16.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    2024 και… κύμα μαζικών απολύσεων στη τεχνολογία!

    Το 2024 είναι εδώ και σίγουρα είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη έτος «ορόσημο» για τον κόσμο της τεχνολογίας, με νέες και πιο συναρπαστικές τεχνολογίες που θα έχουν ως στόχο να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και καλύτερη. Με την A.I. να αποτελεί τη κυρίαρχη τάση και όλες τις μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να στρέφουν το βλέμμα τους προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αναμφίβολα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια σειρά από δυναμικές εξελίξεις. Ωστόσο, μπορεί αυτή τη στιγμή να βλέπουμε μια ομολογουμένως «λαμπερή» βιτρίνα, όμως πίσω από αυτή, τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο θετικά και… ευοίωνα.

    Και αυτό γιατί ο χώρος της τεχνολογίας έχει πληγωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από δεκάδες χιλιάδες απολύσεις! Αυτή η τάση που ξεκίνησε μέσα στο 2023 φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και μέσα στο 2024. Ενδεικτικό είναι ότι την προηγούμενη χρονιά είχαμε παραπάνω από 240.000 χαμένες θέσεις εργασίας από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας. Η κρίση αυτή δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές μπορεί μα βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ωστόσο όπως όλα δείχνουν και εντός του 2024 θα βρεθούμε σε ένα “σπιράλ” περικοπών θέσεων εργασίας.

    Συγκεκριμένα, μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου η Google προχώρησε σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων που ήταν υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του Google Assistant, ενώ παράλληλα προχώρησε και σε περικοπές σε κατάργηση θέσεων εργασίας που αφορούν τα Pixel, Nest και Fitbit. Η δε Amazon από τη μεριά της, έδιωξε περισσότερους από 500 εργαζομένους από την streaming πλατφόρμα Twitch, αλλά και εκατοντάδες άλλους υπαλλήλους από τις θυγατρικές της:  Prime Video και MGM Studios, ενώ στη Unity (την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τη δημοφιλέστερη game engine για mobile συσκευές), είδαν τη πόρτα της εξόδου 1.800 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Τέλος, η Pixar προχώρησε στην αποδέσμευση του 20% του ανθρώπινου δυναμικού της, το οποίο αριθμεί κοντά στα 1.300 άτομα. Η παραπάνω  λίστα φυσικά περιλαμβάνει και άλλες γνωστές εταιρείες όπως είναι η Discord, η Audible, η Duolingo, η Orca Security κ.ά.

    Οι ειδικοί της βιομηχανίας και οι tech experts, θεωρούν ότι η παραπάνω «τάση» (που είναι προφανές ότι θα συνεχιστεί κι ενός του 2024), οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, στη δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία μετασχηματίζει πλήρως το εργασιακό τοπίο στη τεχνολογία, δημιουργώντας και ταυτόχρονα καταργώντας θέσεις εργασίας, αλλάζοντας παράλληλα τις δεξιότητες που θα πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος στον κόσμο του digital επιχειρείν. Πέραν της καταιγίδας των αλλαγών που φέρει η A.I., δεν θα πρέπει να παραλείπουμε τα τεράστια ανοίγματα που πραγματοποίησαν οι περισσότερες εταιρείες στη περίοδο του κορονοϊού. Η τρομακτική αύξηση που είχαμε σε προϊόντα και υπηρεσίες με την αδιανόητη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό, κάποια στιγμή μετά το πέρας της πανδημίας θα ακολουθούσε μια πιο… flat πορεία. Οι προβλέψεις σίγουρα αρκετά δυσοίωνες αλλά οι αναλυτές αφήνουν μια αχτίδα αισιοδοξίας, ότι προς τα τέλη του 2024 θα καθίσει η μπίλια και θα επέλθει ισορροπία… Κάτι το οποίο ελπίζουμε, καθώς πίσω από τα statistics υπάρχουν πάντοτε… ανθρώπινες ζωές που η αξία τους είναι αδιαπραγμάτευτη.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles