19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Πόσο κοντά μας είναι το ψηφιακό νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC);

  * της Ναταλί Γιωργαλλά

  Οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν όλο και περισσότερο τη δυνατότητα να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα στο ευρύ κοινό, το λεγόμενο ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (Central Bank Digital Currency – CBDC). Παρόλο που είναι ακόμη νωρίς για τα CBDC’s δεν γνωρίζουμε πως μπορεί να εξελιχθούν αφού δεν υπάρχει αρκετή γνώση και εμπειρία. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες έτσι ώστε να είναι έτοιμες για ό,τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά. Γνωρίζουμε επίσης ότι η μετάβαση προς τα CBDC’s κερδίζει δυναμική, καθοδηγούμενη από την εφευρετικότητα των Κεντρικών Τραπεζών.

  Συγκεκριμένα, στις Μπαχάμες, το Sand Dollar (το τοπικό CBDC), κυκλοφορεί για περισσότερο από ένα χρόνο. Ξεκίνησε επίσημα τον Οκτώβριο του 2020 και στα τέλη του 2021, υπήρχαν περίπου 20,000 ενεργά Sand Dollar wallets. Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, διερευνά τις τεχνολογικές και πολιτικές επιπτώσεις των CBDC’s. Παρόλο που δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημη απόφαση για την έκδοση της e-krona, ξεκίνησε κυβερνητική έρευνα η οποία εξετάζει τον ρόλο του κράτους στο σύστημα ψηφιακών πληρωμών, συμπεριλαμβανομένου του δυνητικού ρόλου των CBDC’s.

  Στην Κίνα, το ψηφιακό renminbi (e-CNY) έχει πάνω από εκατό εκατομμύρια μεμονωμένους χρήστες και δισεκατομμύρια Yuan (¥) σε συναλλαγές. Για την ακρίβεια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, υπήρχαν πάνω από 123 εκατομμύρια e-CNY wallets εγγεγραμμένα σε ιδιώτες και περίπου 9,2 εκατομμύρια wallets που κατείχαν εταιρείες.

  Σημαντική είναι και η έκθεση που εξέδωσε το Federal Reserve της Αμερικής (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) η οποία αναφέρει ότι τα CBDC’s θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Επιπλέον σημαντικός είναι και ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο οποίος συμμετέχει ενεργά σε αυτό το ζήτημα, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας σε πολλά μέλη του. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των χωρών μελών του ΔΝΤ αξιολογεί ενεργά τα CBDC’s.

  Ο τομέας της τυποποίησης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο θέμα και οι προσπάθειες εντατικοποιούνται σε διεθνές επίπεδο με την πρόοδο της παγκοσμιοποίησης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η ψηφιοποίηση της κοινωνίας και η μετάβαση σε μια οικονομία που βασίζεται στις υπηρεσίες έχουν επίσης αναδείξει τη σημασία της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, καθίσταται όλο και πιο σημαντική η συμμετοχή σε διεθνείς δραστηριότητες τυποποίησης όχι μόνο από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά και από επιχειρήσεις και εμπειρογνώμονες με εμπειρογνωμοσύνη σε τεχνολογίες που εφαρμόζονται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

  Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO), μέσω της Τεχνικής Επιτροπής “ISO TC 68 Financial Services” (η οποία αναπτύσσει πρότυπα στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών) δημιούργησε μια νέα ομάδα εργασίας (Advisory Group) για τη διεξαγωγή έρευνας σε ψηφιακά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης των CBDC’s. Μέλη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κοινότητας συμμετέχουν για την τεχνική προδιαγραφή ISO CD (TS) 23526 “Security Aspects for Digital Currencies, η οποία περιλαμβάνει μια συλλογή πτυχών ασφαλείας που σχετίζονται με τα ψηφιακά νομίσματα. Ένα δείγμα πτυχών ασφαλείας είναι η κρυπτογραφία και η σωστή ταυτοποίηση του ψηφιακού νομίσματος και της χρήσης του.

  Τα ψηφιακά νομίσματα αναμένεται να εκπληρώσουν διάφορες απαιτήσεις ασφάλειας και συμμόρφωσης, όπως η ασφάλεια των πληροφοριών, η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT), παρέχοντας ταυτόχρονα προηγμένη λειτουργικότητα και ευκολία με την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών. Αναμφίβολα, η ανάπτυξη και η παροχή υπηρεσιών ψηφιακού νομίσματος απαιτούν εμπειρογνωμοσύνη από διάφορους τομείς. Ως εκ τούτου, είναι γεγονός ότι η τυποποίηση μπορεί να συνδράμει σε σημαντικό βαθμό στη δημιουργία απαραίτητων προδιαγραφών για ένα βιώσιμο ψηφιακό νόμισμα.

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν ή και να εμπλακούν στη Διεθνή Τεχνική Επιτροπή ISO TC 68 Financial Services ή και σε επιτροπή με θεματολογία σχετική με τον χρηματοοικονομικό τομέα επικοινωνώντας με τα γραφεία του CYS στο 22.411.411 ή και στο [email protected].

  *Η Ναταλί Γιωργαλλά εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών & Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles