16.2 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Samsung Galaxy Z Flip5 Hands-On Review: «Η επιτομή του Tech Lifestyle smartphone»!

  Σχεδόν κοντεύει μια πενταετία (Φεβρουάριος του 2019) από τότε που η Samsung μπήκε για τα καλά στην εποχή των foldables. Το Galaxy Z Fold όταν πρωτοπαρουσιάστηκε είχε τον χαρακτήρα ενός τεχνολογικού «θαύματος», μιας συσκευής που είχε ως στόχο να αλλάξει το “status-quo” της κινητής τηλεφωνίας για πάντα. Μια πενταετία μετά και η Samsung αν μη τι άλλο οδηγεί τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη «ειδική» premium προϊοντική κατηγορία. Όμως όπως αποδείχθηκε, η μεγάλη επιτυχία της Samsung δεν οφείλεται τόσο στα fold (που εξακολουθεί και λόγω τιμής να απευθύνεται σε ένα πολύ πιο high-end – business κοινό), αλλά στην έλευση του Flip, ενός πιο προσιτού και πιο «mainstream» smartphone, το οποίο αντλεί την έμπνευση του από τα εμβληματικά flip phones των 90s – 00s.

  Το Galaxy Z Flip αισίως έφτασε στην 5η του έκδοση και ο κορεατικός γίγαντας της τεχνολογίας δείχνει να παίζει μόνος του στο γήπεδο, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό, καθώς την τελευταία τριετία έχουμε δει και άλλες κατασκευάστριες να προσπαθούν να αποσπάσουν μερίδιο από την πίτα των foldables. Όπως στο Z Fold5 έτσι και στο Flip5, η Samsung δεν φαίνεται διατεθειμένη να «χαλάσει» μια πετυχημένη συνταγή (ποιος ο λόγος άλλωστε;), ωστόσο και στην φετινή έκδοση έχει προβεί σε μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες και σε μια μεγαλύτερη εξωτερική οθόνη, η οποία όπως έχουμε δει άλλωστε αποτελεί και το trend της εποχής… Ας περάσουμε όμως καλύτερο στο «ψητό», ρίχνοντας μια ματιά στο νέο “flippable” της Samsung…

  Σχεδίαση και Αντοχή… Χ5!

  Η πρώτη «εξωτερική» εντύπωση που σου αφήνει το Flip5 είναι ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει ως προς τη σχεδιαστική του φιλοσοφία. Ωστόσο, ρίχνοντας ένα πιο προσεκτικό βλέμμα, η Samsung προχώρησε σε μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις και δεν αναφερόμαστε μόνο στην «μεγαλύτερη» εξωτερική οθόνη, αλλά και στον hinge μηχανισμό που είναι «υπεύθυνος» για την αναδίπλωση της συσκευής. Ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον «μεντεσέ», το R&D τμήμα του κορεατικού κολοσσού της τεχνολογίας, δημιούργησε έναν ακόμη πιο ανθεκτικό Flip.

  Συγκεκριμένα, ο redesigned μηχανισμός hinge (ο οποίος φέρει ένα ενισχυμένο dual rail flex hinge module), έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες για περισσότερες από 200.000 αναδιπλώσεις. Απόρροια του μίνι-επανασχεδιασμού είναι και η σχεδόν ανύπαρκτη τσάκιση, η οποία όπως διαπιστώσαμε φαίνεται ανεπαίσθητα. Η πιο σημαντική «σχεδιαστική αλλαγή» ωστόσο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συσκευή κλείνει πολύ καλύτερα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει, παρά ελάχιστο κενό ανάμεσα στα δύο τμήματά της. Τα μικρότερα πλαίσια και η πτώση κατά 2mm στο πάχος όταν είναι σε folded status δεν αποτελεί απλώς μια αισθητική αναβάθμιση, καθώς αποτρέπει τη σκόνη από το να εισχωρεί στο εσωτερικό της συσκευής (γεγονός που αυξάνει την αντοχή της στο πέρασμα του χρόνου).

  Παράλληλα, η Samsung έχει προικίσει την προστασία της οθόνης με Gorilla Victus 2 (ένα σκαλί παραπάνω σε σύγκριση με το περσινό Flip), ενώ επιπλέον το μεταλλικό frame από αλουμίνιο σε συνδυασμό με το γυαλί που το περιβάλλει καθιστούν το νέο flip πραγματικά… «αλύγιστο». Με 25% πιο ανθεκτικό display και προστασία IPX8, το Flip5 σύμφωνα με τη Samsung δύναται να «επιβιώσει» τόσο από μια άτυχη βουτιά στο νερό (αντέχει σε βάθος 1.5 μέτρου για 30 λεπτά), όσο και από τις πάντοτε ενοχλητικές γρατσουνιές.

  Φυσικά δεν χρειάζεται σε αυτό το σημείο να τονίσουμε το πόσο compact και portable είναι! Ενδεικτικό είναι ότι μπορεί να χωρέσει ακόμη και στην τσέπη του παντελονιού σας και σε ένα μικροσκοπικό τσαντάκι (το γυναικείο κοινό το… «αποθεώνει»), με τις διαστάσεις του να παίζουν στα 165.1 x 71.9 x 6.9mm όταν βρίσκεται σε unfolded status και στα 85.1 x 71.9 x 15.1mm όταν είναι folded. Επιπλέον, είναι πραγματικά «πανάλαφρο», καθώς «ζυγίζει» μόλις 187 γραμμάρια. 

  FLEX-ing… muscles!

  Περισσότερο ανθεκτικό και ακόμη πιο λεπτό σε σχέση με το Flip4, παρόλα αυτά οι φετινές αλλαγές αφορούν περισσότερο την εξωτερική cover screen ή Flex Window, όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει η ίδια η Samsung. H κορεατική εταιρεία «άκουσε» τους users και τους χιλιάδες fans, οι οποίοι θα επιθυμούσαν ακόμη μεγαλύτερη λειτουργικότητα και χρησιμότητα για την εξωτερική cover screen και πράγματι έδωσε τον καλύτερο της ευατό για να προσθέσει στο νέο Flip την πιο εξελιγμένη εξωτερική οθόνη που έχει εμφανιστεί ποτέ στη σειρά.

  Από τις 1.9 ίντσες της περσινής version, τώρα το νέο εξελιγμένο Z Flip5 «παίζει» δυναμικά στην cover screen του στα στις 3.4 ίντσες. Από εκεί που στο προηγούμενο μοντέλο ήταν δύσκολο για τον χρήστη να χειριστεί τα διάφορα widgets (ενδεχομένως ακόμη και να τα δει), τώρα αυτό αλλάζει δίνοντας πλήρη έλεγχο στα χέρια του user. Για παράδειγμα, πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξει την εσωτερική οθόνη, καθώς μπορεί να ελέγξει τα πάντα από την ευδιάκριτη εξωτερική οθόνη. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω οθόνη μπορεί να εμφανιστεί το calendar, οι χάρτες, οι ειδοποιήσεις, τα διάφορα μηνύματα, το YouTube, ο καιρός και άλλες πολλές εφαρμογές (με τους third-party developers σίγουρα να ετοιμάζουν στο άμεσο μέλλον πολλά apps που θα εκμεταλλεύονται στο έπακρον το εν λόγω feature). Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, η Flex Window screen βασίζεται σε ένα Super AMOLED display με ανάλυση στα 720 x 748 pixels και με 306ppi πυκνότητα στα pixels, αναμφίβολα παρέχει ένα άκρως φωτεινό και ευκρινές αποτέλεσμα.

  Πραγματικά, η εξωτερική cover screen είναι όλα τα λεφτά, όμως έχουμε ποιοτικές αναβαθμίσεις και στο εσωτερικό display που σε unfolded status προσφέρει στον χρήστη μια συνολική επιφάνεια που αγγίζει τις 6.7 ίντσες. Η τεχνολογία του display είναι Dynamic AMOLED 2X (FHD+ 2640 x 1080 pixels) με refresh rate στα 120Hz (variable), υποστήριξη HDR10+ και ένα peak brightness level που φτάνει στα 1200 nits. To δε screen-to-body ratio του αγγίζει τα 85.5%, προσφέροντας ουσιαστικά μια αξιόλογη επιφάνεια για την προβολή περιεχομένου. H θετική «παράδοση» της Samsung στα displays αποτυπώνεται πλήρως στο εσωτερικό display, στο οποίο μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι κρύβεται μια UDC κάμερα των 10MP. Η απόδοση των χρωμάτων είναι εντυπωσιακή, τα επίπεδα φωτεινότητας κόβουν την ανάσα και το scrolling στα διάφορα menus είναι πραγματική απόλαυση.

  Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν παρά να υποβοηθηθούν από ένα πανίσχυρο chipset, με την κορεατική εταιρεία να δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» για το Flip5 στο Snapdragon 8 Gen 2 (με τεχνολογία κατασκευής στα 4nm). Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται για ένα «απλό» Snapdragon 8 Gen 2, αλλά για μια ειδική boostαρισμένη έκδοση που έχει αναπτυχθεί «ειδικά» για την ίδια τη Samsung (το ίδιο έχει συμβεί τόσο στο νέο Fold όσο και στο S23). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «τρέχει» σε υψηλότερες ταχύτητες με τους 8 πυρήνες του να δουλεύουν «ακατάπαυστα», ενώ παράλληλα βελτιώνουν σημαντικά την ενεργειακή διαχείριση. Ειδικότερα, το εν λόγω SoC αποτελείται από 1x πυρήνα Cortex-X3, ο οποίος είναι χρονισμένος στα 3,36GHz, 4 πυρήνες Cortex-A715 που παίζουν δυναμικά στα 2.8GHz δύο πυρήνες Cortex-A710 με συχνότητα ρολογιού στα 2.8GHz και τέλος 3 Cortex-A510 που τρέχουν στα 2GHz. Ως είθισται κάθε set πυρήνων έχει και διαφορετική λειτουργία με τους χαμηλότερους Cortex να στοχεύουν στην χαμηλότερη κατανάλωση και στην αποτελεσματικότερη ενεργειακή διαχείριση και όταν χρειάζεται περισσότερη ισχύς, τότε τα ηνία περνούν στον X3.

  Την δουλειά των visuals αναλαμβάνει μια Adreno 740 GPU, η οποία μαζί με τα 8GB γρήγορης LPDDR5X RAM μπορεί να ανταποκριθεί άψογα ακόμη και στα πιο απαιτητικά games ή όταν τα multitasking tasks αρχίζουν να ζορίζουν. Χωρίς αμφιβολία, δεν θα πρέπει να σας ξεγελούν οι λιλιπούτειες διαστάσεις του, καθώς το υψηλό performance δεν λείπει από το παλμαρέ του compact flip phone της Samsung. Σε ότι έχει να κάνει με τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, υπάρχουν δύο επιλογές στα 256GB και 512GB storage, με τη συσκευή να μην διαθέτει MicroSD slot, αλλά να προσφέρει αστραπιαίες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής λόγω του προτύπου UFS 4.0. Στο κομμάτι της συνδεσιμότητας, από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με ένα premium high-end smartphone, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σας λείψει τίποτα. Ειδικότερα, η συσκευή υποστηρίζει Wi-Fi a/b/g/n/ac/6e, tri-band και Wi-Fi Direct, καθώς επίσης και Bluetooth 5.3, Α2DP και LE. Επίσης, παρέχει υποστήριξη σε GPS, GLONASS, GALILEO και BDS, ενώ δεν λείπει και η πάντοτε απαραίτητη λειτουργία του NFC. Τέλος, τα stereo speakers φέρουν την υπογραφή της AKG, οπότε και ο ήχος δεν θα μπορούσε παρά να είναι ΑΑΑ ποιότητας.

  Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, τo hardware δεν θα μπορούσε παρά να είναι υψηλών προδιαγραφών, όμως η Samsung έχει φροντίσει και το software. O συνδυασμός Android 13 και One UI 5.1.1 εξασφαλίζει αξιοπιστία και ασφάλεια και το κυριότερο προσθέτει ακόμη περισσότερες personalized και customization options, έτσι ώστε το Galaxy Z Flip5 να ταιριάζει περισσότερο στην φύση και στο στυλ του εκάστοτε user.

  Δημιουργικό εργαλείο… αυτοέκφρασης!

  Αν και το Fold παραδοσιακά στοχεύει σε ένα πιο business-oriented κοινό, με την περίπτωση του Flip, η Samsung επιχειρεί να «πιάσει» το πιο… νεανικό και trendy κοινό, το οποίο έχει ανάγκη από ένα smartphone που να μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο αυτοέκφρασης! Το Flip5 είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει ένα πανίσχυρο δημιουργικό όπλο, με τον πολυεπίπεδο multirole χαρακτήρα του να βρίσκεται στο επίκεντρο της λειτουργίας του.

  Για να μπορέσει λοιπόν το Flip5 να «ανταποκριθεί» αποτελεσματικά διαθέτει ένα dual camera setup, το οποίο αποτελείται από έναν wide φακό στα 12MP (f/1.8), 1.8μm, Dual Pixel PDAF μαζί με OIS (Optical Image Stabilization) που βοηθάει στο πιο σταθερό αποτέλεσμα. Ο δε δεύτερος φακός είναι ulta-wide και έρχεται με διάφραγμα f/2.2 και FoV στις 123 μοίρες. Η δε «κρυφή» under-display selfie camera κάνει και αυτή καλά τη δουλειά της με ανάλυση στα 10MP, f/2.2 και 1.22μm. Αναμφίβολα, το Flip5 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο camera smartphone, ωστόσο αν μη τι άλλο το φωτογραφικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά ποιοτικό και «καθαρό», ενώ ή ύπαρξη του Snapdragon 8 Gen 2, ο οποίος έχει στα «σπλάχνα» του μια εξελιγμένη NPU, βοηθάει ακόμη περισσότερο στις πάντοτε «δύσκολες» νυχτερινές λήψεις (με τη Samsung να επενδύει πολύ στο Nightography όπως το αποκαλεί), ενισχύοντας σημαντικά την ποιότητα του φωτογραφικού αποτελέσματος.

  Εκτός από τα παραπάνω camera hardware specs, αυτό που μετράει περισσότερο είναι νομίζουμε η creative εμπειρία χρήσης που χαρίζει στον user το Flip5. Το Flex Mode που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των τελευταίων Flip, εκμεταλλεύεται στο maximum τη δυναμική της εσωτερικής selfie cam, δίνοντας σας τη δυνατότητα να πετύχετε την τέλεια φωτογραφική λήψη ακόμη και από διαφορετικές γωνίες. Σε γενικές γραμμές, η hands-free δυνατότητα που προσφέρει η συσκευή στη διαδικασία των φωτογραφικών λήψεων κυριολεκτικά θα σας λύσει τα χέρια και θα σας διευκολύνει σημαντικά. Η δε λειτουργία αυτόματου κάδρου, όπου η συσκευή «ακολουθεί» το κεντρικό θέμα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγάλα «δημιουργικά» ατού της.

  Αναμφίβολα, ο κορεατικός κολοσσός της τεχνολογίας έκανε πολύ καλή δουλειά και στις κάμερες, με μικροβελτιώσεις και χωρίς ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση με τον προκάτοχο του. Ανάλογη είναι και η προσέγγιση και στην αυτονομία του νέου Flip, όπου χρησιμοποιείτε η ίδια μπαταρία με χωρητικότητα στα 3.700mAh, ωστόσο εδώ είναι που αναλαμβάνει η εντυπωσιακή ενεργειακή διαχείριση του Snapdragon 8 Gen 2 (το προηγούμενο Flip «φορούσε» Snapdragon 8+ Gen 1). Η συσκευή φυσικά δεν θα μπορούσε παρά να υποστηρίζει super charging (όπως κάθε premium ναυαρχίδα που «σέβεται» τον εαυτό της), με την κορεατική εταιρεία να ισχυρίζεται ότι το Flip5 φορτίζει στο 50% μέσα σε μόλις μισή ώρα (με αντάπτορα των 25W). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το compact foldable της Samsung wireless φόρτιση στα 15W, καθώς επίσης και reverse charging στα 4.5W (ιδανικό για φόρτιση των Galaxy Buds).

  Το καλύτερο Flip μέχρι το… επόμενο!

  Ολοκληρώνοντας την «εμπειρία» μας με το Galaxy Z Flip5 μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Samsung δεν θέλησε να πειραματιστεί πολύ, παρόλα αυτά επενέβη εκεί που έπρεπε, δημιουργώντας ένα super portable foldable, το οποίο αποθεώνει την κουλτούρα του tech lifestyle. Χωρίς να ανακαλύπτει τον τροχό, το Flip5 είναι βελτιωμένο στα σημεία, με τη Samsung να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη λεπτομέρεια από… ποτέ. Η δε εξωτερική cover screen είναι από μόνη της ένας ισχυρός λόγος για να ξεχάσετε οποιαδήποτε σκέψη αγοράς οποιουδήποτε άλλου Flip, πλην της πιο πρόσφατης 5ης version του! Trendy με νεανικές γραμμές, γεμάτο με positive vibes και περίσσευμα ενέργειας, αλλά και με μια σειρά από features που το κάνουν να κατακτάει τις καρδιές της απαιτητικής Gen Z με χαρακτηριστική ευκολία (αλλά και όλων των tech lovers που λατρεύουν το «ωραίο»), το Flip5 δικαίως παίζει χωρίς αντίπαλο στην κατηγορία του.

  Το Samsung Galaxy Z Flip5 κυκλοφορεί από τις 11 Αυγούστου σε 8 διαφορετικά in-fashion χρώματα (Mint, Graphite, Cream, Lavender, Gray, Blue, Green και Yellow) με τιμή στα 1.369€ ευρώ για την έκδοση των 512GB και στα 1.249€ για την version των 256GB storage. Το Galaxy Z Flip5 512GB διατίθεται για προ-παραγγελία στην τιμή των 256GB, στα 1.249€ έως τις 10/08.

  Πέτρος Κυπραίος
  Πέτρος Κυπραίος
  Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles