18.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
More

    Φθηνό τεστ κορονοϊού στα smartphones ανέπτυξαν οι επιστήμονες

    Την τελευταία διετία, όλοι οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας κινούνται γύρω από την πανδημία, τα εμβόλια και τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Ήταν ζήτημα χρόνου να χρησιμοποιηθούν τα smartphones για τη διευκόλυνση του εντοπισμού όσων νοσούν, αφού οι δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία είναι πλέον απεριόριστες.

    Πρόσφατα, στις ΗΠΑ οι ειδικοί ανέπτυξαν ένα άκρως ευαίσθητο τεστ διάγνωσης του κορονοϊού αλλά και των ιών της γρίπης με βάση δείγμα σάλιου, το οποίο κοστίζει πολύ λιγότερο από ένα μοριακό τεστ. Ονομάζεται SmaRT-LAMP, βασίζεται σε κινητό τηλέφωνο και βγάζει επί τόπου αποτέλεσμα μέσα σε 25 λεπτά. Το τεστ σε 50 άτομα με μέση ηλικία 57 ετών και διαπίστωσαν ότι έχει αποτελεσματικότητα ανάλογη ενός τεστ PCR, ενώ ανάλογη είναι η ευαισθησία του και στις λοιμώξεις από γρίπη.

    Το τεστ, που απαιτεί τη χρήση ενός φορητού εργαστηριακού “κιτ” και μιας δωρεάν εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιεί μια διαδικασία (LAMP-Loop-mediated Isothermal Amplification) ενίσχυσης του ιικού RNA στο δείγμα του σάλιου, προκειμένου να ανιχνεύσει συγκεκριμένα γονίδια του ιού. Η εφαρμογή (app) χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού τηλεφώνου για να μετρήσει τις χρωματικές αλλαγές στο δείγμα, οι οποίες “μαρτυρούν” την παρουσία ή όχι του ιού και το αποτέλεσμα βγαίνει σε 25 λεπτά.

    Διαβάστε επίσης:

    Συλλογή με animated πορτρέτα φίλων πουλά ως NFTs ο Τζόνι Ντεπ

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles