20.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
More

    Ο Zuckerberg ετοιμάζει τον… Skynet; Το νέο AI Supercomputer της Meta που θα διαχειρίζεται το Metauniverse!

    Μπορεί να ακούμε διαρκώς για το Metauniverse και για τα ομολογουμένως τολμηρά σχέδια του Mark Zuckerberg. Ωστόσο, για να μπορέσει το όραμα του γνωστού entrepreneur να γίνει πραγματικότητα θα χρειαστεί προφανώς και μπόλικη υπολογιστική ισχύ, τόση που απαιτείται ένα… ΑΙ Supercomputer. Για αυτό και η Meta τους τελευταίους μήνες επενδύει στην ανάπτυξη του RSC (Research Super Cluster), ενός υπερυπολογιστή, ο οποίος όταν θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά που διανύουμε θα αποτελεί το computer με την ταχύτερη Τεχνητή Νοημοσύνη που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη, σε σημείο που η ισχύς του θα αγγίζει τα 5 exaflops.

    Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Meta, το RSC θα βοηθάει τους ερευνητές στην ανάπτυξη και στη δημιουργία καλύτερων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα μπορούν να «μάθουν» από τρισεκατομμύρια διαφορετικά παραδείγματα. Παράλληλα, το συγκεκριμένο supercomputer θα επιτρέπει την καλύτερη δημιουργία εργαλείων επαυξημένης πραγματικότητας, αναλύοντας με περισσότερη ευκολία κείμενο, εικόνες και video. Σύμφωνα με το όραμα του Zuckerberg, το RSC θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη εφαρμογών και προϊόντων που θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα το RSC θα βοηθάει τους developers να δημιουργήσουν AI-based συστήματα, τα οποία θα πραγματοποιούν on-the-fly μεταφράσεις σε μεγάλα group ατόμων, τα οποία μιλούν πολλές διαφορετικές γλώσσες. Αυτή τη στιγμή το RSC αποτελείται από 760 συστήματα DGX A100 της Nvidia, τα οποία περιλαμβάνουν 6.080 GPUs. Όταν θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά η επέκταση του supercomputer της Meta, ο εν λόγω αριθμός θα ξεπεράσει τις 16,000 GPUs.

    Το μόνο που ελπίζουμε, διαβάζοντας για τις δυνατότητες του supercomputer της Meta είναι να μην… αποκτήσει κάποια στιγμή συνείδηση (ρωτήστε και τον John Connor απο το Terminator να σας πει καλύτερα…)!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles