10.9 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
More

  Imagine Cup: Η Κύπρος συμμετέχει στους Παγκόσμιους Ημιτελικούς της Microsoft με τρεις ομάδες!

  microsoft imagine cup

  Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες ο φετινός τοπικός τελικός για τον διαγωνισμό τεχνολογίας της Microsoft Imagine Cup 2015. Συγκεκριμένα, ομάδες φοιτητών από όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου, συγκεντρώθηκαν και διαγωνίστηκαν την Τετάρτη 22 Απριλίου, στην αίθουσα Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις κατηγορίες: Innovation, World Citizenship και Games. Τη νικήτρια ομάδα κάθε κατηγορίας ανέδειξε ομάδα  κριτών αποτελούμενη από άτομα που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας στην Κύπρο. Στόχος του διαγωνισμού, είναι η δημιουργία εφαρμογών, που μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, υλοποιήσεις καινοτόμων ιδεών αλλά και παιχνιδιών.

  Στην κατηγορία Games, νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα Fource από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ομάδα δημιούργησε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι για Windows πλατφόρμες, στο οποίο ο χρήστης καθοδηγεί ένα ρομπότ σε ένα φανταστικό σύμπαν. Έμφαση δίδεται στην παρουσίαση κοσμολογικών θεωριών και των επιπτώσεών τους στην καθημερινή ζωή. Το παιχνίδι καινοτομεί στον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης κινείται στο χώρο, μετουσιώνοντας ένα τρισδιάστατο κόσμο σε δύο διαστάσεις.

  Στην κατηγορία Innovation, νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα ij’s από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η ομάδα δημιούργησε μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά και το διαδίκτυο, που επιτρέπει στον χρήστη να καταχωρεί σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητας του τα συναισθήματά του. Τα συναισθήματα αυτά μπορούν να κοινοποιούνται σε άλλους χρήστες και να αποθηκεύονται για μελλοντική ανάκτηση, ώστε ο χρήστης να μπορεί να θυμηθεί πως ένιωσε σε συγκεκριμένα γεγονότα. Επίσης σε περιπτώσεις στις οποίες ο χρήστης νιώθει άσχημα, μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια άλλων χρηστών ή ειδικών στον τομέα της Ψυχολογίας.

  Στην κατηγορία World Citizenship, νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα S.E.C.S. (Smart Eco Cultivation System) από το Πανεπιστήμιο Frederick. Η ομάδα δημιούργησε ένα έξυπνο και οικολογικό σύστημα διαχείρισης καλλιεργειών θερμοκηπίου ή ανοικτού χώρου. Με το σύστημα αυτό, αυτός που έχει μια μικρή ή μεγάλη καλλιέργεια, -από τον απλό κηπουρό μέχρι τον επαγγελματία αγρότη- μπορεί με την χρήση αισθητήρων και ειδικού εξοπλισμού να διαχειρίζεται οικονομικά και οικολογικά, μέσω εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, την καλλιέργειά του για σκοπούς άρδευσης, λίπανσης, παρακολούθησης υγρασίας, θερμοκρασίας, αλλά και άλλων παραμέτρων.

  Οι τρεις νικήτριες ομάδες θα διαγωνιστούν εναντίον, περίπου 200 ομάδων στους Παγκόσμιους Ημιτελικούς. Από τη διαδικασία θα επιλεγούν 35 ομάδες, οι οποίες θα διαγωνιστούν στους Παγκόσμιους Τελικούς που θα πραγματοποιηθούν στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε Hackathon, διαγωνισμό δημιουργίας εφαρμογών, στην νέα πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας της Microsoft, HoloLens. Οι νικήτριες ομάδες κάθε κατηγορίας θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν 50 χιλιάδες δολάρια. Φέτος, εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, οι νικητές του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία για μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Microsoft, Satya Nadella.

  Ο διαγωνισμός τεχνολογίας Imagine Cup προωθεί νέες ιδέες και ενθαρρύνει φοιτητές να ξεπεράσουν τα όρια τους και να ανακαλύψουν τις δυνατότητες που έχουν σήμερα και στο μέλλον. Το διαγωνισμό στην Κύπρο διοργανώνει η Microsoft με τη φετινή στήριξη της CYTA και της FxPro.

  Αναφερόμενος στον διαγωνισμό ο Developer eXperience Evangelist της Microsoft Κύπρου Ιωάννης Σταυρινίδης δήλωσε: «Μέσα από το διαγωνισμό τεχνολογίας Imagine Cup, η Microsoft  δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές τεχνολογίας, προγραμματιστές και δημιουργούς εφαρμογών με επιχειρηματική προσέγγιση να συνεργαστούν, να αναπτύξουν λογισμικά και τεχνολογίες, να δημιουργήσουν επιχειρηματικό πλάνο και να αποκτήσουν την πολύτιμη εμπειρία της αγοράς σε επαγγελματικό επίπεδο. Φέτος, με τη σημαντική στήριξη της CYTA και FxPro, στέλνουμε στους παγκόσμιους ημιτελικούς τρεις πολλά υποσχόμενες ομάδες με ιδιαίτερα καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές, οι οποίες μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την καθημερινότητά μας».

  Από πλευράς του ο Ιάσωνας Ιάσωνος, φοιτητής της ομάδας S.E.C.S δήλωσε: «Ο διαγωνισμός του Imagine Cup μας έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με συμφοιτητές μας σε διάφορους τομείς. Η ομάδα μας αποτελείται από άτομα της Πληροφορικής, Μηχανικής Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών αλλά και Διοίκησης Επιχειρήσεων, και μέσα από την συνεργασία αποκτήσαμε μια σφαιρική άποψη για την ανάπτυξη τέτοιων λύσεων. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία που μας έδωσε η Microsoft για να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο μας. Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό μας αφήνει ευχάριστες εμπειρίες ζωής και προτρέπουμε όλους τους φοιτητές της Κύπρου να συμμετέχουν στον διαγωνισμό».

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles