19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Όχι, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G δε συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού

    Το τελευταίο διάστημα αναπαράγονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρίες που συνδέουν την πανδημία του κορονοϊού με την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).

    Πρόκειται για δημοσιεύματα αναληθή, αλλά και επικίνδυνα, για τα οποία υπάρχει τοποθέτηση στον επίσημο κόμβο της Ελληνικής κυβέρνησης https://covid19.gov.gr/ σχετικά:

    Ο πλέον επίσημος φορέας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει επισημάνει πως καμία αρνητική επίδραση στην υγεία δεν συνδέεται αιτιωδώς με την έκθεση σε ασύρματες τεχνολογίες» όπως είναι η τεχνολογία 5G.

    Οι πολίτες πρέπει να δίνουμε αυξημένη προσοχή σε δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα και δεν πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένη την αξιοπιστία κάθε ανάρτησης. Υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (https://www.eody.gr) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και δεν αναπαράγουμε πληροφορίες και υλικό που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Η ενημέρωση για επιστημονικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία τεχνολογικών υποδομών στην Ελλάδα παρέχεται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό. Οι φορείς αυτοί είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στη χώρα μας.

    Επίσης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη στους πολίτες πως πρέπει «να δίνουν αυξημένη προσοχή σε δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα και πως δεν πρέπει να θεωρούν ως δεδομένη την αξιοπιστία κάθε ανάρτησης» (βλ. https://mindigital.gr/archives/1270).

    Σχετικές ανακοινώσεις έχει κάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    – Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έκανε ανάρτηση στο Twitter: FACT: #5G mobile networks DO NOT spread #COVID19’

    https://twitter.com/who/status/1248164925299720192?s=21

    – Στην κεντρική σελίδα του ΠΟΥ με τους Μύθους αναφορικά με τον COVID-19 έχει επίσης προστεθεί σχετική ενημέρωση:

    https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

    – Στο ίδιο πλαίσιο, σε παρόμοιες διαβεβαιώσεις έχουν προβεί η ανεξάρτητη οργάνωση διασταύρωσης και επαλήθευσης ειδήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Full Fact, καθώς και η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ofcom, σε ανακοίνωσή της η οποία κατηγορηματικά αναφέρεται στη μη ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ των δικτύων 5G και της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της εσφαλμένης αντίληψης περί του αντιθέτου που πυροδότησαν ενέργειες βίας και βανδαλισμού στη χώρα.

    – Επιπλέον, η Παγκόσμια Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (Global System for Mobile Communications- GSMA), με επίσημη ανακοίνωση (επισυναπτόμενο), καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον κεραιών κινητής τηλεφωνίας και καλεί τις μεγάλες εταιρίες του Διαδικτύου, τους παρόχους περιεχομένου και τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απόσυρση ψευδών ειδήσεων που συνδέουν το 5G με την εξάπλωση του COVID-19.

    Υποστηρικτικές δηλώσεις δημοσιεύθηκαν επίσης από:

    – Την ITU (International Telecommunication Union): No scientific basis between 5G and COVID-19

    https://www.itu.int/en/Pages/COVID-19/5g-covid-19-statement.aspx

    – Την ισπανική ομάδα εμπειρογνωμόνων (CCARS):

    http://ccars.org.es/noticias-home/maldita-radiofrecuencia-noticias-lateral/238-no-hay-evidencias-que-relacionen-las-antenas-de-la-tecnologia-5g-con-el-covid-19

    – Την FCC (Federal Communications Commission) και την FEMA (Federal Emergency Management Agency) στις ΗΠΑ:

    https://twitter.com/FCC/status/1247628499290128385

    https://www.fema.gov/coronavirus-rumor-control

    – Την ARPANSA (Australian Radiation Protection and Nuclear Safety) στην Αυστραλία

    https://www.arpansa.gov.au/news/5g-and-other-telecommunications-do-not-affect-immune-system

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles