19 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
More

    Οι «κανονιέρηδες» των 19 Mundial της ιστορίας

    Κάθε εθνική ομάδα που φιλοδοξεί να διακριθεί σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση όπως είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, οφείλει να διαθέτει στη φαρέτρα της και τον κατάλληλο… οπλισμό! Χωρίς νίκες, δεν έρχονται διακρίσεις… Και για να νικήσεις, πρέπει να σκοράρεις… Πάμε να δούμε ποιοι ήταν οι “κανονιέρηδες” των 19 προηγούμενων Mundial:

    1930 Ουρουγουάη: STABILE Guillermo (ARG) 8
    Πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, κι ο Αργεντινός Guillermo Stabile, πετυχαίνοντας το ένα τέρμα πίσω από το άλλο, οδηγεί την ομάδα του ως τον τελικό. Εκεί θα βρεθεί και η διοργανώτρια Ουρουγουάη. Στο ’37 λεπτό του τελικού, ο Stabile πετυχαίνει το όγδοο τέρμα του στο τουρνουά, κάνοντας το 1-2, και δίνει προβάδισμα τίτλου στην “Albiceleste“. Ωστόσο, οι οικοδεσπότες κατόρθωσαν να ανατρέψουν το εις βάρος τους αποτέλεσμα στο β’ ημίχρονο και με τελικό σκορ 4-2 να κατακτήσουν εκείνοι το Mundial.
    1930_Stabile

    1934 Ιταλία: NEJEDLY Oldrich (TCH) 5
    Με ηγέτη τον 25χρονο τότε Oldrich Nejedly που πέτυχε πέντε γκολ στο Mundial, η Τσεχοσλοβακία φτάνει στον τελικό, για να βρεθεί αντιμέτωπη με τους διοργανωτές Ιταλούς. Ο Nejedly μπορεί να μην σκόραρε σε εκείνο το παιχνίδι, αλλά οι Τσεχοσλοβάκοι βρέθηκαν μια ανάσα από το να κάνουν την έκπληξη και να πάρουν την κούπα, καθώς με γκολ του Puc στο 71′, “πάγωσαν” το “Stadio del Partito Nazionale Fascista” της Ρώμης. Οι Ιταλοί αντέδρασαν άμεσα και ισοφάρισαν 9 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα με τον Orsi, οδηγώντας το ματς σε παράταση. Εκεί, ένα γκολ του μεγάλου Schiavio στο 95′ ήταν αρκετό να δώσει τη νίκη και το τρόπαιο στους Ιταλούς.
    1934_Nejedly

    1938 Γαλλία: LEONIDAS (BRA) 7
    Το Mundial του 1938 κατέκτησε η Ιταλία, για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Ωστόσο το μεγάλο αστέρι εκείνης της διοργάνωσης ήταν ο Βραζιλιάνος Leonidas, που πέτυχε τα επτά από τα δεκατέσσερα συνολικά γκολ της ομάδας του. Την καλύτερή του εμφάνιση πραγματοποίησε στο παιχνίδι κόντρα στην Πολωνία, σημειώνοντας χατ-τρικ, ενώ καθοριστικά ήταν και τα δύο τέρματα που πέτυχε, από τα τέσσερα συνολικά της Βραζιλίας, στο παιχνίδι κόντρα στη Σουηδία που χάρισε στους Λατινοαμερικάνους την τρίτη θέση της διοργάνωσης.
    1938_Leonidas

    1950 Βραζιλία: ADEMIR (BRA) 8
    Οι Βραζιλιάνοι κλήθηκαν να διοργανώσουν το Mundial του 1950 και ήθελαν διακαώς να κατακτήσουν τη διοργάνωση μέσα στο σπίτι τους. Στην προσπάθειά τους αυτή, είχαν μπροστάρη ένα εκπληκτικό σέντερ φορ που άκουγε στο όνομα Ademir. Τον φώναζαν “Queixada” (σαγόνια), λόγω του χαρακτηριστικού προγναθισμού στην κάτω γνάθο. Ο Ademir πέτυχε καρέ τερμάτων κόντρα στην Σουηδία, στο εκκωφαντικό 7-1, και οκτώ συνολικά. Στον τελικό κόντρα στην Ουρουγουάη, το όπλο του Ademir σίγησε. Το τέρμα του Friaca δεν ήταν αρκετό για τους Βραζιλιάνους. Οι Ουρουγουανοί με τέρματα των Schiaffino και Ghiggia νίκησαν με 2-1 και πήραν το τρόπαιο για δεύτερη φορά.
    1950_Ademir

    1954 Ελβετία: KOCSIS Sandor (HUN) 11
    Η Ουγγαρία διέθετε εκπληκτική ομάδα στο Mundial του 1954. Είχε στη σύνθεσή της, μεταξύ άλλων, δύο τεράστιας αξίας ποδοσφαιριστές της Χόνβεντ, τον “Καλπάζοντα ΣυνταγματάρχηFerenc Puskas, και τον Sandor Kocsis. Η μοίρα θα τους έφερνε αντιμέτωπους λίγα χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Ισπανίας, με τον Puskas στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Koscis στην Μπαρτσελόνα. Ωστόσο σε εκείνο το Μουντιάλ, οι δυο τους έκαναν πράματα και θάματα, οδηγώντας την Ουγγαρία ως τον τελικό της Βέρνης. Εκεί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη Δυτική Γερμανία, την οποία είχαν ξαναβρεί στο δρόμο τους στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης και την είχαν διαλύσει κυριολεκτικά με 8-3. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Koscis πέτυχε τα τέσσερα από τα συνολικά έντεκα γκολ του στη διοργάνωση. Ο τελικός ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους Ούγγρους που βρέθηκαν να προηγούνται της Δυτικής Γερμανίας με 2 τέρματα, μόλις στο όγδοο λεπτό. Κι ενώ όλα έδειχναν πως είχαν αγκαλιάσει την κούπα και με τα δύο χέρια, οι Γερμανοί με με γκολ των Morlock στο 10′ και Rahn στο 18′ και το 84′, γύρισαν τούμπα το ματς και στέρησαν το τρόπαιο από την καλύτερη εθνική Ουγγαρίας που είδε ποτέ το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.
    1954_Kocsis

    1958 Σουηδία: FONTAINE Just (FRA) 13
    Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, πρωτοεμφανίστηκε ο Edson Arantes do Nascimento, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Pele, με τη βοήθεια του οποίου η Βραζιλία έφτασε στην πρώτη κατάκτηση Mundial της ιστορίας της. Αυτός που επίσης ξεχώρισε στα γήπεδα της Σουηδίας, ήταν ο Γάλλος Just Fontaine. Ο επιθετικός της Stade Reims, σημείωσε δεκατρία τέρματα, αριθμός ρεκόρ, που μέχρι σήμερα, κανένας ποδοσφαιριστής, καμίας εθνικής ομάδας δεν έχει κατορθώσει να καταρρίψει. Με τα γκολ του Fontaine και την πολύτιμη αρωγή του Raymond Kopa, οι Γάλλοι έφτασαν στην τρίτη θέση της κατάταξης.
    1958_Fontaine

    1962 Χιλή: ALBERT Florian (HUN) 4, GARRINCHA (BRA) 4, IVANOV Valentin (URS) 4, JERKOVIC Drazen (YUG) 4, SANCHEZ Leonel (CHI) 4, VAVA (BRA) 4
    Για πρώτη φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο βρέθηκαν στην κορφή του πίνακα των σκόρερ περισσότεροι από ένας ποδοσφαιριστές. Το 1962, στη Χιλή. Ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά έξι ποδοσφαιριστές πέτυχαν από τέσσερα τέρματα στη διοργάνωση:
    Ο Ούγγρος επιθετικός Florian Albert
    1962_Albert

    Ο Βραζιλιάνος Mane Garrincha
    1962_Garrincha

    Ο Σοβιετικός Valentin Ivanov
    1962_Ivanov

    Ο Γιουγκοσλάβος Drazen Jerkovic
    1962_Jerkovic

    Ο Χιλιανός Leonel Sanchez
    1962_Sanchez

    Κι ακόμα ένας Βραζιλιάνος, ο Vava
    1962_Vava
    Με δύο από τους top scorers της διοργάνωσης στη σύνθεσή της, η Βραζιλία κατέκτησε τον δεύτερο Παγκόσμιο τίτλο της, κερδίζοντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 3-1.

    1966 Αγγλία: EUSEBIO (POR) 9
    Ο “Μαύρος Πάνθηρας“, Eusebio, έφυγε από τη ζωή στις αρχές του 2014. 48 χρόνια πίσω, σε ηλικία 24 ετών, το άστρο του έλαμψε στα Βρετανικά γήπεδα. Πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, πέτυχε εννέα τέρματα, κατέκτησε την πρωτιά στην σχετική κατάταξη των σκόρερ και οδήγησε τους Πορτογάλους στην τρίτη θέση του Mundial της Αγγλίας, το οποίο κατέκτησαν οι διοργανωτές, επικρατώντας στον τελικό των Δυτικό-Γερμανών με 4-2 στην παράταση.
    1966_Eusebio

    1970 Μεξικό: MUELLER Gerd (GER) 10
    Με καλύτερο παίχτη της διοργάνωσης, τον Pele, η Βραζιλία φτάνει στον τρίτο Παγκόσμιο τίτλο της ιστορίας της, στα γήπεδα του Μεξικό, το 1970. Έφτασε με σχετική άνεση στον τελικό κι εκεί επικράτησε της Ιταλίας με 4-1, το απόγευμα της 21ης Ιουνίου. Οι Ιταλοί είχαν δυσκολότερο έργο στο δρόμο προς τον τελικό, καθώς έπρεπε να ξεπεράσουν στον ημιτελικό το εμπόδιο της Δυτικής Γερμανίας, που είχε στη σύνθεσή της έναν από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που έβγαλε ποτέ η χώρα, τον Gerd Mueller. Ο Mueller πέτυχε δύο τέρματα στον ημιτελικό, φτάνοντας τα 10 συνολικά στη διοργάνωση, αλλά δεν ήταν αρκετά για να δώσουν το εισιτήριο της πρόκρισης στου Γερμανούς που ηττήθηκαν με 4-3 στην παράταση και αποκλείστηκαν.
    1970_Mueller

    1974 Δυτική Γερμανία: LATO Grzegorz (POL) 7
    Ότι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί τέσσερα χρόνια πριν, το πέτυχαν το 1974, εντός έδρας. Κατέκτησαν το δεύτερό τους τρόπαιο, επικρατώντας στον τελικό της Ολλανδίας του “Ιπτάμενου Ολλανδού”, Johan Cruyff, με 2-1. Πρωταγωνιστής για τους Γερμανούς ήταν και πάλι ο Gerd Mueller, καθώς δικό του ήταν το νικητήριο τέρμα τόσο στον τελικό, όσο και στο 1-0 επί της Πολωνίας, του πρώτου σκόρερ του Mundial με επτά γκολ, Grzegorz Lato, στον ημιτελικό.
    1974_Lato

    1978 Αργεντινή: KEMPES Mario (ARG) 6
    Το Mundial του 1978 διεξήχθη στην Αργεντινή υπό τη δικτατορία του Jorge Rafael Videla, γεγονός που ώθησε σε μποϊκοτάζ πολλούς διεθνείς ποδοσφαιριστές, όπως ο Ολλανδός Johan Cruff και ο Γερμανός Paul Breitner, διαμαρτυρόμενοι για το χουντικό καθεστώς. Μεγάλος πρωταγωνιστής, εντός αγωνιστικών χώρων, ήταν για τους Αργεντινούς ο Mario Kempes, ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τροπαίου, με τα έξι γκολ που σημείωσε. Κι ότι δεν μπορούσε να κάνει ο Kempes και η παρέα του, ανέλαβε να το κάνει ο δικτάτορας της χώρας. Στο κρίσιμο παιχνίδι που θα έκρινε ποιος θα ήταν ο αντίπαλος της Ολλανδίας στο μεγάλο τελικό, η Αργεντινή όφειλε να κερδίσει με τέσσερα τέρματα διαφορά το Περού για να ξεπεράσει τη Βραζιλία στην ισοβαθμία. Τελικό αποτέλεσμα 6-0. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Με δυο γκολ του Kempes κι ένα του Bertoni, η Αργεντινή κερδίζει με 3-1 την Ολλανδία και κατακτά το τρόπαιο.  
    1978_Kempes

    1982 Ισπανία: ROSSI Paolo (ITA) 6
    Το 1982 η Ιταλία κατακτά τον τρίτο Παγκόσμιο τίτλο της. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδεικνύεται ο Paolo Rossi με έξι τέρματα. Το οξύμωρο είναι πως η Ιταλία πέρασε στο δεύτερο γύρο χωρίς νίκη, έχοντας τρεις ισοπαλίες σε τρία παιχνίδια, ενώ ο Rossi δεν είχε σκοράρει ούτε μία φορά ως το πέμπτο παιχνίδι των “Azzurri“. Από κει και πέρα, ήταν καταιγιστικός καθώς πέτυχε χατ-τρικ στο 3-2 επί της Βραζιλίας, και τα δύο γκολ στο 0-2 επί της Πολωνίας στον ημιτελικό, καθώς και το γκολ που άνοιξε το δρόμο για το τρόπαιο στο 3-1 επί της Δυτικής Γερμανίας, στον τελικό.
    1982_Rossi

    1986 Μεξικό: LINEKER Gary (ENG) 6
    Η Αργεντινή κατακτά για δεύτερη φορά το Mundial. Για να φτάσει ως εκεί, ο μεγάλος star της ομάδας Diego Maradona, σκοράρει δις στον προημιτελικό με αντίπαλο την Αγγλία. Δύο γκολ που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη των φιλάθλων… Το πρώτο ήταν το “χέρι του Θεού”. Το άλλο ήταν ένα απίστευτο σόλο, καθώς παίρνοντας τη μπάλα πίσω από το κέντρο του γηπέδου, πέρασε όποιον βρέθηκε στο δρόμο του, ακόμα και τον Peter Shilton, κι έκανε το 2-0. Το έκτο γκολ στη διοργάνωση του 26χρονου Gary Lineker, με το οποίο οι Άγγλοι μείωσαν σε 2-1, δεν ήταν αρκετό να αλλάξει την εις βάρος τους κατάσταση. Για τον Lineker ωστόσο, οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τα γκολ που πέτυχε με την εθνική Αγγλίας, του χάρισαν μια μεγάλη μεταγραφή από την Έβερτον στη Μπαρτσελόνα, το ίδιο καλοκαίρι.
    1986_Lineker

    1990 Ιταλία: SCHILLACI Salvatore (ITA) 6
    Οι Ιταλοί, διοργανώνουν ένα από τα καλύτερα Mundial ever, κι έχουν μια πολύ δυνατή εθνική ομάδα με “βαριά” ονόματα, που είναι ικανή να ξαναπάρει τον τίτλο μετά από οκτώ χρόνια. Ο επιθετικός της Inter, Salvatore (Toto) Schillaci, σκοράρει κατά ριπάς… Με το πέμπτο του γκολ στη διοργάνωση, ανοίγει το σκορ στον ημιτελικό εναντίον της Αργεντινής. Οι Λατινοαμερικάνοι κατορθώνουν να ισοφαρίσουν με έναν παίχτη που αγωνίζεται στα Ιταλικά γήπεδα για λογαριασμό της Αταλάντα, τον Claudio Caniggia, και στέλνουν το παιχνίδι στην παράταση και κατόπιν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, ο φανταστικός Sergio Goycochea αποκρούει το τέταρτο πέναλτι του Donadoni και το πέμπτο του Serena και αποκλείει μόνος του την Ιταλία… Το έκτο και τελευταίο του γκολ στη διοργάνωση, το πέτυχε ο Schillaci στο μικρό τελικό κόντρα στην Αγγλία… με πέναλτι!
    1990_Schillaci

    1994 Η.Π.Α.: SALENKO Oleg (RUS) 6, STOICHKOV Hristo (BUL) 6
    Δεύτερη φορά στην μακρά πορεία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που περισσότεροι από ένας ποδοσφαιριστές φτάνουν στην κορυφή της κατάταξης των σκόρερ. Το 1994 στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η Ρωσία αποκλείστηκε από την πρώτη κιόλας φάση. Ωστόσο ο Salenko με ένα γκολ στην ήττα με 3-1 από τη Σουηδία και πέντε στο 6-1 επί του Καμερούν, πρόλαβε να σκοράρει έξι φορές.
    1994_Salenko

    Η πορεία της Βουλγαρίας ήταν σαφώς καλύτερη, αφού με ηγέτη τον Hristo Stoickov έφτασε στον ημιτελικό, για να αποκλειστεί με 2-1 από τους Ιταλούς. Δύο από τα έξι του γκολ, τα πέτυχε ο Stoichkov κόντρα στην εθνική μας ομάδα, στο ματς που διεξήχθη στο “Soldier Field” του Chicago κι έληξε 4-0.
    1994_Stoichkov

    1998 Γαλλία: SUKER Davor (CRO) 6
    Η τρομερή ομάδα της Κροατίας, που είχε φτάσει στα προημιτελικά του Euro δυο χρόνια νωρίτερα, λίγο έλειψε να αποκλείσει από τον τελικό τους διοργανωτές και τελικά τροπαιούχους Γάλλους. Τα “φοβερά μωρά” του Miroslav Blazevic, κατέλαβαν τελικά την τρίτη θέση στο Mundial, επικρατώντας στον μικρό τελικό της Ολλανδίας, με 2-1. Έδωσαν συνολικά επτά αγώνες στο τουρνουά, εκ των οποίων μόνο στο παιχνίδι με την Αργεντινή στη φάση των ομίλων δεν κατάφεραν να πετύχουν τέρμα. Ο Davor Suker πέτυχε ένα γκολ σε κάθε ένα από τα ματς που σκόραρε η Κροατία.
    1998_Suker

    2002 Κορέα/Ιαπωνία: RONALDO (BRA) 8
    Χαρακτηρίστηκε, κι όχι άδικα, “Il fenomeno“. Εξαιρετικός χειρισμός της μπάλας, ταχύτατος, με δεινότητα στο σκοράρισμα. Κι αν δεν υπήρχαν οι απανωτοί τραυματισμοί στα γόνατα, ενδεχομένως να είχε πετύχει ακόμα περισσότερα πράγματα στην καριέρα του. Ο Βραζιλιάνος Ronaldo, το καλοκαίρι του 2002, επιστρέφει στους αγωνιστικούς χώρους μετά από δύο εγχειρήσεις για να συμβάλλει στην προσπάθεια της εθνικής Βραζιλίας να διακριθεί στο Mundial που συνδιοργανώθηκε από την Κορέα και την Ιαπωνία. Πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις στα γήπεδα της Άπω Ανατολής, και με οκτώ τέρματα συνολικά, οδηγεί τη “Selecao” στην κατάκτηση ενός ακόμη Παγκόσμιου τίτλου. Ο τίτλος του “FIFA World Player of the Year” για τρίτη φορά στην καριέρα του, και η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης από την Ίντερ, έναντι 43 εκατ. ευρώ, ήρθαν ως επιστέγασμα των εμφανίσεών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.
    2002_Ronaldo

    2006 Γερμανία: KLOSE Miroslav (GER) 5
    Οι Γερμανοί επιθυμούν να πάρουν το τίτλο μέσα στην έδρα τους, όπως είχαν κάνει και το 1974. Αιχμή του δόρατος για την “Nationalmannschaft”, είναι οι Klose και Podolski. Στον προημιτελικό με την Αργεντινή, ο Klose πετυχαίνει το πέμπτο του τέρμα σε πέντε παιχνίδια, και ισοφαρίζει το τέρμα του Ayala. Το ματς οδηγείται σε παράταση και τελικά στα πέναλτι, όπου όντας πιο ψύχραιμοι οι Γερμανοί, παίρνουν την πρόκριση για τον ημιτελικό. Εκεί θα βρουν μπροστά τους την Ιταλία. Μετά από το στείρο 0-0 που σημάδεψε τις προσπάθειες των δύο ομάδων, οι Ιταλοί κερδίζουν στην διαδικασία της παράτασης με 0-2 και τελικά φτάνουν ως την κατάκτηση του Mundial για τέταρτη φορά στην ιστορία τους. Οι Γερμανοί περιορίζονται στην τρίτη θέση, κερδίζοντας στο μικρό τελικό την Πορτογαλία με 3-1
    2006_Klose

    2010 Νότιος Αφρική: VILLA David (ESP) 5, SNEIJDER Wesley (NED) 5, MUELLER Thomas (GER) 5
    Τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ είχαμε στο Mundial της Νοτίου Αφρικής. Οι Ισπανοί φτάνουν στην κορυφή του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου για πρώτη φορά, με ηγέτη τον David Villa που πετυχαίνει πέντε τέρματα.2010_Villa

    Φιναλίστ η ομάδα της Ολλανδίας, με τον Wesley Sneijder να πετυχαίνει επίσης πέντε τέρματα στη διοργάνωση.
    2010_Sneijder

    Σταθερή αξία η Γερμανία, που φτάνει ψηλά σε ένα ακόμα Mundial. Κατακτά την τρίτη θέση, αυτή τη φορά χάρη στα πέντε γκολ του επιθετικού της Μπάγερν Μονάχου, Thomas Mueller.
    2010_Mueller

    Κάπως έτσι λοιπόν φτάνουμε στο 2014 και στο Mundial της Βραζιλίας… Μπορεί ο Neymar να χαρίσει ακόμα ένα τρόπαιο στους οικοδεσπότες Βραζιλιάνους; Μήπως ο Leo Messi και η Αργεντινή έχουν αντίθετη γνώμη; Τι θα απαντήσει ο Cristiano Ronaldo από την πλευρά των Πορτογάλων; Κι αν ο Mueller δηλώσει ξανά “παρών” για τους Γερμανούς;;; Ότι κι αν συμβεί τελικά, όποιος κι αν ξεχωρίσει αυτή τη φορά, εμείς ευελπιστούμε σε καλό θέαμα και πολλά γκολ!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles