22 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Στην υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις mobile συσκευές προχωράει η Ε.Ε.

    Υπέρ της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για smartphones, tablets, e-books “έξυπνες” κάμερες και wearable συσκευές, τάχθηκαν τα μέλη της Επιτροπής  Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου. Οι Ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να καταθέσει, μέχρι τον Ιούλιο, πρόταση για τη φόρτιση των φορητών συσκευών με έναν κοινό φορτιστή. “Η Επιτροπή πρέπει να δείξει ηγετική θέση και να σταματήσει να αφήνει στους τεχνολογικούς γίγαντες να μας υπαγορεύουν πρότυπα. Εάν η ψηφιακή κυριαρχία σημαίνει κάτι για τη νέα Επιτροπή, αναμένουμε μια πρόταση για την καθιέρωση ενός προτύπου κοινού φορτιστή μέσα στους επόμενους έξι μήνες”, σχολίασε η Αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, κυρία Róża Thun und Hohenstein.

    Το θέμα της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για όλες τις mobile συσκευές ανάγεται από παλιά, αφού η Ε.Ε. κατήρτισε, από το 2014, την Οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό. Μέσω της Οδηγίας, Κοινοβούλιο και Συμβούλιο ζητούσαν τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή για όλα τα τηλέφωνα και εξουσιοδοτούσαν την Επιτροπή να αναλάβει δράση σχετικά με αυτό το θέμα. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθούν οι καταναλωτές.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ρεύματα αποβλήτων στην Ε.Ε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παλιοί φορτιστές παράγουν περισσότερους από 51.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.

    Η εισαγωγή ενός κοινού φορτιστή θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα, θα μειώσει το κόστος και θα βελτιώσει την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των φορτιστών. Μελέτη του 2014 έδειξε μείωση του αριθμού των διαφορετικών φορτιστών για smartphones, καθώς από 30 που ήταν το 2009 περιορίστηκαν στους 3 το 2014.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles