19 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
More

    Το πρώτο “κράτος” ΑΙ – Ερωτήματα εγείρει πλωτό data center με 10.000 Nvidia H100 GPUs

    Ένα πλωτό data center που περιέχει χιλιάδες GPU της Nvidia έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η πρακτική θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία κυρίαρχων κρατών AI στο μέλλον. Το BlueSea Frontier Compute Cluster (BSFCC), που δημιουργήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Del Complex, είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο πλοίο που περιέχει 10.000 Nvidia H100 GPUs αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σε ανακοίνωσή της στο X (πρώην Twitter), η Del Complex δήλωσε ότι το πλωτό κέντρο δεδομένων θα προσφέρει «κορυφαία απόδοση στον κλάδο, προηγμένη ψύξη νερού και ηλιακή ενέργεια για περιβαλλοντική ασφάλεια». Αυτό συμπληρώνεται από τον «μειωμένο κινητικό κίνδυνο» που εξασφαλίζει μια ομάδα ασφαλείας επί του πλοίου.

    Η αυτονομία φαίνεται ότι είναι το βασικό σημείο που εστιάζει η Del Complex. Η ιδέα πίσω από το έργο υποδηλώνει την τάση για τη δημιουργία «κρατών» αφιερωμένων στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Στην ανακοίνωσή της στο X, η εταιρεία δήλωσε ότι το αυστηρά φυλασσόμενο πλοίο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε διεθνή ύδατα και ενδεχομένως να εξαιρεθεί από τους διεθνείς κανονισμούς για την AI. Οι ισχυρισμοί της Del Complex έρχονται στον απόηχο των αυξανόμενων συζητήσεων σχετικά με την παγκόσμια ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που περιγράφει τους κανόνες γύρω από την ανάπτυξη γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Άλλο ένα βήμα μπροστά για την OpenAI – Έφτασαν τα GPTs!

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles