17.7 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
More

    Εξωπλανήτη “νεογνό” ανακάλυψαν οι αστρονόμοι

    Ένας από τους μικρότερης ηλικίας εξωπλανήτες, που έχουν ποτέ βρεθεί, ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κινείται γύρω από ένα μακρινό «βρεφικό» άστρο στο Νέφος του Ταύρου και έγινε αντιληπτός από το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Κεκ στην Χαβάη.

    Μάζα μερικές φορές μεγαλύτερη του Δία

    Αυτό που ξεχωρίζει το νέο εξωπλανήτη, με την ονομασία 2M0437b, είναι ότι είναι πολύ νεαρός. Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα από τη Γη. Εκτιμάται ότι έχει μάζα μερικές φορές μεγαλύτερη του Δία και δημιουργήθηκε, μαζί με το μητρικό άστρο του, πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια, περίπου την εποχή που τα κυριότερα νησιά της Χαβάης αναδύθηκαν από τον ωκεανό.

    Ο πλανήτης είναι τόσο νέος που είναι ακόμη καυτός από την ενέργεια που απελευθερώθηκε κατά τη δημιουργία του, έχοντας θερμοκρασία παρόμοια με τη λάβα που χύνεται από το ηφαίστειο Κιλαουέα της Χαβάης. Η απόστασή του από το άστρο του είναι περίπου 100 φορές η απόσταση Γης-Ήλιου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιστορική επιστροφή στη Σελήνη για τη Nasa: Το Φεβρουάριο η αποστολή Artemis 1

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles