18.4 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
More

    Τον πιο μακρινό γαλαξία του σύμπαντος ανακάλυψαν οι αστρονόμοι

    Μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα, αφού μια ομάδα αστρονόμων κατάφερε να εντοπίσει τον πιο μακρινό γαλαξία του σύμπαντος. Ο γαλαξίας, ο οποίος πήρε το όνομα HD1, βρίσκεται στην αξιοσημείωτη απόσταση των 13,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός και είναι υπερβολικά φωτεινός στο υπεριώδες φως για λόγους που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί.

    Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο γαλαξίας HD1 είτε δημιουργεί άστρα με εντυπωσιακό ρυθμό είτε περιέχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου. Αυτό ίσως θα μπορούσε να εξηγήσει εναλλακτικά την μεγάλη φωτεινότητά του. Για την ανακάλυψή του χρειάστηκαν περίπου 1.200 ώρες παρατηρήσεων και χρησιμοποιήθηκαν αρκετά διαφορετικά τηλεσκόπια, που έδειξαν ότι ο HD1 είναι 100 εκατομμύρια έτη φωτός πιο μακριά από τον GN-z11. Μέχρι σήμερα ο GN-z11 ήταν αυτός που κατείχε το ρεκόρ του αρχαιότερου και πιο μακρινού γαλαξία.

    Η μελέτη φυσικά δε θα σταματήσει εδώ, αφού στο “κόλπο” φέτος μπαίνει και το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο James Webb, με το οποίο θα συνεχιστούν οι παρατηρήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Το νεαρότερο αέριο πρωτοπλανήτη φωτογράφισε το Hubble (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles