22 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Κύπρος: «Πρωταθλήτρια» στην κατανάλωση πειρατικού περιεχομένου ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων

    Την αρνητική πρωτιά στην κατανάλωση πειρατικού περιεχομένου, ειδικά στο πεδίο των ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων κατέχει η Κύπρος. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, που δημοσιοποίησε προχθές το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), η πειρατεία στην Κύπρο το 2022 (όπως υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των μηνιαίων επισκέψεων σε παράνομο περιεχόμενο ανά χρήστη του διαδικτύου), αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με το 2021. Μάλιστα, η Κύπρος καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.,  ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Μάλτα.

    Όπως προκύπτει από στοιχεία της έκθεσης, η χρήση ψηφιακού πειρατικού περιεχομένου αυξήθηκε συνολικά το 2022 κατά 3,3%, με το τηλεοπτικό περιεχόμενο να είναι το δημοφιλέστερο μεταξύ αυτών, καθώς αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου της πειρατείας. Η πειρατεία ζωντανών εκδηλώσεων, όπως η μετάδοση συνεχούς ροής (streaming) αθλητικών αγώνων, σημειώνει επίσης ανοδική τάση.

    Αναλυτικότερα, το πειρατικό τηλεοπτικό περιεχόμενο σημείωσε αύξηση 15% το 2022, με τα δημοφιλέστερα πειρατικά είδη να είναι οι τηλεοπτικές εκπομπές, οι σειρές και οι ταινίες on-demand. Ακολουθούν οι παραγωγές κινουμένων σχεδίων anime (σειρές και ταινίες), ζωντανές μεταδόσεις αθλητικών διοργανώσεων και ειδικά αθλητικά κανάλια.

    Η παράνομη πρόσβαση σε εκδόσεις, αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή πειρατείας μετά την τηλεόραση, καθώς έχει αυξηθεί από τον Ιανουάριο του 2021, με κορυφαίο είδος σε αυτήν την κατηγορία τα κόμικ manga, ενώ ακολουθούν σε κάποια απόσταση τα ηχητικά βιβλία (audio books) και τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books).

    Πειρατεία λογισμικού

    Σταδιακά αυξάνεται επίσης και η πειρατεία λογισμικού, όπως παιχνίδια και λογισμικό για κινητές συσκευές, αν και με πιο αργό ρυθμό. Παρότι το περασμένο έτος καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις κατηγορίες, η πειρατεία στη μουσική μειώθηκε και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

    Κατά μέσο όρο, κάθε χρήστης του διαδικτύου στην Ε.Ε. επισκέφθηκε ιστοτόπους που προσφέρουν περιεχόμενο, που παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, περίπου 10 φορές τον μήνα στα τέλη του 2022.

    Υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Οι τέσσερις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας είναι η Εσθονία η Λετονία, η Λιθουανία και η Κύπρος, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία.

    Ανοδική τάση στην παράνομη πρόσβαση σε ζωντανές αθλητικές διοργανώσεις.

    Η μελέτη αναλύει, επίσης, για πρώτη φορά, την παράνομη πρόσβαση σε ζωντανές αθλητικές διοργανώσεις. Αυτό το είδος πειρατείας παρουσιάζει ανοδική τάση το 2021 και το 2022, με αύξηση της τάξης του 30% σε μόλις ένα έτος.

    Επιπλέον, η πειρατεία ζωντανών εκδηλώσεων παρουσιάζει έντονη αύξηση τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, καθώς και ελάχιστες τιμές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κάθε έτους, γεγονός που ενδεχομένως αντικατοπτρίζει τις ενεργές περιόδους και τις θερινές διακοπές των σημαντικότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η μετάδοση συνεχούς ροής είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος πρόσβασης σε παράνομο τηλεοπτικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα το 58% της πειρατείας στην Ε.Ε. πραγματοποιείται μέσω μετάδοσης συνεχούς ροής και το 32% μέσω τηλεφόρτωσης.

    Διαβάστε επίσης: GfK: Οι καταναλωτές κατευθύνουν εισόδημά τους σε ταξίδια και δραστηριότητες αναψυχής και όχι στην τεχνολογία

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles