18.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Κβαντικά ασφαλή τεχνολογία, για τη διασφάλιση των κρίσιμων δεδομένων κυβερνήσεων και επιχειρήσεων ανακοίνωσε η IBM

  Τη νέα τεχνολογία IBM Quantum Safe, ένα νέο ολοκληρωμένο σύνολο εργαλείων και δυνατοτήτων, που είναι σχεδιασμένο ως μια ολοκληρωμένη λύση διαθέσιμη σε οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών φορέων, που τους βοηθα να προετοιμασούν τη πορεία τους προς μια κβαντικά ασφαλή, μετακβαντική εποχή, ανακοίνωσε η IBM, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνέδριού Think, που διοργάνωσε στο Ορλάντο της Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα.

  Καθώς η κβαντική τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, τα κβαντικά συστήματα θα είναι σύντομα σε θέση να επιλύουν τα μέχρι πρότινος άλυτα προβλήματα προς όφελος των επιχειρήσεων  και της επιστήμης, αλλά αυτή η πρόοδος ενέχει και κινδύνους για την ασφάλεια. Καθώς οι κβαντικοί υπολογιστές συνεχίζουν να εξελίσσονται, θα φτάσουν στο σημείο να παραβιάζουν τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα ασφαλείας στον κόσμο.

  Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, η IBM αξιοποίησε την εκτεταμένη τεχνογνωσία της σε θέματα κρυπτογραφίας, κβαντικών υπολογιστών και κρίσιμων υποδομών για την ανάπτυξη της τεχνολογίας IBM Quantum Safe. Αυτό το σύνολο των δυνατοτήτων έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους πελάτες να προετοιμαστούν για τη μετακβαντική εποχή μέσω των:

  – IBM Quantum Safe Explorer: επιτρέπει στους  οργανισμούς να σαρώνουν τον πηγαίο και καταληκτικό (object) κώδικα με στόχο να εντοπίζουν κρυπτογραφικά στοιχεία, εξαρτήσεις (dependencies), ευπάθειες και να δημιουργούν μια λίστα υλικών κρυπτογράφησης (CBOM). Αυτό επιτρέπει στις ομάδες να προβάλλουν και να συγκεντρώνουν πιθανούς κινδύνους σε μια κεντρική τοποθεσία.

  – IBM Quantum Safe Advisor: επιτρέπει τη δημιουργία μιας δυναμικής ή επιχειρησιακής οπτικής  του κρυπτογραφικού αποθέματος για να οδηγήσει στην αποκατάσταση και αναλύει  την κατάσταση κρυπτογράφησης και τη συμμόρφωση για την ιεράρχηση των κινδύνων.

  – IBM Quantum Safe Remediator: επιτρέπει στους οργανισμούς να αναπτύσσουν και να δοκιμάζουν πρότυπα αποκατάστασης που βασίζονται σε βέλτιστες πρακτικές κβαντικής ασφάλειας για να κατανοήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στα συστήματα και τα πάγια, καθώς προετοιμάζονται για την ανάπτυξη λύσεων κβαντικής ασφάλειας.

  Η IBM αποκάλυψε επίσης τον οδικό χάρτη  IBM Quantum Safe για να βοηθήσει τους πελάτες ως προς την κατανόηση καθώς και  για να τους υποστηρίξει κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης με ασφάλεια. Πρόκειται για το αρχικό προσχέδιο της IBM που χαρτογραφεί τα τεχνολογικά ορόσημα προς την ολοένα και πιο προηγμένη κβαντικά ασφαλή τεχνολογία, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους οργανισμούς να αντιμετωπίζουν τα αναμενόμενα κρυπτογραφικά πρότυπα και τις απαιτήσεις μέσω της κρυπτογραφικής ευελιξίας καθώς και   να προστατεύουν τα συστήματα από αναδυόμενες ευπάθειες.

  Αυτό το προσχέδιο αποτελείται από τρεις βασικές δράσεις:

  1. Ανακάλυψη: Προσδιορισμός της χρήσης της κρυπτογραφίας, ανάλυση των εξαρτήσεων και δημιουργία μιας λίστας υλικών κρυπτογραφίας (CBOM).

  2. Παρατήρηση: Ανάλυση της κατάστασης κρυπτογράφησης των ευπαθειών και ιεράρχηση της αποκατάστασης βάσει κινδύνων.

  3. Μετασχηματισμός: Αποκατάσταση και άμβλυνση με κρυπτογραφική ευελιξία και ενσωματωμένο αυτοματισμό.

  Ως ηγέτης στον τομέα της κβαντικής πληροφορικής, η IBM αναγνωρίζει τη σημασία της συνολικής αντιμετώπισης των κρίσιμων αναγκών των πελατών, καθώς εξετάζουν επίσης την μετατροπή της κρυπτογραφίας τους στην κβαντική εποχή“, δήλωσε ο Ray Harishankar, IBM Fellow και επικεφαλής της τεχνολογίας IBM Quantum Safe. “Η νέα μας σουίτα κβαντικά ασφαλών τεχνολογιών και τα ορόσημα που διαγράφονται  στον οδικό μας χάρτη είναι σχεδιασμένα για τη συνεχή εξέλιξη της μετακβαντικής ασφάλειας παράλληλα με τη χρήσιμη κβαντική πληροφορική, συμπεριλαμβανομένων λύσεων που θα βοηθήσουν τις βιομηχανίες να πλοηγηθούν αποτελεσματικά και εύκολα σε αυτή τη μετάβαση.”

  Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κυκλοφόρησε νέες απαιτήσεις και κατευθυντήριες γραμμές  ζητώντας από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να ξεκινήσουν τη μετάβαση στην κβαντική ασφάλεια. Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) επέλεξε τέσσερις κβαντικά ανθεκτικούς αλγορίθμους για τυποποίηση – τρεις από τους οποίους αναπτύχθηκαν από την IBM, μαζί με συνεργάτες από τον ακαδημαϊκό και βιομηχανικό κλάδο.

  Στη συνέχεια, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) ανακοίνωσε νέες απαιτήσεις για τα συστήματα εθνικής ασφάλειας, ώστε να μεταβούν σε αλγόριθμους ασφαλείς έναντι κβαντικών αλγορίθμων έως το 2025 και ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε απαιτήσεις για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να υποβάλουν μια κρυπτογραφική απογραφή των συστημάτων που θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε σχετικούς κρυπτογραφικά, κβαντικούς υπολογιστές.

  «Καθώς η εποχή των κβαντικών υπολογιστών πλησιάζει γρήγορα και γίνεται πραγματικότητα, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναπτυχθούν επίσης ασφαλείς κβαντικές τεχνολογίες για την προστασία των σημερινών κλασικών  συστημάτων και δεδομένων», δήλωσε ο Patrick Moorhead, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Moor Insights & Strategy. “Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος για να ασφαλίσει τα δεδομένα στην κβαντική εποχή είναι τεχνογνωσία στην κβαντική τεχνολογία παγκόσμιας κλίμακας  και στην προηγμένη κρυπτογραφία, παράλληλα με δεκαετίες εμπειρίας ανάπτυξης προϊόντων για κρίσιμες υποδομές. Σε αυτούς τους  πυλώνες πιστεύω ότι η IBM υπερέχει, και τώρα με τη δημιουργία ενός  κβαντικά ασφαλούς οδικού χάρτη που οδηγεί τη βιομηχανία και τις νέες τεχνολογίες στην απλοποίηση της μετάβασης, ανυπομονώ να δω την πρόοδο της κβαντικά ασφαλούς πορείας παγκοσμίως».

  Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία IBM Quantum Safe υπάρχουν διαθέσιμες στη διεύθυνση: https://www.ibm.com/quantum/quantum-safe.

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles