Ποιος λέει ψέματα; Σε οτιδήποτε αφορά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και γενικά, υπηρεσίες πληροφοριών που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, δεν θα μάθουμε ποτέ. Ήδη στη Μεγάλη Βρετανία που έχει φανεί από την περίφημη παρουσίαση ότι η εκεί υπηρεσία πληροφοριών έχει πρόσβαση στα στοιχεία του PRISM, έχουν ξεσηκωθεί βρετανοί πολίτες. Στην Ευρώπη, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, λέει σαφώς πως τίποτα από τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων δεν μπορεί να βγαίνει «εκτός» Ευρώπης, χωρίς την παρέμβαση δικαστικών αρχών και την συγκατάθεση των πολιτών και με βάση αυτό, αρκετοί Ευρωβουλευτές αλλά και φορείς, ξεκινούν να εγκαλούν τις εταιρείες τεχνολογίας και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο μόνος τρόπος να μάθουμε ποιος λέει ψέματα, είναι οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να βγουν ανοιχτά να μιλήσουν για το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που έχουν στήσει στη χώρα που φιλοξενεί όλες μας σχεδόν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και υπηρεσίες. Πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι όλο αυτό δεν είναι «Αμερικανικό» ζήτημα. Αφορά όλους εμάς που χρησιμοποιούμε email, chat, videocalls, σύννεφο, smartphones. Σίγουρα αναμένουμε περισσότερο σαφείς τοποθετήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες ημέρες.
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.