20.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Όχι, το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου δεν είναι πιο «λογικό»

    left right brain

    Υπάρχει ένας όρος στην επιστήμη της νευρολογίας που χρησιμοποιείται πολύ ευρέως από την στιγμή που τον εισήγαγε ο νευροψυχολόγος Vaughan Bell: η λαογραφική νευρολογία. Αναφέρεται σε «πολλές φορές εντελώς ανακριβείς ιδέες που χρησιμοποιούνται για να εξηγήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου». Η λαογραφική νευρολογία, οι ανακρίβειες δηλαδή που έχουν περάσει στο ευρύ κοινό για την λειτουργία του εγκεφάλου μας, είναι αντικείμενο ενός άρθρου του Vaughan Bell στον Βρετανικό τύπο, με τίτλο «Ο εγκέφαλός μας και ο τρόπος που σκεφτόμαστε, δεν είναι τόσο απλός όσο νομίζουμε» και στο οποίο καταλύει μερικούς, βασικούς μύθους:

    • Στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου κατοικεί η λογική, το δεξί είναι πιο δημιουργικό

    Τα ημισφαίρια του εγκεφάλου έχουν τις δικές τους «εξειδικεύσεις». Το αριστερό συνήθως φιλοξενεί τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, παραδείγματος χάριν. Δεν υπάρχει όμως κάποιος αποδεδειγμένος και σαφής διαχωρισμός για τον χαρακτήρα των λειτουργιών που εξελίσσονται στα δύο ημισφαίρια. Για να είστε επιτυχημένοι και στη λογική και τη δημιουργικότητα, χρειάζεστε και τα δύο ημισφαίρια. Ταυτόχρονα. Δεν μπορείτε να σκέφτεστε με το ένα ή το άλλο ημισφαίριο μόνο.

    • Η Ντοπαμίνη είναι το χημικό της ευχαρίστησης

    Η ντοπαμίνη έχει πολλαπλές λειτουργίες για τον εγκέφαλό μας, από το να στηρίζει την συγκέντρωσή μας, μέχρι την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Στην πιο αυστηρή της μελέτη, η ντοπαμίνη έχει σχετιστεί με την κινητοποίηση και την επιθυμία και όχι με την ικανοποίηση αυτή καθεαυτή.

    • Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, προκαλούν κατάθλιψη

    Η παραπάνω ιδέα προωθήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από φαρμακευτικές εταιρείες τις δεκαετίες του 1980 και 1990 για να πουλήσουν ψυχοφάρμακα που ενίσχυαν την σεροτονίνη, όπως το Prozac. Δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία που να το στηρίζουν αυτό.

    • Τα video games, η βία στην τηλεόραση, το πορνό και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες, επαναπρογραμματίζουν τον εγκέφαλό μας.

    Τα πάντα επαναπρογραμματίζουν τον εγκέφαλό μας, εφόσον αυτός λειτουργεί δημιουργώντας και επαναπροσδιορίζοντας συνδέσεις. Ο παραπάνω μύθος έχει χρησιμοποιηθεί για να υπονοήσει ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να υποβληθεί σε αλλαγές και οι αλλαγές αυτές είναι μόνιμες. Το μόνο μόνιμο με τις αλλαγές στον εγκέφαλό μας είναι ότι αλλάζουν.

    • Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον εγκέφαλό μας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε το μυαλό μας.

    Το μυαλό και ο εγκέφαλος είναι το ίδιο πράγμα που περιγράφεται με διαφορετικούς τρόπους. Και τα δύο καθορίζουν αυτό που είμαστε. Αν κάποιος προσπαθεί να αποδείξει ότι το ένα είναι αποτέλεσμα του άλλου, είναι σαν να λέει πως η υγρασία προκαλεί το νερό.

    Η κατάρριψη των παραπάνω μύθων μας προκαλεί μία κάποια ανακούφιση είναι αλήθεια. Ειδικά για το γεγονός ότι δεν θέλαμε ποτέ να πιστεύουμε ότι το ένα από τα δύο μέρη του εγκεφάλου μας, μέσα στην πορεία της ζωής μας, παραμένει σε αχρηστία.

    Πηγές: io9, Guardian

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles