17.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
More

    Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας: Διοργανώνει Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας

    Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας διοργανώνει, για πρώτη φορά, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Οι  εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου 2013 και εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ιδρύματος να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό -και όχι μόνο- για τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας και να θέσει τις βάσεις για την υιοθέτηση μακρόπνοων στρατηγικών που θα καταστήσουν την έρευνα και την καινοτομία καθοριστικούς παράγοντες για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.

    Κατά την «Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας» θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, οι πιο κάτω δραστηριότητες:

    • Διοργάνωση εκδηλώσεων Δημοσίου Διαλόγου σχετικά με τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση περιφερειακής, στην περίπτωση της Κύπρου εθνικής, στρατηγικής για την καινοτομία.
    • Επισκέψεις μαθητών σχολείων σε ερευνητικά κέντρα, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της Δράσης «Στρατηγικά Έργα Υποδομής». Στο πλαίσιο της εν λόγω Δράσης χρηματοδοτούνται εννέα ερευνητικά Έργα με συνολικό προϋπολογισμό 13 εκατ. Ευρώ. Στόχος της εν λόγω Δράσης είναι «η χρηματοδότηση της δημιουργίας και λειτουργίας στο πρώτο «εμβρυϊκό» στάδιο νέων ερευνητικών μονάδων που θα δραστηριοποιηθούν σε σύγχρονους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς αιχμής».
    • Διάλεξη του διακεκριμένου κύπριου Καθηγητή Νικόλαου Ζαμπόγλου, Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όφενμπαχ στη Γερμανία, σχετικά με τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας ως μέσων προώθησης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο και σ’ αυτή θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεξίωση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα προβάλλονται τα εννέα Στρατηγικά Έργα Υποδομής.
    • Διοργάνωση «Επιστημονικών Καφενείων» σε Λάρνακα και Πάφο με στόχο την ενθάρρυνση του διαλόγου, μεταξύ νέων κυρίως ανθρώπων και ερευνητών, σε επιστημονικά, τεχνολογικά και ερευνητικά θέματα, σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Στη Λάρνακα, η Δρ Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα μιλήσει με θέμα «Άγνωστοι Ρύποι στο Νερό και τη Ζωή μας», ενώ στην Πάφο ο Δρ Διόφαντος Χατζημιτσής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, θα μιλήσει σχετικά με τις «Εφαρμογές Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης στην Κύπρο».

    Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Βραδιά του Ερευνητή», που για όγδοη συνεχή χρονιά πραγματοποιεί το ΙΠΕ σε συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς του τόπου. Η φετινή εκδήλωση, με τίτλο «Science Rocks», περιλαμβάνει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, από τις 6:00 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ στο «Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη», στη Λεμεσό, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles