Περισσότερα από 1.500 έργα τέχνης που, θεωρείτο πως είχαν καταστραφεί κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκαν πρόσφατα σε ένα διαμέρισμα, στο Μόναχο. Ένα διαμέρισμα που έκρυβε απίστευτες ποσότητες σάπιου φαγητού, αμύθητης αξίας έργα τέχνης και, την ιστορία ενός παράξενου ανθρώπου. Ας πάρουμε όμως, την ιστορία από την αρχή.
Τρία χρόνια πριν, Γερμανοί τελωνειακοί, πραγματοποιούν έναν έλεγχο ρουτίνας σε αμαξοστοιχία δρομολογίου τρένου που προερχόταν από την Ελβετία. Εκεί, είδαν τον Cornelius Gurlitt, έναν κάτοικο Μονάχου, η συμπεριφορά του οποίου, τους κίνησε την περιέργεια. Δε βρήκαν τίποτα παράδοξο κατά τον έλεγχο, αλλά δεν μπόρεσαν να φανταστούν, σε τι θα τους οδηγούσε η έρευνα των αρχών στο διαμέρισμά του.
Η αστυνομία βρέθηκε στα ίχνη του Gurlitt, δύο ολόκληρα χρόνια μετά τον έλεγχο στο τρένο. Βλέπετε, ο Cornelius Gurlitt, δεν “υπήρχε”. Δεν είχε φάκελο στην αστυνομία φυσικά, δεν είχε πάρει αριθμό φορολογικού μητρώου, δεν είχε κοινωνική ασφάλιση, ούτε λάμβανε σύνταξη. Κι όμως, τον βρήκαν και η επίσκεψη στο φτωχό διαμέρισμα στα προάστια του Μονάχου αποκάλυψε: βουνά από τρόφιμα που σάπιζαν, κονσέρβες που μετρούσαν πολλές δεκαετίες και… μία συλλογή από έργα τέχνης, αξίας περίπου 1 δις ευρώ, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν πίνακες του Pablo Picasso, του Matisse και του Renoir!
Εικάζεται πως η συλλογή ανήκε στον πατέρα του, Hildebrandt Gurlitt, ιστορικό τέχνης την εποχή που οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία τη δεκαετία του 1930. Σύμφωνα με αναφορές, ο πατέρας Gurlitt είχε στην κατοχή του πάμπολλα έργα που πουλούσαν την εποχή εκείνοι, Εβραίοι σε απόγνωση, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα για να κατορθώσουν να διαφύγουν. Έργα που πουλούσαν σε ανθρώπους όπως ο Gurlitt για ένα κομμάτι ψωμί. Ένα μέρος της συλλογής επίσης, εικάζεται ότι προέρχεται από τις κατασχέσεις των Ναζί, έργων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο, τα οποία πιστευόταν μέχρι πρότινος ότι είχαν καταστραφεί.
Κι όμως. Τα έργα, όλα αυτά τα χρόνια, φυλάσσονταν στο άθλιο διαμέρισμα του Gurlitt. Ο οποίος πουλούσε μερικά από τα λιγότερο γνωστά κομμάτια για να εξασφαλίζει τα προς το ζην, χωρίς παράλληλα να κινδυνεύει ότι θα στρέψει εναντίον του τις υποψίες συλλεκτών ή της Interpol. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Focus που αποκαλύπτει την εκπληκτική ιστορία, στο διαμέρισμα του 80χρονου Gurlitt, βρέθηκαν παραστατικά ενός τραπεζικού λογαριασμού (όχι Γερμανικού) που περιείχε περίπου 650 χιλιάδες δολλάρια.
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.