22.4 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
More

    Η «Οδύσσεια» του τροπαίου του Mundial

    Ο Jules Rimet αποτελεί αναμφίβολα ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι. Κάθισε στον προεδρικό θώκο της FIFA 33 ολόκληρα χρόνια και προσέφερε τα μέγιστα στη δημιουργία και καθιέρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γεγονός που του χάρισε υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης το 1956. Προς τιμήν του, το «Coupe du Monde» ή «Victory», όπως ήταν γνωστό το τρόπαιο που απονέμονταν στον νικητή του Μουντιάλ, μετονομάστηκε το 1946 σε τρόπαιο «Jules Rimet».

    Jules_Rimet_Trophy_Landscape

    Το «Coupe du Monde» και αργότερα «Jules Rimet», σχεδιάστηκε από τον Γάλλο γλύπτη Abel Lafleur. Απεικόνιζε ένα οκτάπλευρο κύπελλο που το κρατούσε το αγαλματίδιο της Θεάς Νίκης, της ελληνικής μυθολογίας. Το τρόπαιο είχε ύψος 35 εκ. και βάρος 3,8 κιλά, ενώ το αγαλματίδιο ήταν φτιαγμένο από επιχρυσωμένο ασήμι, με μαρμάρινη βάση.

    Jules_Rimet_Trophy

    Η πρώτη χώρα που κατέκτησε το τρόπαιο, ήταν η Ουρουγουάη, το 1930. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε το τρόπαιο στα χέρια της Ιταλίας που το είχε κατακτήσει σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις (1934, 1938). Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της FIFA, Ottorino Barassi, για να προφυλάξει το τρόπαιο από τις λεηλασίες των Ναζί, το μετέφερε κρυφά από μια τράπεζα της Ρώμης που φυλασσόταν, στο σπίτι του, και το έκρυψε κάτω από το κρεβάτι του, μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών.

    Μετά τη λήξη του Πολέμου, το τρόπαιο ξαναπέρασε στα χέρια της Ουρουγουάης, αφού κατέκτησε τη διοργάνωση στη Βραζιλία το 1950, ενώ το 1954 το τρόπαιο πηγαίνει ξανά στην Ευρώπη, για λογαριασμό της Δ. Γερμανίας.

    Η μαρμάρινη βάση του τροπαίου αντικαταστάθηκε το 1958 από λαζουρίτη (μπλε ημιπολύτιμος λίθος, λάπις λάζουλι), και στις τέσσερις πλευρές της βάσης αναγράφονταν σε πλάκες χρυσού τα ονόματα των νικητών των Mundial (ως το 1970).

    Jules_Rimet_Trophy_Lapis_Lazouli

    Τις επόμενες δύο διοργανώσεις, το 1958 και το 1962, κέρδισε η Βραζιλία, σε Σουηδία και Χιλή αντίστοιχα, επιστρέφοντας το τρόπαιο στη Λατινική Αμερική.

    Στις 20 Μαρτίου του 1966, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το επικείμενο Μουντιάλ της Αγγλίας, το κύπελλο είχε εκτεθεί δημόσια στο Westminster Central Hal απ’ όπου και… εκλάπη (!), για να βρεθεί μια βδομάδα αργότερα μέσα σε μια εφημερίδα σε έναν κήπο του Upper Norwood στο Νότιο Λονδίνο, από μια σκυλίτσα ονόματι… Pickles! Η Αγγλία τελικά κατακτά τη διοργάνωση στην έδρα της και κρατά το τρόπαιο στη Γηραιά Αλβιώνα.

    Μετά τις περιπέτειες αυτές, η Αγγλική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου (F.A.) αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να φτιάξει κρυφά ένα αντίγραφο του τροπαίου, που θα χρησιμοποιούνταν για εκθεσιακούς λόγους σε διάφορες εκδηλώσεις μέχρι να επιστραφεί το αυθεντικό στη FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970.

    Δεδομένου ότι η FIFA είχε απαγορεύσει ρητά στη F.A. την αντιγραφή του τροπαίου, η replica διατηρήθηκε μυστικά στο σπίτι του δημιουργού της ως το 1997 που πωλήθηκε σε δημοπρασία για 254,5 χιλιάδες λίρες Αγγλίας! Αγοραστής ήταν η ίδια η FIFA, καθώς υπήρχε μια φήμη πως το τρόπαιο που δημοπραττούνταν ήταν το αυθεντικό (!). Ωστόσο έπειτα από σχετικές δοκιμές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, διαπιστώθηκε πως το τρόπαιο ήταν όντως αντίγραφο, γεγονός που οδήγησε στο δανεισμό του στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο Ποδοσφαίρου.

    Η εθνική ομάδα της Βραζιλίας κατακτά το 1970 για τρίτη φορά στην ιστορία της το Μουντιάλ, με αποτέλεσμα η FIFA να επιτρέψει στη Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία να κρατήσει μόνιμα το τρόπαιο στην κατοχή της.

    brazil-world-cup-1970

    Το τρόπαιο τοποθετήθηκε στην έδρα της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σε ένα ντουλάπι με αλεξίσφαιρο τζάμι. Στις 20 Δεκεμβρίου του 1983, το ντουλάπι βρέθηκε ανοιγμένο από λοστό με το κύπελλο να έχει κλαπεί για ακόμα μια φορά… Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν ερήμην για την κλοπή. Ωστόσο το απολεσθέν τρόπαιο δε βρέθηκε ποτέ και πιστεύεται πως αυτοί που πραγματικά το έκλεψαν το έλιωσαν και το μετέτρεψαν σε ράβδους χρυσού.

    Η FIFA, για να αντικαταστήσει το «Jules Rimet» στη Βραζιλιάνικη τροπαιοθήκη, ζήτησε από τον Eastman Kodak να φτιάξει ένα αντίγραφο, χρησιμοποιώντας 1,8 κιλά χρυσού και το παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου το 1984.

    Από το Mundial του 1974, η FIFA απονέμει στον νικητή της εκάστοτε διοργάνωσης το FIFA World Cup Trophy (θα ακολουθήσει σχετικό αφιέρωμα). Το συγκεκριμένο τρόπαιο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως (τουλάχιστον) το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2038 οπότε και θα τελειώσει ο διαθέσιμος χώρος αναγραφής των νικητών, πάνω σε αυτό.

    FIFA_World_Cup_Trophy

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles