20.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Asterix & Obelix: Slap Them All! Review

    Με τις περιπέτειες του Αστερίξ και του Οβελίξ έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, καθώς η εμβληματική σειρά comic των Uderzo (illustration) και Goscinny (συγγραφή) από τη δεκαετία του ΄60 μέχρι σήμερα έχει συντροφεύσει τη φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Φυσικά, οι περιπέτειες των δύο ατρόμητων Γαλατών που αγαπούν να ρημάζουν τις Ρωμαϊκές λεγεώνες δεν έμειναν μόνο στον κόσμο των comics και των graphic novels, αλλά μεταφέρθηκαν και σε άλλα mediums όπως ο κινηματογράφος, τα cartoons και φυσικά το gaming. Το Asterix & Obelix: Slap Them All! των Mr. Nutz Studio και Microids (publishing) έρχεται για να μας υπενθυμίσει ότι πάντοτε οι δύο Γαλάτες μπορούν να έχουν μια θέση στην καρδιά των gamers, ακόμη και με ένα old-school beat em up game…

    Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!

    Όπως μπορείτε να φανταστείτε και από τον τίτλο του παιχνιδιού (Slap Them All!), οι δύο αγαπημένοι ήρωες θα επιδοθούν σε μια ανελέητη κλωτσοπατινάδα, σαπίζοντας στο ξύλο του Ρωμαίους αντιπάλους τους (κι όχι μόνο). Ουσιαστικά το Asterix & Obelix: Slap Them All! πρόκειται για ένα παλαιού τύπου 2D side-scrolling fighting game, όπου αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να προχωρήσετε προς μία κατεύθυνση από το σημείο Α στο σημείο Β τσακίζοντας τους εχθρούς που τολμούν να μπουν εμπόδιο στο δρόμο σας. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το παιχνίδι διαθέτει μπόλικες δόσεις retro νοσταλγίας, θυμίζοντας τις χρυσές εποχές των 8/16-bit και των arcade coin-ops, ανασύροντας από τα βάθη του μυαλού των μεγαλυτέρων σε ηλικία, τίτλους όπως το Cadillacs vs. Dinosaurs, Final Fight, Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time, Streets of Rage, Double Dragon κ.ά.

    Σε επίπεδο story, το παιχνίδι διαδραματίζεται στο 50 π.Χ, σε μια εποχή που η σημερινή Γαλλία αποτελεί επαρχία της Ρώμης, καθώς έχει καταληφθεί πλήρως από τι δυνάμεις του Αυτοκράτορα. Ωστόσο, ένα μικροσκοπικό χωριουδάκι εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά απέναντι στις ρωμαϊκές λεγεώνες, καθώς οι Γαλάτες που ζουν εκεί δεν αφήνουν τους εχθρούς να… πλησιάσουν. Συγκεκριμένα, δύο Γαλάτες μάλιστα ο Αστερίξ και ο Οβελίξ, χρησιμοποιώντας το μαγικό φίλτρο έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Ρωμαίων. Όμως, οι δύο ήρωες εννοείται πως δεν κάθονται ποτέ ήσυχοι και μπλέκουν συνεχώς σε νέες περιπέτειες, ταξιδεύοντας στην Ισπανία, στη Βρετανία, στην Αίγυπτο και σε άλλες τοποθεσίες που φιλοξενούνται στα δημοφιλή comics (εάν ανήκετε στους fans γρήγορα θα βρεθείτε σε ένα πολύ γνώριμο περιβάλλον).

    Από τις πρώτες στιγμές του παιχνιδιού, μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε ότι πρόκειται για έναν τίτλο που στον πυρήνα του gameplay, κυριαρχεί μια γοητευτική απλότητα που παραπέμπει στο Old-school και στη retro νοσταλγία. Κατά τη διάρκεια Asterix & Obelix: Slap Them All!, οι παίκτες μπορούν να εναλλάσσουν τους δύο ήρωες (Aστερίξ και Οβελίξ) με on-the-fly τρόπο (με το πάτημα ενός κουμπιού), με τις κινήσεις τους βέβαια να μην παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και να ακολουθούν ότι συνήθως βλέπουμε σε τίτλους που ανήκουν στο εν λόγω genre. Υπάρχουν δηλαδή μια σειρά από Basic moves (όπως κλωτσιές, γροθιές και άμυνα) και κάποιες άλλες κινήσεις που εκτελούν οι δύο ήρωες, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως special moves (o Οβελίξ αγαπάει να χαστουκίζει αλλεπάλληλα τους δύσμοιρους Ρωμαίους, όπως ακριβώς στις σελίδες των comics και στα cartoons), αλλά και κάποια throws. Φυσικά ότι συμβαίνει στο level γίνεται σε μια μάλλον περιορισμένη κλίμακα και σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν πολλά σημεία για εξερεύνηση, καθώς ήταν εμφανής η πρόθεση των developers να δημιουργήσουν ένα game που θα εστιάζει αποκλειστικά στο ανελέητο και συγχρόνως διασκεδαστικό (button-mashing) ξύλο.

    Επιπλέον, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι εχθροί δεν διακρίνονται ιδιαίτερα για την ποικιλία τους (τόσο λόγω εμφάνισης όσο και για το πώς συμπεριφέρονται την ώρα της μάχης), ενώ παράλληλα δείχνουν να ακολουθούν ένα πανομοιότυπο pattern κινήσεων. Προχωρώντας λοιπόν από το ένα act στο άλλο θα συναντήσετε δεκάδες mindless εχθρούς που απλώς το μόνο που κάνουν είναι να ορμούν κατά πάνω σας ή κάποιοι φροντίζουν στο να σας επιτίθενται από απόσταση εξαπολύοντας κοντάρια (νομίζουμε ότι αυτοί είναι και οι πιο ενοχλητικοί). Από τη στιγμή που στις περισσότερες περιπτώσεις επικρατεί ο κακός χαμός, λόγω του υπερβολικού αριθμού των εχθρών που συνωστίζονται, μια εξαιρετική τακτική είναι να «κατηγοριοποιείτε» αυτούς που είναι θεωρητικά οι πιο επικίνδυνοι και στη συνέχεια να αναλαμβάνετε τους πιο «βατούς». Πάντως, ιδιαίτερο βάθος δεν συναντήσαμε στη μάχη, καθώς οι αντίπαλοι σας, μοιάζουν περισσότερο με… «σάκους του μποξ», να και μια ευχάριστη νότα που σπάει τη μονοτονία είναι κάποια mini-games που υπάρχουν στα διάφορα stages, αλλά και τα boss fights στο τέλος κάθε act, τα οποία αν μη τι άλλο ανεβάζουν κατά πολύ τον πήχη τις πρόκλησης.

    Το Asterix & Obelix: Slap Them All!, προσφέρει περίπου 6 με 8 ώρες playtime και αδιαμφισβήτητα προσφέρει μια σούπερ διασκεδαστική εμπειρία ειδικότερα σε περίπτωση που αποφασίσετε να ασχοληθείτε μαζί του μαζί με έναν φίλο σε co-op mode. Παρόλα αυτά, όταν το τερματίσετε μια φορά, δύσκολα θα συναντήσετε κάποιον λόγο για να ασχοληθείτε μαζί του ξανά και αυτό γιατί δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος κάποιου progression ή κάποιου online mode ή έστω κάποια unclockables και in-game achievements που θα σας πείσουν για να επαναλάβετε τη διαδικασία της κλωτσοπατινάδας για περισσότερο από δύο φορές. Και μπορεί το Slap Them All! να προσφέρει μια εμπειρία παιχνιδιού που είναι σύντομης διάρκειας, ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να μην αποδώσουμε τα εύσημα στους δημιουργούς του παιχνιδιού για τα  φανταστικά visuals. Πολύχρωμα και καλοσχεδιασμένα, τα γραφικά σε μεταφέρουν με τον καλύτερο τρόπο στον κόσμο που βγήκε από το πενάκι του Uderzo. Σε οπτικό επίπεδο, τα πάντα μοιάζουν λες και έχουν ξεπηδήσει μέσα από τις σελίδες ενός comic με πρωταγωνιστές το αχτύπητο δίδυμο, ενώ παράλληλα οι developers έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και στον τομέα του animation, αντιγράφοντας και μεταφέροντας στον κόσμο του παιχνιδιού πολλές από τις χαρακτηριστικές κινήσεις των δύο αγαπημένων ηρώων. Τέλος, η μουσική επένδυση πλαισιώνει ιδανικά τη δράση, ενώ και τα voice overs είναι καλοδουλεμένα και καθαρά, αν και θα επιθυμούσαμε να συνοδεύουν και τα cutscenes.

    Για τους… Φανατιξ!

    Το Asterix & Obelix: Slap Them All! θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα εξαιρετικό «αγχολυτικό» ύστερα από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή στο σχολείο, το οποίο όμως δυστυχώς κρατάει λίγο. Αν και είναι σύντομο και το replayability δείχνει να αποτελεί… άγνωστη λέξη, θεωρούμε ότι υπήρχε η δυνατότητα για να είναι πιο «πλούσιο» τόσο στον τομέα του gameplay, όσο και του περιεχομένου, καθώς η αίσθηση που σου αφήνει είναι ότι «στερεύει» γρήγορα από ιδέες. Οι… Φανατίξ βέβαια του θρυλικού διδύμου και των retro beat em up games της χρυσής εποχής των 16-bit θα το αγαπήσουν, ενώ οι υπόλοιποι gamers μάλλον θα κάνουν δεύτερες σκέψεις, καθώς είναι εμφανές ότι χρειαζόταν ακόμη περισσότερη δουλειά για να ξεφύγει από τη μετριότητα.

    Ανάπτυξη:Mr. Nutz Studio Έκδοση: Microids Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 85

    ΗΧΟΣ: 75

    GAMEPLAY: 60

    ΑΝΤΟΧΗ: 40

    ΓΕΝΙΚΑ: 65

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles