11.9 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
More

  iPad 2: Το Review του engadget κάνει λιγάκι πιο εύκολη την αναμονή…

  Απομένει περίπου μιάμιση μέρα μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του iPad 2 στην Αμερική. Την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) αρχίζει η διάθεση της συσκευής και οι πωρωμένοι fans της αμερικανικής εταιρείας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήδη ξεσκονίζουν τα sleeping bags τους, ώστε να στηθούν σε λιγάκι στις “ουρές” που αναμένεται να σχηματιστούν όσο πλησιάζει η ώρα διάθεσης. Κι ενώ ο δικός μας Άγγελος Σφακιανάκης ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο, πίνοντας έναν πρωϊνό καφέ στη Νέα Υόρκη για να ξεπεράσει το jet lag, κάποιοι “τυχεροί” έχουν ήδη στα χέρια τους τη συσκευή. Το μεγαλύτερο τεχνολογικό portal του κόσμου, engadget.com, εξασφάλισε το iPad 2, πριν την κυκλοφορία του, και δημοσιεύει ήδη το πρώτο review. Μετρώντας τις ώρες μέχρι να το πιάσουμε κι εμείς στα χέρια μας, σας παρουσιάζουμε τα κυριότερα σημεία του στα ελληνικά… Κάπως έτσι νομίζουμε ότι η αναμονή μέχρι το Σάββατο τα ξημερώματα που θα το έχουμε κι εμείς στα χέρια μας, θα είναι πιο εύκολη

  IPAD 2 REVIEW – ENGADGET.COM

  Η συσκευή, «απόγονος» του περσινού επιτυχημένου iPad, είναι σχεδόν όμοιο όσον αφορά το software, και, παρ’όλες τις βελτιώσεις, πολύ κοντά στο hardware επίσης. Με οθόνη 9,7 ιντσών και ανάλυση 1024×768 pixels, το γενικότερο μέγεθος και σχήμα της συσκευής έχει παραμείνει ίδιο και παρ’όλο που ενσωματώνει ένα νέο διπύρηνο επεξεργαστή Α5, περισσότερη μνήμη και δύο νέες κάμερες, οι περισσότερες αλλαγές του iPad 2 είναι αισθητικές. Ακόμα και έτσι, το προηγούμενο μοντέλο βρισκόταν σε υψηλότερη θέση όσον αφορά την ποιότητα τόσο του hardware (αν και όχι τις προδιαγραφές), όσο και του software  – κάτι στο οποίο η Apple έχει το πάνω χέρι συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της. Αυτό το νέο μοντέλο λοιπόν, μία πιο λεπτή, καλαίσθητη και γρήγορη έκδοση του πρώτου, μπορεί να μην καινοτομεί, αλλά βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση. Είναι όμως το iPad 2 μία συμφέρουσα αναβάθμιση γι’ αυτούς που αγόρασαν το μοντέλο πρώτης γενιάς; Ακόμα πιο σημαντικό, έχει η νέα συσκευή αυτό που χρειάζεται για να προσελκύσει νέους αγοραστές;

  Hardware
  Το κέντρο ενδιαφέροντος του iPad 2 είναι -και δεν είναι- το hardware. Από την άποψη της σχεδίασης, το iPad 2 ανέβασε σημαντικά τον πήχη όσον αφορά την ελκυστικότητα των hardware υπολογιστών. Αν είστε κάτοχος του πρώτου μοντέλου, ξέρετε ότι δεν είχε καθόλου άσχημη σχεδίαση, όμως η νέα έκδοση βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Στο iPad 2 θα προσέξετε πρώτα ότι είναι λεπτό – απίστευτα λεπτό. Στο πιο ογκώδες σημείο του, το tablet έχει πάχος μόλις 8,6 χιλιοστά (συγκριτικά με το πάχος 13 χιλιοστών του πρώτου iPad). Η συσκευή είναι λιγότερο “κοντή” από το προηγούμενο μοντέλο (με 241 χιλιοστά μήκος), αλλά και λιγότερο πλατιά (μόνο 186 χιλιοστά, συγκριτικά με τα 190 χιλιοστά του iPad). Έχει εκπληκτικά λεπτή όψη και αίσθηση, κρατώντας το στα χέρια σας. Όπως επισήμανε και ο Steve Jobs στο launch event, η συσκευή είναι πιο λεπτή από το ήδη εκπληκτικά λεπτό iPhone 4 -σημαντικό επίτευγμα, αναλογιζόμενοι όλα αυτά που περιέχει. Φυσικά, δεν είναι ακριβώς ελαφρύ, με βάρος 610 γραμμαρίων για το μοντέλο 3G, ενώ το προηγούμενο ζύγιζε 730 γραμμάρια.

  Όπως και η προηγούμενη έκδοση, το εμπρόσθιο μέρος της συσκευής είναι μία οθόνη, μαζί με ένα πλαίσιο (ελαφρώς πιο λεπτό από αυτό του πρώτου μοντέλου), και ένα πλήκτρο μενού στο κάτω μέρος της οθόνης. Το iPad 2 προσθέτει και μία κάμερα στο επάνω μέρος της οθόνης, όμως είναι πολύ διακριτική. Στο πίσω μέρος υπάρχει το γνωστό κάλυμμα αλουμινίου της προηγούμενης έκδοσης (που εδώ είναι πιο απαλό στην αφή), ένα μικρό ηχείο κάτω αριστερά, μία κάμερα επάνω αριστερά, και ανάλογα με την έκδοση, ο πομποδέκτης 3G στο επάνω μέρος. Τα πλήκτρα έντασης ήχου και ο διακόπτης σίγασης ήχου / περιστροφής οθόνης, βρίσκονται στο πίσω αριστερό μέρος, της συσκευής, ενώ στο δεξί θα βρείτε τη θύρα κάρτας microSIM (στο μοντέλο 3G). Στο κάτω μέρος βρίσκεται η proprietary υποδοχή της Apple για σύνδεση σε USB, ενώ στο επάνω δεξί μέρος βρίσκονται ένα πλήκτρο (απ)ενεργοποίησης/(ξε)κλειδώματος, και μία στερεοφωνική υποδοχή 3,5 χιλιοστών, στο επάνω αριστερό μέρος. Όλα αυτά αποτελούν standard εξοπλισμό για ένα iPad, συναρμολογημένα όμως με πολύ έξυπνο τρόπο σε αυτό το μικρό πλαίσιο.

  Η συσκευή διατίθεται με λευκό ή μαύρο πλαίσιο οθόνης. Συνολικά αποτελεί ένα απίθανα όμορφο και λεπτό πακέτο. Από τις φωτογραφίες δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο καλή είναι η αίσθηση του στα χέρια σας. Όχι μόνο έχει στιβαρή κατασκευή, αλλά το λεπτό προφίλ του, σε συνδυασμό με τις άκρες του, κάνουν τη συσκευή απολαυστική στο χειρισμό. Η Apple είναι γνωστή για την ποιοτική κατασκευή της, και εδώ το αποδεικνύει. Η κατασκευή του iPad 2 έχει βασιστεί στην καλαισθησία και την εργονομία.

  Εσωτερικό/Οθόνη/Ήχος
  Έχει γίνει μεγάλος ντόρος για το τι υπάρχει -και τι δεν υπάρχει- στο εσωτερικό του νέου iPad. Κατ’αρχάς, η Apple αντικατέστησε τον περσινό επεξεργαστή Α4 με ένα νέο διπύρηνο στο 1 GHz, με την ονομασία Α5. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Geekbench, τώρα το iPad 2 έχει 512 MB μνήμης, όσο και το iPhone 4. Αυτό το ποσό φαίνεται λίγο, καθώς μία τέτοια συσκευή θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 1GB, παρ’όλο που δεν παρουσίασε προβλήματα απόδοσης. Η οθόνη είναι ίδια με αυτή του προηγούμενου μοντέλου, με ανάλυση 1024×768 pixels και τεχνολογία IPS. Έχει την ίδια καλή ποιότητα, όμως θα θέλαμε πολύ να δούμε μία αναβάθμιση της ανάλυσης -αν όχι στη διπλάσια της Retina τότε σε κάτι παρεμφερές. Δεν υπήρχε κάποιο θέμα με την ποιότητα απεικόνισης όσον αφορά τα χρώματα, όμως θα θέλαμε να έχει μεγαλύτερη πυκνότητα των pixels.

  Το iPad 2 διατίθεται είτε μόνο με WiFi (802.11a/b/g/n) ή και με 3G. Περιλαμβάνει Bluetooth 2.1+EDR, όπως επίσης AGPS στην έκδοση 3G. Όλα τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρα φωτός, αισθητήρα κίνησης, και μία νέα προσθήκη: ένα γυροσκόπιο 3 αξόνων.

  Όπως είπαμε, η Apple επανατοποθέτησε το ηχείο του iPad στο πίσω μέρος της συσκευής. Ο ήχος είναι πιο καθαρός, αλλά και λιγότερο έντονος, από ότι στην παλιά έκδοση, ενώ υπάρχει βελτίωση και στη θέση του. Το ηχείο κάνει τη δουλειά του, όμως αν ακούτε μουσική ή βλέπετε video, καλό θα είναι να έχετε ακουστικά ή εξωτερικά ηχεία.

  Όπως είπαμε και πιο πριν, το iPad 2 έχει ένα διπύρηνο επεξεργαστή Α5 στο 1 GHz, αν και το Geekbench αναφέρει τη συχνότητα στα 800MHz. Τόσο την πρώτη μέρα, όσο και την πρώτη εβδομάδα δοκιμών, η συσκευή είχε εμφανώς πιο γρήγορες επιδόσεις από το προηγούμενο μοντέλο. Οι επιδόσεις του επεξεργαστή και των γραφικών, μας εντυπωσίασαν. Το iPad 2 απέδωσε εξαιρετικά σε ό,τι και αν το βάλαμε να τρέξει, είτε παιχνίδια είτε απαιτητικές εφαρμογές.

  Διάρκεια μπαταρίας
  Η Apple υποσχέθηκε μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο iPad 2. Αν και η συσκευή έχει μικρότερες διαστάσεις, η εταιρεία λέει ότι οι χρήστες μπορούν να περιμένουν την ίδια αυτονομία της προηγούμενης έκδοσης. Αυτό απεδείχθη 100% αληθινό. Ακόμα και με βαριά χρήση 3G και Wi-Fi, εκτέλεση εφαρμογών, πλοήγηση στο Internet, e-mail, λήψη video και αναπαραγωγή μουσικής, το iPad 2 άντεξε 5 μέρες χωρίς φόρτιση. Όταν μπήκε στην πρίζα, το επίπεδο μπαταρίας ήταν κάτι λιγότερο από 30%.

  Παίζοντας ένα αρχείο MPEG4 σε συνεχή επανάληψη, με το Wi-Fi ενεργοποιημένο και την οθόνη στο 65% φωτεινότητας, το iPad 2 «έβγαλε» 10 ώρες και 25 λεπτά, δηλαδή περισσότερο και από την αυτονομία που αναφέρει η ίδια η Apple. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Το iPad 2 τα δίνει όλα όσον αφορά την αυτονομία της μπαταρίας.

  Κάμερες
  Ας ξεκαθαρίσουμε ότι οι κάμερες του iPad 2 είναι κακές. Δεν είναι άχρηστες, αλλά είναι εμφανές ότι οι αισθητήρες που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι ποιοτικοί. Αν έχετε iPod Touch 4ης γενιάς με κάμερα, μπορείτε να περιμένετε τα ίδια αποτελέσματα. Μάλιστα φαίνεται ότι το iPad 2 χρησιμοποιεί ακριβώς τις ίδιες κάμερες με το iPod Touch. Υπάρχει ένας φακός «HD» στο πίσω μέρος (δηλαδή περίπου 1 megapixel), και στο εμπρόσθιο μέρος έχουμε μία ταπεινή κάμερα VGA. Καμία τους δεν παράγει ικανοποιητικά αποτελέσματα φωτογραφίας και συγκεκριμένα η οπίσθια κάμερα μοιάζει εντελώς δεύτερης κατηγορίας. Για λήψη video και επικοινωνία μέσω FaceTime, οι κάμερες κάνουν επαρκή δουλειά, αλλά δε θα τις προτιμούσαμε αντί για μία αυτόνομη φωτογραφική μηχανή ή τουλάχιστον για ένα smartphone με κάμερα 5 megapixels ή καλύτερη.

  Ακόμα και με τους αισθητήρες χαμηλότερης ποιότητας, η Apple καταφέρνει να μεγαλώσει το κενό μεταξύ του πρώτου iPad και της νέας έκδοσης, που σημαίνει ότι τώρα οι βιντεοκλήσεις είναι άμεσα διαθέσιμες. Και εφόσον μιλάμε για την Apple, απολαμβάνουμε τις εφαρμογές Face Time, Photo Booth και iMovie. Εν τέλει, η εταιρεία κάνει την κατάθεσή της όσον αφορά τα tablets με κάμερες, όμως δίνει την εντύπωση της ήσσονος προσπάθειας. Αν και δε θα χρησιμοποιούσαμε ένα tablet για φωτογραφίσεις, καθώς δεν είναι ότι πιο πρακτικό, παρ’όλα αυτά απογοητευθήκαμε από τη χαμηλή ποιότητα της κάμερας.

  Συμπέρασμα

  Αυτό ίσως δυσαρεστήσει τους ανταγωνιστές του, όμως πρέπει να πούμε ότι το iPad 2 δεν είναι απλά το καλύτερο tablet στην αγορά, αλλά δίνει την αίσθηση ότι είναι το μοναδικό. Είναι το iPad2 τέλειο προϊόν; Σίγουρα όχι. Οι κάμερες έχουν σοβαρά μειονεκτήματα, ενώ η οθόνη -αν και υψηλής ποιότητας- βασίζεται σε περσινές προδιαγραφές. Όσον αφορά την τιμή και το εύρος χρήσης, δεν έχουμε να πούμε κάτι άσχημο, καθώς ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή των πραγμάτων που μπορεί να κάνει κάποιος με το iPad 2.

  Για τους κατόχους του προηγούμενου μοντέλου, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει φλέγουσα ανάγκη αναβάθμισης. Εκτός αν χρειάζεστε οπωσδήποτε τις κάμερες, το πρώτο iPad είναι μία πολύ καλή συσκευή που εκμεταλλεύεται στο έπακρο το τελευταίο λειτουργικό και τις εφαρμογές του. Για όσους δεν έχετε τολμήσει ακόμα την αγορά, βρείτε το θάρρος να προχωρήσετε. Το iPad 2 διατίθεται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη δυνατή μορφή του.

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles