Στο Google Play Store, ανακαλύφθηκαν πολλές επικίνδυνες εφαρμογές Android που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και adware και έχουν κατεβεί περίπου 10 εκατομμύρια φορές σε κινητές συσκευές.
Οι εφαρμογές παρουσιάζονται ως εικονικά πληκτρολόγια, βελτιστοποιητές συστήματος, αλλαγές ταπετσαριών, επεξεργαστές εικόνων και άλλα. Ωστόσο, οι πρωταρχικοί τους σκοποί είναι να διαδίδουν ενοχλητικές διαφημίσεις, να εγγράφουν τους χρήστες σε premium υπηρεσίες και να αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τρεις εφαρμογές εξακολουθούν να είναι προσβάσιμες για λήψη και εγκατάσταση μέσω του Play Store, παρά το γεγονός ότι η Google έχει αφαιρέσει τις περισσότερες από τις υπόλοιπες κακόβουλες εφαρμογές.
Κατά την εγκατάσταση, οι εφαρμογές ζητούν άδεια προκειμένου να προστεθούν στη λίστα αποκλεισμού της εξοικονόμησης μπαταρίας, ώστε να συνεχίσουν να εκτελούνται στο παρασκήνιο όταν το θύμα κλείσει την εφαρμογή. Επιπλέον, αποκρύπτουν τα εικονίδια τους από το μενού εφαρμογών ή τα αντικαθιστούν με κάτι που μοιάζει με βασικό συστατικό του συστήματος, όπως το “SIM Toolkit”.
Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα που εξακολουθεί να βρίσκεται στο Play Store είναι το “Neon Theme Keyboard”, το οποίο έχει πάνω από ένα εκατομμύριο λήψεις, παρά τη βαθμολογία 2,6 αστέρων και τις πολλές αρνητικές κριτικές.
Η ΑΨΑ προτείνει:
- Να δίνεται προσοχή ως προς τις εξουσιοδοτήσεις που ζητά η εφαρμογή και εάν έχουν σχέση με την λειτουργία της εν λόγω εφαρμογής
- Να γίνεται έλεγχος κατανάλωσης της μπαταρίας και των δεδομένων διαδικτύου, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποια εφαρμογή χρησιμοποιείται εν αγνοία του χρήστη
- Μην κατεβάζετε εφαρμογές και ενημερώσεις (updates) εφαρμογών από ύποπτες πηγές