37 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
More

  Sonos Era 300 & Era 100 Review: «Μπροστά από την… εποχή τους»!

  Τα τελευταία χρόνια η Sonos έχει καταφέρει να κερδίσει επάξια μια θέση στις καρδιές των φανατικών φίλων του ήχου. Η υψηλή πιστότητα, η εμμονή στην ακουστική «λεπτομέρεια», το διακριτό design, το πλήθος των λειτουργιών και η μοναδική υποστήριξη είναι τα στοιχεία που την έχουν τοποθετήσει δικαίως στην κορυφή. Η Sonos ως γνωστόν βέβαια είναι ένα brand που αρέσκεται στο να εξελίσσεται, ανεβάζοντας διαρκώς τον πήχη και τολμώντας και επενδύοντας διαρκώς σε νέα προϊόντα. Αυτή είναι άλλωστε και η «φιλοσοφία» της και αναμφίβολα αυτό είναι και το πνεύμα που διέπει τα νέα portable ηχεία Era, με τα Era 300 και Era 100 να σηματοδοτούν μια νέα «εποχή» στο ήδη πλούσιο προϊοντικό line-up, της αγαπημένης αμερικανικής εταιρείας. Για να τα γνωρίσουμε και πιο αναλυτικά στο review που ακολουθεί…

  Era 300: «Spatial Dolby Atmos… Ηχείο Game changer»!

   Η Sonos ως γνωστόν οδηγεί τις εξελίξεις στον τομέα του premium ήχου, για αυτό και το πρώτο feature που προσέχει κανείς στο Era 300 είναι η υποστήριξη στο πρότυπο: Spatial Audio της Apple. Οι υπεύθυνοι της Sonos αποκαλούν το Spatial Audio, ως το επόμενο εξελικτικό στάδιο μετά τον στερεοφωνικό ήχο και σίγουρα για να το λένε κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν. Ειδικότερα το Spatial Audio μπορεί να αποδειχθεί “game changer”, καθώς δύναται να προσφέρει multi-directional ήχο 360 μοιρών τεχνολογίας Dolby Atmos, προσφέροντας μια ξεχωριστή ηχητική αίσθηση που «πλημμυρίζει» κάθε γωνιά του χώρου και σε κάνει να απολαμβάνεις τον ήχο από πολλαπλές διευθύνσεις, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη καθηλωτική εμπειρία.

  Για να μπορέσει να υποστηριχθεί φυσικά το παραπάνω πρότυπο, το σχεδιαστικό team της Sonos δούλεψε εντατικά πάνω στην ανάπτυξη ενός ειδικού σχήματος για το Era 300. To design λοιπόν θυμίζει περισσότερο κλεψύδρα σε οριζόντια θέση, μια σχεδιαστική επιλογή διόλου τυχαία, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υποστηριχθεί καλύτερα το concept του ήχου πολλαπλών κατευθύνσεων και της σωστής διασποράς του στο χώρο. Αναμφίβολα, το design του δεν είναι μόνο όμορφο στο μάτι αλλά και λειτουργικό, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη διάδοση του ήχου στο χώρο. Ειδικότερα, στο εσωτερικό του επικρατεί μια μίνι… «κοσμογονία», καθώς το Era 300 διαθέτει συνολικά έξι drivers κατηγορίας Class D, οι οποίοι αναλαμβάνουν να φέρουν το Multi-directional αποτέλεσμα που υπόσχεται η Sonos. Ειδικότερα, το Era 300 διαθέτει 4 tweeters (ένα «βλέπει» μπροστά, ένα αριστερά και ένα δεξιά και ένα είναι στραμμένο προς τα επάνω για να δημιουργεί έτσι την αίσθηση ότι ο ήχος προέρχεται από το… ταβάνι). Το audio setup συμπληρώνεται από δύο mid/bass drivers, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στην αριστερή και δεξιά πλευρά και «αποστολή» τους είναι να μεγαλώσουν την αίσθηση του «εύρους» του ηχητικού αποτελέσματος.

  Αναμφίβολα, τα παραπάνω αποδεικνύουν το πόσο πολύ αγάπη και μεράκι έχει βάλει η Sonos στο επίπεδο του σχεδιασμού για το Era 300. Φυσικά, η μινιμαλιστική αισθητική που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ηχείων της Sonos δεν θα μπορούσε να λείπει από το 300άρι Era, για αυτό και όλα τα physical buttons είναι στρατηγικά και διακριτικά τοποθετημένα στην άνω εξωτερική επιφάνεια του ηχείου. Ειδικότερα, υπάρχει μια touch-sensitive επιφάνεια στην οποία μπορείτε να ορίσετε το Play/Pause ή το skip (forward/backward), καθώς επίσης και τη αυξομείωση της έντασης του ήχου. Ακριβώς λίγο πιο πάνω από το Sonos logo υπάρχει ένα LED που σας ενημερώνει για το status του ηχείου. Στο δε πίσω τμήμα δεν θα συναντήσετε πολλά… καθώς εκτός από το port για την τροφοδοσία του ρεύματος και ένα switch για την ενεργοποίηση (ή απενεργοποίηση) του μικροφώνου (το ηχείο είναι συμβατό με Sonos Voice Control και το Amazon Alexa), υπάρχει και μια USB Type-C port, καθώς κι ένα button για τη ζεύξη μέσω Bluetooth (είναι συμβατό με SBC και AAC codecs). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της Type-C μπορείτε να συνδέσετε απευθείας και άλλες συσκευές ήχου, όπως ένα πικάπ χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο auxiliary και τον προσαρμογέα γραμμής Sonos Line-In.

  Εάν ανήκετε βέβαια στους φανατικούς φίλους της Sonos, σίγουρα δεν διαβάζετε λάθος, καθώς η αμερικανική εταιρεία φαίνεται ότι «άκουσε» την community των audiophiles, οι οποίοι ζητούσαν τη δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth (η οποία προστίθεται στο Sonos App και στο Apple Air Play 2). Πλέον, τα δύο Era ηχεία μπορούν να συνδεθούν και μέσω Bluetooth 5.0, εκτός από την παραδοσιακή λύση του Wi-Fi (υποστηρίζεται το ταχύτατο Wi-Fi 6). Φυσικά αυτό το νέο feature ενισχύει περισσότερο τις επιλογές που έχει στα χέρια του ο χρήση ενός ηχείου Era, ενώ στην περίπτωση του Era 300, αυτό που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς είναι ότι παρόλο που στέκεται εύκολα μόνο του, δημιουργήθηκε για να «συντροφεύει» και να πλαισιώνει κάθε setup της Sonos. Για  παράδειγμα, εάν θέλετε μια ακόμη πιο μεστή και true-audio εμπειρία ήχου κινηματογραφικών προδιαγραφών (και φυσικά το αντέχει η τσέπη σας) μπορείτε εύκολα να συνδυάσετε δύο ηχεία Era 300 (μπορούν να παίξουν το ρόλο των πίσω ηχείων) με μία Arc ή Beam (Gen 2) sound bar. Με αυτόν τον τρόπο κυριολεκτικά πρόκειται να μεταφέρετε τον ήχο μιας κινηματογραφικής αίθουσας Dolby Atmos στο σαλόνι του σπιτιού σας, καθώς ο παραπάνω συνδυασμός εξασφαλίζει ότι θα νιώθετε τη δράση μιας action sequence να πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα σε οποιοδήποτε σημείο κι εάν βρίσκεστε, είτε απολαμβάνετε την τελευταία ταινία του Spider-Man, είτε παίζετε Call of Duty στην αγαπημένη σας κονσόλα νέας γενιάς.

  Εξυπακούεται βέβαια ότι το μεγαλύτερο ατού του Sonos Era 300 δεν είναι άλλο από την υποστήριξη του Spatial Audio, το οποίο αν μη τι άλλο δικαιώνει τις προσδοκίες. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι ο ήχος διαχέεται άψογα μέσα από την καμπίνα του Era 300 προς όλες τις διευθύνσεις διαθέτοντας βάθος, εύρος ακόμη και ύψος! Εφόσον και το περιεχόμενο το επιτρέπει, η λεπτομέρεια που χαρίζει δεν θα σταματήσει να σας εντυπωσιάζει, καθώς ένα Sonos Era 300 είναι αρκετό για να μπείτε στην καρδιά της ακουστικής απόλαυσης. Στο δε κομμάτι της μουσικής, εάν το δοκιμάσετε με το Apple Music εύκολα θα διαπιστώσετε τη δυναμική του και στο κομμάτι του music playback. Δοκιμάζοντας το θα παρατηρήσετε ότι τα μπάσα είναι σωστά ελεγχόμενα και εξαιρετικά βαθιά, προσφέροντας όλο το φάσμα της ηχητικής πληροφορίας. Παράλληλα, οι χαμηλές συχνότητες μπορούν εύκολα να πείσουν, ενώ οι φωνές στις μεσαίες συχνότητες διαθέτουν εξαιρετική τοποθέτηση, χωρίς να υπάρχει η αίσθηση του «μπουκώματος».

  Φυσικά, όπως και στα υπόλοιπα portable ηχεία και sound bars της αμερικανικής εταιρείας, η ειδική εφαρμογή της Sonos φροντίζει έτσι ώστε να φέρετε το Era 300 πλήρως στα μέτρα σας. Μπορείτε για παράδειγμα να κατηγοριοποιήσετε ευκολότερα τις υποστηριζόμενες audio streaming platforms ή να ρυθμίσετε το Equalizer, ενώ δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στη δυνατότητα του Trueplay (το οποίο σημειώστε ότι πλέον είναι διαθέσιμο και σε Android εκτός από iOS), το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε το κατάλληλο calibration στο Era ηχείο σας ανάλογα με τον χώρο που αυτό βρίσκεται τοποθετημένο. Σε γενικές γραμμές, το Era 300 ανήκει στα mid-range ηχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως “game changer” σε οποιοδήποτε audio-setup του οκοσυστήματος της Sonos, προσφέροντας το κάτι παραπάνω, ένα Dolby Atmos boost που απλώς δεν γίνεται να μην ικανοποιήσει τα αυτιά ακόμη και των πιο απαιτητικών. Όμως ακόμη και ως μεμονωμένο speaker, το Era 300 λόγω του high-end ήχου που προσφέρει, καθίσταται σαφές ότι βρίσκεται πολύ πιο πάνω από την κατηγορία του και τον «μέσο όρο».

  Era 100: «O διάδοχος του μοναδικού “Best-seller” Sonos One»!

  Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο πετυχημένα… ever portable ηχεία της Sonos, δεν είναι άλλο από το εμβληματικό Sonos One. Αποτελώντας ένα από τα «best-seller» της γνωστής εταιρείας, σίγουρα το Era 100 που φιγουράρει ως ο «διάδοχος» και συνεχιστής της κληρονομιάς του, έχει αδιαμφισβήτητα πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει την επιτυχία του. Το εξαιρετικά compact μέγεθος, οι ευέλικτες λειτουργίες και ο εκλεπτυσμένος ήχος σίγουρα αποτέλεσαν τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν το Sonos One στην κορυφή των προτιμήσεων. Με την Sonos να μην επαναπαύεται στις δάφνες τις επιτυχίες ήταν λογικό κι αναμενόμενο να δούμε μια redesigned έκδοση του One, με τη Sonos όμως να μην συμβιβάζεται αυτή τη φορά με κάποιο μικρό update στα χαρακτηριστικά και στα features του, αλλά επιλέγοντας τον πλήρη επανασχεδιασμό του «Βενιαμίν» της γκάμας των ηχείων της.

  To Era 100 έχει σχεδιαστεί εκ του μηδενός, πράγμα που σημαίνει ότι τα δύο μοντέλα ουσιαστικά το μόνο κοινό που μοιράζονται να είναι η γνωστή μινιμάλ σχεδιαστική φιλοσοφία, η οποία χαρακτηρίζει άλλωστε όλα τα προϊόντα της Sonos. Η υψηλή ποιότητα κατασκευής είναι ορατή άλλωστε από τη στιγμή που θα το βγάλετε από τη συσκευασία, με το team της αμερικανικής εταιρείας να προτιμάει ένα πιο οβάλ σχήμα για τον διάδοχο του One. Αν και είναι ελαφρώς βαρύτερο (κατά περίπου 200 γραμμάρια σε σύγκριση με το One), παρόλα αυτά εξακολουθεί και παραμένει σούπερ compact, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να τοποθετηθεί παντού. Η αλλαγή φυσικά στο design δεν έγινε τυχαία, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να «στεγάσει» με καλύτερο τρόπο τους νέους drivers που «κατοικούν» στο εσωτερικό του. Μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες διαφορές σε σύγκριση με το One (που ήταν μονοφωνικό) είναι ότι πλέον το Era 100 μπορεί να βγάλει ήχο στέρεο. Για να συμβεί αυτό, το team της Sonos τοποθέτησε δύο tweeters με συγκεκριμένη γωνία, αναλαμβάνοντας να στέλνουν τον ήχο στην αριστερή και δεξιά πλευρά, ενώ το κατά 25% μεγαλύτερο midwoofer σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, προσφέρει ακόμη πιο πλούσιο μπάσο. Και οι τρεις drivers τροφοδοτούνται από Class D amplifier και αυτό που επιτυγχάνεται είναι το Era 100 να διαθέτει ακόμη περισσότερη ένταση, σε σχέση με το One. Σε γενικές γραμμές, ο ήχος είναι πολύ καθαρός για ένα ηχείο που ανήκει σε αυτή την κατηγορία, με το μπάσο να αποδίδεται εξαιρετικά.

  Αξίζει να προσθέσουμε ότι στο πλαίσιο του συνολικού επανασχεδιασμού διαπιστώσαμε ότι το Era 100 φέρει και μια σειρά από αναβαθμισμένα touch capactitve controls. Έτσι λοιπόν στο επάνω τμήμα του υπάρχει ένα panel, στο οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση του ήχου, το Play/Pause και το voice control. Στο δε πίσω μέρος πέραν της υποδοχής για το ρεύμα θα βρείτε ένα Bluetooth pairing button, το microphone «kill» switch, καθώς επίσης και μια USB-C που σας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσετε ενσύρματα το Era 100 σε ένα πικάπ ή σε μια άλλη συσκευή μέσω ενός ειδικού line-in adaptor των 3.5mm. Φυσικά όπως με την περίπτωση του Era 300, έτσι και το 100άρη της Sonos υποστηρίζει Bluetooth τεχνολογία (κι όχι μόνο Wi-Fi).

  Αυτό που δεν υποστηρίζει εν αντιθέσει με το «μεγάλο» του αδελφάκι (Sonos 300) είναι η τεχνολογία Spatial Audio. Αυτό είναι απολύτως λογικό, από τη στιγμή που το διαφορετικό (και κυρίως «μικρό»)  form factor του Era 100 δεν επιτρέπει την σωστή τοποθέτηση των drivers στο εσωτερικό του, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί το συγκεκριμένο ηχητικό εφέ. Ωστόσο, αξίζει να προσθέσουμε ότι το μικρό αλλά… θαυματουργό ηχείο της Sonos, υποστηρίζει 24-bit audio streaming σε local files, αλλά και μέσω των ειδικών streaming platforms που προσφέρουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Δοκιμάζοντας το Era 100, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο ευέλικτος χαρακτήρας του, το καθιστά ένα ιδανικά κομψό και elegant φορητό ηχείο που μπορεί κυριολεκτικά να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί παντού. Όπως βέβαια συμβαίνει με όλα τα ηχεία του Sonos brand και τα Era 100 μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου ηχητικού οικοσυστήματος, το οποίο ο χρήστης μπορεί πολύ εύκολα να ρυθμίσει μέσω του Sonos app. Και εδώ η λειτουργία Sonos True Play, βοηθάει σημαντικά στο να προσαρμόσετε το ηχείο στο χώρο που το έχετε τοποθετήσει, επιτυγχάνοντας έτσι το maximum αποτέλεσμα.

  Ολοκληρώνοντας, την ακουστική μας εμπειρία με τον «Βενιαμίν» της οικογένειας Era, αν μη τι άλλο το Era 100 διαθέτει όλα όσα αγαπήσαμε στο One, μόνο που όλα είναι πιο αναβαθμισμένα! Ο ήχος είναι εξαιρετικά λεπτομερής, διαθέτει βαθύ μπάσο και το τελικό αποτέλεσμα βγαίνει ακόμη πιο ισορροπημένο. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα compact ηχείο και παρόλο που είναι «μικρό» στο μάτι, παρόλα αυτά βγάζει τεράστια δύναμη και ένταση, χωρίς την παραμικρή ύπαρξη παραμορφώσεων! Απλώς και με την περίπτωση του Era 100 αυτό που καθίσταται σαφές ότι… Sonos did it again!

  Η νέα εποχή της Sonos… ξεκίνησε!

  To Era 300 θα το βρείτε στην αγορά σε τιμή στα 499 ευρώ, ενώ το «μικρότερο» Era 100 στα 279 ευρώ. Αμφότερα διακρίνονται για την μοναδική αισθητική και την ξεχωριστή ποιότητα που μόνο η Sonos προσφέρει, σηματοδοτώντας παράλληλα την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας για διαρκή εξέλιξη και καινοτομία. Εάν ανήκετε στους fans της Sonos και αισθάνεστε ότι κάτι λείπει από το audio setup σας, αλλά κι εάν θέλετε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά την απόλυτη εμπειρία του Sonos brand, το Era 300 θα σας καλύψει και με το… παραπάνω. Από την άλλη, εάν αναζητάτε ένα ευέλικτο και σούπερ φορητό ηχείο, το Era 100 μπορεί να ταιριάξει σε κάθε χώρο. Χωρίς αμφιβολία, για μια ακόμη φορά η Sonos πιστοποιεί ότι τα ηχεία της είναι σε άλλο… επίπεδο!

  Επίσημος διανομέας των προϊόντων της Sonos για την Ελλάδα είναι η ΔΑΜΚΑΛΙΔΗΣ Α.Ε.  

  Πέτρος Κυπραίος
  Πέτρος Κυπραίος
  Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles