17.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
More

    5 προβλέψεις από τις αρχές του 20ου αιώνα που βγήκαν αληθινές

    Το έτος 1900 εκδόθηκε ένα επετειακό τεύχος ενός «περιοδικού» για κυρίες που κάθονταν στο σπίτι τους (οι περισσότερες το έκαναν αυτό τότε). Θέμα του; Το μέλλον. Οι συντάκτες του περιοδικού-εφημερίδα, μάζεψαν μερικά «λαμπρά» μυαλά που φαντάστηκαν το μέλλον σε περισσότερα από 100 χρόνια από τότε. Δηλαδή σήμερα. Μπορεί οι περισσότερες προβλέψεις τους να έπεσαν στο κενό, μάλλον από υπεραισιοδοξία, υπάρχουν 5 όμως που βγήκαν απολύτως αληθινές. Ποιες;

    1. Κλιματισμός. Οι «ειδικοί» της εποχής προέβλεψαν ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του αέρα και πως θα μπορεί ένα μηχάνημα να εκπέμπει ζεστό ή κρύο. Το AirCondition που βλέπετε στο δωμάτιό σας, επιβεβαιώνει τους «Νοστράδαμους» της εποχής.

    2. Θα υπάρχουν «αερόπλοια». Χμ… σύμφωνα με τους συντάκτες τα αερόπλοια αυτά θα είναι μηχανές πολέμου και δεν θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τα πλοία και τα τρένα. Εκεί έκαναν ένα μικρό λάθος, αλλά και πάλι. Τα αεροπλάνα υπάρχουν κι αυτοί το έγραψαν.

    3. Θα διασχίζουμε τον Ατλαντικό σε 2 ημέρες. Αν οι συγγραφείς των προβλέψεων ζούσαν τώρα, το πρώτο πράγμα που θα έκαναν θα ήταν να αγοράσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και θα έκαναν περίπου 7 ώρες για να φτάσουν. Είμαστε σίγουροι ότι θα έκαναν πολλές φορές την διαδρομή, μόνο και μόνο για την ικανοποίηση του πράγματος.

    4. Τα τρένα θα τρέχουν με ταχύτητα 240 χλμ την ώρα. Πολύ κοντινή πρόβλεψη. Η υπερταχεία Shinkansen στην Ιαπωνία, έχει ταχύτητα που φτάνει τα 300 χιλιόμετρα την ώρα.

    5. Θα υπάρχουν τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο. «Ασύρματα κυκλώματα τηλεφώνου και τηλέγραφου θα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ένας σύζυγος που βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού ωκεανού, θα μπορεί να μιλάει με την σύζυγό του που θα κάθεται στο μπουντουάρ της στο Σικάγο. Θα μπορούμε να τηλεφωνήσουμε στην Κίνα με την ίδια ευκολία που μιλάμε στην διπλανή πόλη. Με αυτόματο σήμα και χωρίς την παρέμβαση μίας τηλεφωνήτριας». Πιο ακριβής πρόβλεψη, δεν γίνεται. Σωστά;

    Οι συντάκτες του επετειακού τεύχους είχαν κι άλλες επιτυχημένες προβλέψεις. Όπως ότι οι θα μπορούμε να «τηλεγραφούμε» τις φωτογραφίες από οποιαδήποτε απόσταση. Οπότε όλα τα σημαντικά γεγονότα, θα δημοσιεύονται σε όλο τον κόσμο σε εικόνες. Αλλά έχουν κάνει και κάποιες προβλέψεις που έχουν πέσει τόσο μα τόσο έξω. Όπως; Όπως ότι δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα στους δρόμους των πόλεων καθώς όλοι οι πολίτες θα πηγαίνουν στις δουλειές τους με υπόγεια μέσα μεταφοράς (μακάρι να τους έπειθαν). Ή ότι δεν θα υπάρχουν μύγες και κουνούπια. Ή ότι η εκπαίδευση θα είναι δωρεάν. Ο συντάκτης του περιοδικού και οι «σοφοί» που συμβουλεύτηκε ήταν μάλλον υπεραισιόδοξοι, αλλά και πάλι.

    Είναι τρομερά ενδιαφέρον να βλέπουμε πώς ο κόσμος του 1900 φανταζόταν τον κόσμο του 2000. Τι ονειρευόταν, τι επιθυμούσε και τι, τελικά, πήρε.

    Μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε σε μεγαλύτερο μέγεθος τις… προβλέψεις.

    Πηγή: BuzzFeed, io9

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles