20.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Συνελήφθη ο 33χρονος που πουλούσε λογισμικό παρακολούθησης smartphones

    Μία ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκετρονικού Εγκλήματος μας ενημέρωσε για τη σύλληψη 33χρονου, ο οποίος ήταν διαχειριστής της ιστοσελίδας drindrin.gr ,  μέσω της οποίας «πουλούσε» ηλεκτρονικό εξοπλισμό (hardware) αλλά και software παρακολούθησης τηλεφωνικής επικοινωνίας.

    Ο 33χρονος και η «εταιρεία» του, διαφήμιζαν software το οποίο υποκλέπτει και καταγράφει τηλεφωνικές συνομιλίες, email, SMS και εντοπίζει την τοποθεσία των smartphones, ανεξαρτήτως λειτουργικού. Ο εν λόγω «επιχειρηματίας» φαίνεται να κέρδιζε αρκετά χρήματα από αυτή τη διαδικασία, καθώς, κατά την έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία του, βρέθηκε το ποσό των 38 χιλιάδων ευρώ… Την ανακοίνωση από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για τις λεπτομέρειες της σύλληψης, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

    Πώς «δουλεύουν» όμως, τα διάφορα λογισμικά παρακολούθησης των smartphone; Tα  λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά με την ονομασία «SMS trackers», όπως το Spybubble ή το SMS Tracking for Android, είναι αρκετά δημοφιλή για ευνόητους λόγους. Επιτρέπουν στον «χρήστη» να εγκαταστήσει το λογισμικό αυτό στο smartphone του συντρόφου του ή των παιδιών και μέσα από τη «δική του» συσκευή, να:

    • Καταγράφει κλήσεις
    • Να βλέπει όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα SMS
    • Να βλέπει όλη την δραστηριότητα στον browser του smartphone
    • Να κρατά αρχείο και διάρκεια κλήσεων
    • Να καταγράφει την τοποθεσία του χρήστη μέσω GPS
    • Να έχει πλήρη πρόσβαση στην λίστα επαφών

    Και όλη αυτή η παρακολούθηση να περνά απαρατήρητη από τον χρήστη της συσκευής. Αυτού του είδους το λογισμικό λειτουργεί οπουδήποτε στον κόσμο, δεν έχει σημασία ποιο τηλεφωνικό δίκτυο χρησιμοποιεί κάποιος και η αποστολή των στοιχείων γίνεται μέσα από την σύνδεση δεδομένων. Ο «πελάτης» τότε, έχει κάνει log-in σε μία πλατφόρμα ή έχει κατεβάσει την αντίστοιχη εφαρμογή στη δική του συσκευή και παρακολουθεί την επικοινωνία του «θύματός» του.

    Γιατί είναι παράνομο; Μα φυσικά γιατί εγκαθίσταται χωρίς τη γνώση του «θύματος» και παρακολουθείται η επικοινωνία του, η οποία προστατεύεται από απόρρητο. Κανένας μα κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει το απόρρητο αυτό, εκτός κι αν έχει εισηγηθεί κάποιος εισαγγελέας. Γιατί είναι ανήθικο; Για τον ίδιο λόγο που είναι παράνομο. Η τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία είναι απόρρητη και προσωπική. Έχει δικαίωμα να την διαχειρίζεται ο κάθε χρήστης με τον τρόπο που επιθυμεί αυτός και δεν αφορά κανένα άλλο. Ούτε καν τον πάροχό του. Άλλωστε, θα θυμάστε τα άπειρα σκάνδαλα που έχουν δημιουργηθεί από εφαρμογές που καταγράφουν την τοποθεσία ή το αρχείο κλήσεων συνδρομητών ή κατόχων smartphones.

    Το θέμα του SMS tracking όμως, δεν είναι καινούριο καθώς, αρκετό καιρό κυκλοφορούν στο διαδίκτυο προγράμματα γι αυτή τη χρήση, κι ας είναι παράνομα. Τα περισσότερα βέβαια, είτε δεν λειτουργούν σε κάθε περίπτωση, είτε είναι φορτωμένα με “ιούς”, οπότε βλάπτουν τις συσκευές. Έτσι λοιπόν, εμφανίζονται “γνώστες” όπως ο 33χρονος που υπόσχονται “αποτελεσματικότητα” στην παρακολούθηση.

    Ο 33χρονος έχει οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Πηγές: astynomia.gr, newpost.gr,

    Ευχαριστούμε τον George για την “τεχνική” ενημέρωση

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles