18.4 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
More

    e-διακυβέρνηση «made in Cyprus»: Πληρώσαμε €4,5 εκ. για το σύστημα «Αριάδνη» και υποστηρίζει μόνο ξεπερασμένους… browsers!

    Παρά τα πολλά εκατομμύρια κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων που έχουν δαπανηθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, για μελέτες, υποδομές, και εφαρμογές συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Η ανεπαρκής αξιοποίηση, η ελλιπής συνεργασία και διαλειτουργικότητα συστημάτων, καθώς και το πολύ μεγάλο κόστος συνέβαλαν… περισσότερο στην αύξηση των εσόδων των αναδόχων και στις συνεχείς επεκτάσεις των συμβολαίων τους, παρά να δώσουν όφελος στο κράτος και στους Κύπριους πολίτες.

    Πρόσφατο παράδειγμα το έργο «Αριάδνη» που συγκαταλέγεται στα στρατηγικά έργα e-διακυβέρνησης του οποίου το κόστος υλοποίησης του το 2013 υπολογίσθηκε στα €4,5 εκ. εκ των οποίων το 85% συγχρηματοδοτήθηκε από τα διαρθρωτικά ταμεία και το 15% από λεφτά των Κύπριων φορολογούμενων.

    Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα Αριάδνη, η κυβέρνηση προσδοκούσε τότε… να πατάξει τον Μινώταυρο της γραφειοκρατίας που όπως εκτιμήθηκε… κόστιζε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις €600 εκ. το χρόνο. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης ανέφεραν γεμάτοι περηφάνια, ότι στο έργο δόθηκε το όνομα της Αριάδνης αφού η κυβερνητική διαδικτυακή πύλη ασφαλείας θα βοηθούσε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να ξεφύγουν από το λαβύρινθο της κυβερνητικής γραφειοκρατίας και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, τόσο για την υποβολή αιτήσεων όσο και την παραλαβή κυβερνητικών εγγράφων.

    Με ιδιαίτερη έμφαση τόνιζαν τότε… ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στην Αριάδνη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets. Ψέματα όμως όλα αυτά… αφού στην Κύπρο του σήμερα, φροντίσαμε να επιβεβαιώσουμε την τοπική παράδοση, που θέλει τον Θησέα να είχε αποβιβάσει έγκυο την Αριάδνη στο νησί μας και όταν μετά από θύελλα κατόρθωσε να επιστρέψει τη βρήκε νεκρή! Έτσι για να χρησιμοποιήσεις το σύγχρονο σύστημα «Αριάδνη» των 4,5 εκ. ευρώ πρέπει να χρησιμοποιήσεις… τεχνολογία εκείνης της εποχής. Συγκεκριμένα, το σύστημα Αριάδνη, δεν είναι συμβατό με το πιο διαδεδομένο browser παγκοσμίως που είναι τo Chrome (είναι γνωστό της πάσης ότι χρησιμοποιείται από το 68% των χρηστών) ζητώντας άκουσων – άκουσων την χρήση άλλου browser (φυλλομετρητή) όπως για παράδειγμα Internet Explorer (τείνει να καταργηθεί) ή Silverlight που θεωρείται αποτυχημένο και δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου. Για του λόγου το αληθές δείτε πιο κάτω την εικόνα και θα καταλάβετε…

    ariadne

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles