12.4 C
Athens
Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
More

    HTC One Mini [Hands-On]: Ονειρεμένο «μικρό»

    Η μάχη των “minis” έχει φουντώσει για τα καλά και μετά τη δοκιμή που πραγματοποιήσαμε στο Galaxy S4 mini της Samsung, ήρθε η ώρα να δούμε και το μεγάλο αντίπαλό του, το HTC One mini. Η σύγκριση μεταξύ των δύο μοντέλων, αναπόφευκτη, αφού κυμαίνονται στην ίδια τιμολογιακή κατηγορία και ουσιαστικά φτιάχτηκαν για να καλύψουν το ίδιο κενό: Αυτό των compact high-end smartphones, γύρω στα 400 €.

        htconemini10

    Ας περάσουμε κατ’ευθείαν στο ψητό. Δικαιολογεί το όνομά του το One mini, ή μικρή σχέση έχει με το μεγάλο του «αδερφάκι»; Η κατασκευή είναι εξαιρετική, με το unibody καβούκι να αποτελείται κυρίως από αλουμίνιο (στο πίσω μέρος και εμπρός, εκατέρωθεν της οθόνης), με ίχνη πλαστικού περιμετρικά του, ώστε να αποφεύγονται οι γρατζουνιές και τα σημάδια από πτώσεις. Δύο λεπτές, πλαστικές, γραμμές διασχίζουν και την πλάτη της συσκευής οριζόντια, αποκλειστικά για αισθητικούς λόγους.

    Το One mini είναι πραγματικά «μικρό». Μπορεί οι διαστάσεις του σε σχέση με το One να μην είναι ιδιαίτερα μειωμένες, (132 x 63.2 x 9.3 mm έναντι 137.4 x 68.2 x 9.3 mm), όμως μόλις έπεσε στα χέρια μας, ψάχναμε τα specs για να δούμε αν όντως η οθόνη του είναι…4,3 ίντσες! Το μακρόστενο σχήμα της συσκευής (κάπου έπρεπε να χωρέσουν τα ηχεία) αλλά και το πάχος της, σε συνδυασμό με τα 22 γραμμάρια λιγότερα από το HTC One, δίνουν την αίσθηση μιας ενός λιλιπούτειου smartphone, πολύ πιό άνετου και βολικού στη χρήση αλλά και τη μεταφορά, απ’ότι το τυπικό high-end τηλέφωνο. Μπροστά του, το S4 mini, παρ’ότι είναι μικρότερο (124.6 x 61.3 x 8.9 mm ), φαντάζει χοντροκομμένο και βγαλμένο από το…2012, αλλά για να λέμε την αλήθεια, σχεδόν οποιοδήποτε άλλο μοντέλο ωχριά (εμφανισιακά) μπροστά στο One mini. Το μέγεθος σε συνδυασμό με το design και την κατασκευή, αγγίζουν επίπεδα «iPhone», χωρίς καμία υπερβολή και πραγματικά αν υπάρχει ένα Android phone που να είναι πιό κοντά στο καμάρι της Apple, είναι αυτό για το οποίο διαβάζετε εδώ.

    htconemini7

    htconemini8

    Η οθόνη καλύπτεται από Gorilla Glass 3, όπως και τα δύο capacitive πλήκτρα. Το μεσαίο πλήκτρο καταργήθηκε και τη θέση του έχει πάρει το logo της HTC, ενώ τα πλήκτρα της έντασης βρίσκονται προς το κέντρο της δεξιάς πλευράς. Και ευχαριστούμε την εταιρεία που δε τα έκανε από λευκό πλαστικό. Όσο για το power button, βρίσκεται στο πάνω μέρος και αριστερά, θέση στην οποία δεν έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι χρήστες και ομολογουμένως ίσως σας δυσκολέψει να κλειδώνετε/ξεκλειδώνετε τη συσκευή με το δεξί χέρι μόνο. Στο εμπρός μέρος βρίσκουμε ακόμα τα δύο BoomSound στερεοφωνικά ηχεία, την 1.6 MP camera, αισθητήρα εγγύτητας και φωτός, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει η 4 MP Ultrapixel camera (ίδια με του One) και το single-LED flash. Notification LED υπάρχει αλλά μη το ψάχνετε, είναι κρυμμένο στο κέντρο του πάνω μεγαφώνου. Η αλήθεια είναι πως το mini τρώει ένα γκολ από τα…αποδυτήρια, καθώς δεν δέχεται microSD κάρτα και κυκλοφορεί μόνο σε έκδοση 16 GB, με τα 12 GB να είναι διαθέσιμα στο χρήστη. Κρίμα κι άδικο.

    H οθόνη είναι 4,3 ιντσών, Super LCD2 με 720p ανάλυση, η οποία της προσφέρει το εξαιρετικό 342 ppi. Στην πράξη, έχει φοβερή φωτεινότητα και αντίθεση, η αναπαραγωγή χρωμάτων είναι σαφώς άνω του μετρίου και αποκρίνεται με ακρίβεια στα αγγίγματα του χρήστη. Eίναι οι στιγμές που θυμόμαστε ότι όσο καλή κι αν είναι μια Super AMOLED, πάντα τα μάτια μας θα είναι πιό ξεκούραστα με IPS ή SuperLCD panels. Είναι ίσως το μεγαλύτερο ατού του mini αυτή η οθόνη, μαζί με την κατασκευή του και κλάσεις ανώτερη από την qHD (960×540, 256 ppi) του S4 mini.

    htconemini6

    htconemini9

    Στο εσωτερικό της συσκευής, έχουμε διπύρηνο SoC (Snapdragon 400), χρονισμένο όμως στο 1,4 GHz αντί για 1,7 GHz που το βλέπουμε συνήθως. Συντροφιά του κάνει η Adreno 305 GPU που είναι σαφώς αρκετά ισχυρή για τις ανάγκες του χρήστη, αλλά μελανό σήμειο αποτελεί το 1 GB μνήμης RAM. Μελανό στα χαρτιά, αφού το S4 mini έχει 1,5 GB RAM, ωστόσο το optimization στο λειτουργικό και το software του One mini δείχνουν να κάνουν καλή δουλειά και έτσι η «λίγη» μνήμη δε έγινε πουθενά εμφανής. Δε ξέρουμε, βέβαια, τι θα γίνει σε 1-2 χρόνια από τώρα, όταν και οι ανάγκες θα έχουν αυξηθεί, έτσι το 1,5 GB θα ήταν εχέγγυο για το μέλλον, αν υπήρχε. Προς το παρόν, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Όλα γίνονται ταχύτατα και ομαλά, κολλήματα μηδέν, καθυστερήσεις απειροελάχιστες που δεν προβλημάτισαν.

    Ενδεικτικά εκτελέσαμε το AnTuTu benchmark στο One mini και το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν 15.000 βαθμοί , αλλά με τη νέα έκδοση της εφαρμογής (v 4.0.1), οπότε δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμο με τους 13.700 βαθμούς του S4 mini. To σκόρ είναι στα ίδια επίπεδα με το HTC One X και ελαφρώς μικρότερο από του Nexus 4. Συνολικά κρίνεται αρκετά υψηλό και ούτως ή άλλως, όπως προείπαμε, είναι καθαρά ενδεικτικό. Η συσκευή είναι ταχύτατη και έτρεξε όλες τις εφαρμογές άψογα.

    htconemini11

    Στην θετική εμπειρία χρήσης συνεισφέρει απίστευτα το Sense 5 UI της HTC, το οποίο «καλύπτει» το 4.2.2 Android. Tο γνωρίζετε ήδη από το review του HTC One οπότε δε θα σταθούμε σε λεπτομέρειες, αλλά θα αρκεστούμε να πούμε πως είναι αψεγάδιαστο και γρήγορο, ενώ «εμπνέει» το χρήστη να δίνει διαρκώς εντολές στη συσκευή, μόνο και μόνο για να απολαμβάνει την απόκρισή της. Πατώντας το Home δύο φορές ανοίγει το task manager με έως 9 πρόσφατες εφαρμογές, τις οποίες μπορείτε να κλείσετε μία-μία με swipe up. Θα θέλαμε να κλείνουν και όλες μαζί με ένα άγγιγμα, αλλά μικρό το κακό. Το άλλο που θα θέλαμε είναι να ρυθμίζουμε τη λειτουργία του (μπλε) φωτισμού των εμπρός πλήκτρων, αφού ανάβουν αυτόματα μόνο όταν ο αισθητήρας φωτός αποφασίσει πως το χρειάζεστε, ενώ σβήνουν όταν μεταβείτε σε χώρο πιό έντονου φωτισμού ή μετά από κάμποσα δευτερόλεπτα αδράνειας. Ωστόσο, τα πλήκτρα δε διακρίνονται τόσο εύκολα σε κάποιες περιπτώσεις μέτριου φωτισμού, που η συσκευή δε θεωρεί απαραίτητο να τα φωτίσει και αυτό ήταν από τα λίγα προβλήματα που εντοπίσαμε στο One mini.

    Στα «συνοδευτικά» του software βρίσκουμε, όπως πάντα, το “Car” mode αλλά και ένα νέο “Kid” mode, με το οποίο μπορείτε να ορίσετε profile για τα παιδιά που ίσως χρησιμοποιούν τη συσκευή, «κλειδώνοντας» κάποια apps στα οποία δε θέλετε να έχουν πρόσβαση. Επίσης, οφείλουμε να σημειώσουμε πως η υποστήριξη codecs από τον εργοστασιακό video player δεν είναι και η καλύτερη, αλλά ευτυχώς το app store είναι γεμάτο με 3rd party players. Ο music player είναι πολύ καλός, ενώ υπάρχει και FM radio δέκτης ενσωματωμένος. Το HTC Zoe είναι και αυτό παρόν, προσφέροντας προηγμένες δυνατότητες προβολής και επεξεργασίας φωτογραφιών, ενώ με το Polaris office μπορείτε να χειριστείτε έγγραφα και παρουσιάσεις.

    htconemini12

    htconemini13

    Η κάμερα. Η κάμερα είναι η ίδια 4άρα Ultrapixel που έχει και το HTC One, με τα ίδια πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Μόνη διαφορά μεταξύ τους, η απουσία της σταθεροποίησης εικόνας στο mini, που όμως δεν είναι μια τόσο σημαντική έλλειψη. Η ιδιόμορφη, αυτή, κάμερα προφανώς πάσχει λόγω χαμηλής ανάλυσης, αλλά έχει «μεγαλύτερα pixels». Στην πράξη οι λήψεις είναι πολύ καλές εκ πρώτης όψεως, αλλά η μικρή ανάλυση γίνεται εμφανής στο zoom ή όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε μικρές λεπτομέρειες σε μια φωτογραφία, εκεί μια 8άρα κάμερα είναι σαφώς ανώτερη. Επιπλέον, ενώ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού οι λήψεις έχουν αρκετά καλή ποιότητα, θα εντοπίσετε αισθητά περισσότερο «θόρυβο» στις λήψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσοχή, σε καμία περίπτωση οι φωτογραφίες που θα βγάλετε με το One mini δεν θα είναι «κακές» ή χαμηλής ποιότητας. Απλώς οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι δεν παύει να είναι μια κάμερα των 4 Megapixels και αν θέλετε έμφαση στη λεπτομέρεια ή zoom, ίσως απογοητευθείτε. Δυνατότητα HDR υπάρχει, όπως μπορείτε και να τραβήξετε πανοραμικά πλάνα, αλλά και “action” λήψεις καρέ-καρέ για αντικείμενα που κινούνται γρήγορα. Το video είναι 720p @ 60 fps ή 1080p και μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε HDR, ενώ η ποιότητα λήψης είναι αρκετά καλή. Τέλος, θα θέλαμε κάπως ισχυρότερο φλας, τόσο για τις βραδυνές λήψεις, όσο και για τη χρήση του ως φακού. Η ένταση του φωτός είναι στα επίπεδα του S4 mini, αλλά έχουμε δεί μοντέλα με πολύ ισχυρότερα LEDs.

    (Κάντε click στις εικόνες για το πλήρες μέγεθος)

    htconemini5

    htconemini2

    htconemini1

    htconemini3

    Το Beats audio συνεχίζει να κυριαρχεί και σε συνδυασμό με τα διπλά ηχεία του One mini, παρέχει για ακόμη μια φορά εκπληκτική ακουστική εμπειρία. Η ακρόαση μουσικής είναι απολαυστική, η πιστότητα υψηλή, ο ήχος δεν αλλοιώνεται ούτε σε μεγάλες εντάσεις (και πραγματικά το One mini αγγίζει μεγάλες εντάσεις), ενώ και με τα ακουστικά της HTC θα τρίβετε τα…αυτιά σας! Επιπλέον, ακόμα και το ακουστικό έχει υψηλή ένταση αλλά παράγει και καθαρό ήχο, σε σημείο που βρεθήκαμε να την χαμηλώνουμε κατά τη διάρκεια των κλήσεών μας. Ακόμη ένα δυνατό σημείο της συσκευής και πολύ σημαντικό για αρκετούς χρήστες που ακούνε μουσική/ραδιόφωνο ή βλέπουν video/ταινίες στο smartphone τους.

    Τέλος, η αυτονομία είναι αποτέλεσμα της Li-Po μπαταρίας των 1800 mAh, που φυσικά δεν αφαιρείται, Το μεγάλο One έχει 2300άρα μπαταρία αλλά δε χωρούσε στο mini και έτσι υπέστη σμίκρυνση. Παρ’όλα αυτά, η κατανάλωση με Wi-Fi ή 3G ανοικτό και τη φωτεινότητα στο αυτόματο (με 30 sec timeout), δεν ήταν μεγάλη και η συσκευή άντεξε άνετα 2 ημέρες ελαφράς χρήσης (1 ώρα internet και 1 ωρα ομιλίας ανά ημέρα), ενώ έβγαλε επίσης εύκολα μια ημέρα βαριάς χρήσης με Facebook, browsing, youtube και ομιλία, από το πρωί που βγήκε από τη πρίζα μέχρι το βράδυ που επέστρεψε στη «βάση» του. Παρά τη, θεωρητικά, μικρή μπαταρία λοιπόν, το One mini έχει πολύ καλή αυτονομία.

    Η HTC έχει καταφέρει κάτι που σχεδόν κανένα άλλο μοντέλο και κανένας κατασκευαστής δε μπόρεσε μέχρι στιγμής: Μπορεί να δίνει στις συσκευές της εκείνο τον «παράγοντα iPhone». Αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι αν η Apple ποτέ έβγαζε Android τηλέφωνο, θα ήταν «κάπως έτσι». Αυτό συμβαίνει και με το One Mini. Ξεχνάς τα χαρτιά, τα specs, τις σειρήνες των fanboys και απολαμβάνεις κάθε στιγμή χρήσης της συσκευής, σαν να είναι η πρώτη μέρα που την αγόρασες. Είναι ένα smartphone για…φίλημα, που δύσκολα κάποιος θα το «βαρεθεί». Βάλτε στην εξίσωση την εξαιρετική οθόνη, το Sense UI και το Beats Audio με τα BoomSound ηχεία και πραγματικά οι αισθήσεις, αφή, όραση, ακοή, καλύπτονται πλήρως. Αυτό δεν είναι και το ζητούμενο; Ναι, η κάμερα πραγματικά θα πρέπει στα επόμενα μοντέλα να μας αφήσει για κάποια καλύτερη υλοποίηση, δεν υπάρχει NFC, δεν παίρνει SDcard (σημαντικό μειονέκτημα), δεν έχει υπέρυθρες για να γίνεται τηλεχειριστήριο όπως το S4 Mini, ενώ αυτή τη στιγμή η τιμή του ξεκινά δειλά από τα 410 € για να αγγίξει τα 500 €, όμως αν έβαζαν μπροστά μας τις δύο συσκευές, θα διαλέγαμε το One Mini χωρίς δεύτερη σκέψη. Και αυτό είναι το καλύτερο «συμπέρασμα» για μια δοκιμή smartphone.


    Specs: Samsung Galaxy S4 Mini (i9195) (http://www.htc.com, από €400)

    Λειτουργικό Android v.4.2.2
    Επεξεργαστής Dual-Core Qualcomm Snapdragon 400 1,4GHz (Adreno 305 GPU)
    Μνήμη 16 GB storage, 1 GB RAM
    Οθόνη 4,3″ SuperLCD2 (720 x 1280 pixels)
    Κάμερα 4.0 MP (1080p ή 720p @ 60 FPS video) Ultrapixel, εμπρόσθια 1.6 MP
    Συνδεσιμότητα LTE 4G, Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS, mini-jack 3,5 χιλ., miniUSB 2.0, FM radio

     

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles