19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Η σοκολάτα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρηθείτε… αδύνατοι

    Αυτό αποδεικνύει μία έρευνα που έγινε σε πάνω από 1000 άτομα στις ΗΠΑ, εξετάζοντας τη διατροφή, τις θερμίδες και το δείκτη μάζας του σώματός τους.


    Βρέθηκε ότι εκείνοι που είχαν φάει σοκολάτα αρκετές φορές μέσα σε μία εβδομάδα ήταν, κατά μέσο όρο, πιο αδύνατοι από αυτούς που έτρωγαν τη γλυκιά λιχουδιά περιστασιακά.

    Παρόλο που η σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμίδες, περιέχει συστατικά που μπορούν να ευνοήσουν την απώλεια βάρους και όχι τη σύνθεση λίπους, πιστεύουν τώρα οι επιστήμονες. Παρά τις αυξημένες θερμίδες που προσλαμβάνονται, η τακτική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να συσχετιστεί με έναν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Archives of Internal Medicine. Η σύνδεση αυτή παρέμεινε ακόμη κι όταν άλλοι παράγοντες -όπως το πόσα από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ασκούνταν- ελήφθησαν υπόψη.

    Και φαίνεται ότι η συχνότητα με την οποία τρώει κάποιος σοκολάτα είναι πιο σημαντική ακόμη και από την ποσότητα που καταναλώνει, καθώς η μελέτη δε βρήκε καμία σύνδεση σχετική με την ποσότητα κατανάλωσης. Σύμφωνα, δε, με τους ερευνητές, υπάρχει μόνο μία πιθανότητα στις εκατό, τα ευρήματα της έρευνας να αποδοθούν στην τύχη και μόνο.

    Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που έρευνες αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία, καθώς, σύμφωνα με παλαιότερα ευρήματα, κάνει καλό και στην καρδιά. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ορισμένων ειδών σοκολάτας έχει συνδεθεί με θετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και το επίπεδο της χοληστερόλης.

    Και φαίνεται ότι η σοκολάτα -ιδιαίτερα η μαύρη– περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, που μπορούν να καταστρέψουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες – ασταθείς χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας. Η Dr Beatrice Golomb που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα και η ομάδα της πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει η μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη μυϊκή μάζα και να μειώσουν το βάρος – αυτό έχουν, τουλάχιστον, αποδείξει μελέτες σε τρωκτικά. Στα ποντίκια που τρέφονταν για 15 μέρες με επικατεχίνη (που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα) παρατηρήθηκε βελτίωση των επιδόσεών τους σε θέματα αντοχής και αλλαγές στη σύνθεση των μυών τους. Τώρα απαιτούνται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να αποδειχθεί αν όλα τα παραπάνω ισχύουν, μέχρι τότε όμως μπορούμε να εκφράσουμε τη χαρά μας για το δημοσίευμα αυτό, δαγκώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι σοκολάτα… Οι τύψεις μπορούν να περιμένουν!

    Πηγή: BBC

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles