22.3 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
More

    Mobilius Telecomicus Τεύχος 07-2011

    Ο ανασχηματισμός συνεχίζεται

    Στο Μέγαρο ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με τη ρομφαία έκανε πράξη το «αποκάλυψη τώρα». Η αποκάλυψη δεν είναι σε καμία περίπτωση ότι είμαστε σε δρόμο ενοποίησης, γιατί αυτό το γνωρίζαμε ήδη. Απλά περιμέναμε πιο «ήπια» την μετάβαση, αλλά αποδείχτηκε ότι κάποιος δεν «μασάει» και δεν θέλει να χάνει χρόνο.
    Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου -με μία σημαντική εξαίρεση- ανέλαβαν καθήκοντα στον «ανασχηματισμό» του Μεγάρου και το «σχεδόν» σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα μερικές κενές θέσεις. Μην περιμένετε βέβαια person 2 person αντικαταστάσεις, διότι η ενοποίηση άρχισε. Δεν θα εφαρμοστεί βεβαίως η συνταγή της «τρόικα» περί αναλογίας προσλήψεων / απολύσεων, αφού η τάση είναι ο καθένας να υπηρετήσει την σχεδόν βελούδινη ενοποίηση, από το κατάλληλο πόστο. Κάποιοι άλλωστε πρέπει να μείνουν και απέναντι να φυλάνε Θερμοπύλες…

    Οι ωραίοι έχουν (ελληνικά) χρέη
    Από την άλλη η Διοίκηση του ΟΤΕ είναι υπερήφανη για το δάνειο των 900.000.000€ που κατάφερε να εξασφαλίσει σε χαλεπούς καιρούς, γεγονός που όπως επισημαίνουν προσκείμενοι κύκλοι δείχνει τόσο την εμπιστοσύνη της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος, όσο και ότι το μαγαζί είναι γωνία. Έτσι γλύτωσε τις εξαρτήσεις που θα προέκυπταν σε περίπτωση δανεισμού από τη Γερμανική πλευρά (π.χ. δεύτερος δορυφόρος, πόντιση καλωδίου Κρήτη – Λιβύη κλπ). Συμπέρασμα: Ενίοτε ο επιμένων γερμα-νικά δεν νικά! Μπορεί λοιπόν στο Μέγαρο να μας θεωρούν «γκρινιάρηδες», αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να πούμε μπράβο στην Διοίκηση, που ακολουθεί μία -στο μέτρο του δυνατού- ανεξάρτητη προσέγγιση.

    Όσον αφορά το εξωτερικό, η ρουμανική κυβέρνηση ζήτησε από τον ΟΤΕ τη συγχώνευση της ROM Telecom και της Cosmote Ρουμανίας, πριν την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο ή την πώληση της συμμετοχής των Ρουμάνων στην ROM Telecom, προφανώς για να αυξήσει την αξία της εταιρείας. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα η ROM Telecom κατέχει ήδη το 30% της Cosmote Ρουμανίας.
    Όλα δείχνουν ωστόσο ότι το τι μέλλει γενέσθαι από την πλευρά του ΟΤΕ θα καθοριστεί εν πολλοίς από την εισήγηση της συμβουλευτικής εταιρείας η οποία έχει αναλάβει το όλο θέμα της αποτίμησης.

    Παντελής αναβάθμιση!
    Ο Παντελής εγκαταστάθηκε στο μέγαρο Σταθάτου ως Ειδικός Σύμβουλος σε ΤΠΕ και αναμένει κάποιον ανασχηματισμό προκειμένου να αναλάβει πολιτική θέση όταν, και αν, λυθεί ο γόρδιος δεσμός των οφικίων = Γραμματείες νεοελληνιστί. Σε κάθε περίπτωση από οποιοδήποτε πόστο κι αν συμμετέχει ο Παντελής στη Διοίκηση είναι κάτι απόλυτα θετικό για την αγορά.
    Η ερώτηση των 1.000.000 μετοχών (οι οποίες παρεμπιπτόντως ανέβηκαν) είναι: η αποχώρηση του Παντελή θα πυροδοτήσει εξελίξεις στις αγορά; Διότι κάποιοι βιάστηκαν να αναθερμάνουν κάποια σενάρια αναφορικά με HOL και με WIND, αν και για την ώρα εμείς δεν βλέπουμε φως. Ο λόγος είναι ότι όσον αφορά την περίπτωση HOL – Forthnet το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ τα πρόσωπα (γιατί πολύ απλά οι διαπραγματεύσεις δεν έφτασαν σε αυτό το σημείο), ενώ όσον αφορά τη WIND ακούγεται επίσης μακρινό δεδομένου ότι την ίδια στιγμή που δεν υλοποιήθηκε μία συνεργασία στην οποία θα ήταν κάποιος συνταγματάρχης δεν βλέπουμε γιατί θα επέλεγε να πάρει ένα μικρό διψήφιο ποσοστό σε κάποιο άλλο σχήμα που θα ήταν απλά… ανθυπολοχαγός.
    Όσον αφορά τη διαδοχή, η εξέλιξη του Πάνου ήταν αναμενόμενη, όχι μόνο γιατί είχε το «πάνω» χέρι, αλλά και γιατί έχει ιδρώσει χρόνια τη φανέλα από την εποχή ΙΤΕ αν ενθυμείστε…

    Mobile me
    Ολική και όχι «κάποια» επαναφορά θέλει να πετύχει η Wind με το νέο πρόγραμμα Wind to All. Μπορεί να μην είναι τα πάντα όλα, αφού λείπουν τα data, αλλά είναι σίγουρα όλα τα λεφτά για όσους ενδιαφέρονται για voice. Παράλληλα αναπτύσσει πολλές Interνετικές δραστηριότητες γεγονός που σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα new media. Αρκετά επιτυχημένη βρήκαμε τη διαφήμιση αν και, όπως σχολίασε συνάδελφος, αυτό το «ένας για κάποιους και κάποιοι για έναν» θα μπορούσε να το έχει γράψει πολιτικός…
    H Voda έκανε ρελάνς στη διάρκεια του MCW, ανακοινώνοντας μαζί με την Samsung το Galaxy Tab 10.1 Άρχισαν μάλιστα και τις προ-παραγγελίες σε τιμή 799 ευρώ. Pas mal!!!
    Στην Cosmote ασχολούνται με την οικογένεια -γενικώς- διότι μεγάλα καραβ(άκ)ια μεγάλες φουρτούνες. Κατά τα άλλα και ενώ ήμασταν Βαρκελώνη, ανακοίνωσε 42,2 Mbps ταχύτητες για mobile internet (σε επιλεγμένα σημεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας).

    Μονομαχία στο El Dorado
    Ας περάσουμε τώρα στην ΕΕΤΤ. Στη διαβούλευση για τις συχνότητες υποβλήθηκαν συνολικά έξι σχόλια: Αν βγάλουμε τους αμέσως ενδιαφερόμενους και τους vendors το 6ο σχόλιο προέρχεται από την Forthnet η οποία μάλλον δεν ενδιαφέρεται για το φάσμα, αλλά θα ήθελε να συμμετέχει στη διαμόρφωση των όρων για τους ενδεχόμενους MVNO.
    Το σύνολο της αγοράς πάντως θεωρεί ότι τα 120 με 180 μύρια που εκτιμάται ότι θα ζητηθούν για 2 Χ 10 MHZ είναι πάρα πολλά όταν μάλιστα υπάρχει το συγκριτικό στοιχείο της Q η οποία κατέβαλε το 2001 μόλις 20 μύρια για το ίδιο φάσμα (και μάλιστα σε μία εποχή με καλύτερες προοπτικές). Είπαμε ότι οι μεγάκυκλοι αξίζουν χρυσάφι αλλά 6 με 9 φορές πάνω δεν έχει ανέβει μέσα σε 10 χρόνια ούτε ο χρυσός! Σε λίγο δεν θα λέμε λίρα 100, αλλά μεγάκυκλος 100!!!
    Η μονομαχία στο El Dorado συνεχίζεται αν και τελικά, με την αγορά να μην είναι στην καλύτερη εποχή της μάλλον μόνο το όνομα έχει μείνει…
    Κλείνοντας με την ΕΕΤΤ, η Ειρήνη αν κρίνουμε από το εξώδικο που έφτασε ήδη στην ΕΕΤΤ έπιασε ήδη δουλειά. Τα εξώδικα άλλωστε στις Ανεξάρτητες αρχές είναι τον τελευταίο καιρό στην ημερήσια διάταξη και όλοι οι μη αδαείς το γνωρίζουν καλά.

    Τα είδαμε όλα στη Βαρκελώνη
    Στη Βαρκελώνη υπήρξαν πολλές σημαντικές παρουσίες που θα διαμορφώσουν μελλοντικά την αγορά. Σίγουρα όποιος βρέθηκε εκεί την προηγούμενη εβδομάδα για να παρακολουθήσει το Mobile World Congress δεν πρόλαβε να βαρεθεί.
    Από την Ελληνική αγορά σημειώστε τον πανταχού παρόντα Σωκράτη και τον Κανέλλο. Ήταν η πρώτη φορά που η Ελληνική Πολιτεία ήταν παρούσα στο μεγαλύτερο event της αγοράς. Επιτέλους κάποιοι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Μπράβο!!!
    Τώρα για το αν ο Κανέλλος τα άκουσε από πρώτο χέρι από όλους τους operators που φώναζαν για τις συχνότητες και τη μη ρύθμιση των δικτύων νέας γενιάς, την περιαγωγή (όπου η DT απλά πρόλαβε την άνωθεν παρέμβαση) αλλά και τα τέλη τερματισμού αυτό είναι κάτι που ήταν αναμενόμενο πλέον λόγω BEREC.

    Ας περάσουμε όμως στο MWC. Δεν ήταν τόσο οι εκατοντάδες εκθέτες που παρέταξαν προϊόντα και υπηρεσίες στα 53.000 τετραγωνικά μέτρα της Fira Barcelona, όσο το κλίμα που επικρατούσε και με το οποίο συντονίστηκε και ο καιρός στην πρωτεύουσα της Καταλονίας. Συννεφιασμένος και, κατά περιόδους, βροχερός, χωρίς όμως να μπορείς τον χαρακτηρίσεις και σφόδρα μελαγχολικό καθώς υπήρξαν αρκετά διαλείμματα ηλιοφάνειας.

    Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι το MWC 2011 χαρακτηρίστηκε από τον έντονο προβληματισμό των δικτύων που βλέπουν πως μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο o κυρίαρχος ρόλος τους αμφισβητείται. Θυμίζει λίγο την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βόρεια Αφρική, όπου οι άλλοτε “ακλόνητοι” ηγεμόνες δεν αισθάνονται πάρα πολύ καλά τελευταία. Η αγορά αλλάζει. Και το ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε ταιριάζει περίφημα και στην περίσταση!

    Η αλήθεια είναι πως τα προηγούμενα χρόνια οι πιο ανήσυχοι άνθρωποι στη βιομηχανία των κινητών επικοινωνιών κάτι είχαν ψυχανεμιστεί. Ήταν σίγουρο πως η Google δεν θα έμενε στα διαδικτυακά νερά και θα άνοιγε σύντομα πανιά για τις φορητές συσκευές, όπερ και εγένετο. Αυτό που μάλλον δεν πολυπερίμεναν ήταν η επέλαση της Apple, η οποία μιας και το ‘φερε η κουβέντα, κυριολεκτικά έλαμψε δια της απουσίας της στο MWC. Ο Steve Jobs ανακηρύχθηκε προσωπικότητα της χρονιάς και το iPhone 4 συσκευή της χρονιάς, καθόλου άσχημα για μια εταιρεία που “σνομπάρει” το MWC.

    Με αυτά τα δεδομένα υπ’ όψιν, τα δίκτυα αποφάσισαν να παραμερίσουν για λίγο τους εγωισμούς και να κοιτάξουν λίγο τον εαυτό τους. Έβαλαν στην άκρη διενέξεις και κόντρες, κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και γέννησαν… γραφειοκρατία. Το Wholesale Application Community είναι μια προσπάθεια των operators να ανακτήσουν την ηγεμονική θέση που είχαν στην προ-Apple / Google εποχή και να ορίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Όπου παιχνίδι εννοούμε τον τρόπο ανάπτυξης των εφαρμογών και πώς αυτές ενσωματώνονται στη λειτουργία των δικτύων και με τους κανόνες εννοούμε, κυρίως, μια σειρά από APIs που θα ορίζουν πώς “οδηγούν” και “συμπεριφέρονται” οι εφαρμογές στα δίκτυα.

    Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις στα μαθηματικά για να καταλάβει κανείς τι θέλουν να κάνουν τα δίκτυα. Με τα σημερινά δεδομένα και για κάθε εφαρμογή που πωλείται μέσω των καταστημάτων της Apple ή της Google, ο… μαγαζάτορας παίρνει ένα μικρότερο μερίδιο και ο developer ένα μεγαλύτερο. Το δίκτυο, μέσω του οποίου γίνεται η συναλλαγή, αποζημιώνεται μόνο με την τιμολόγηση του data traffic που δημιουργείται και το οποίο ομοιάζει με ψίχουλα που έπεσαν από ένα πλούσιο τραπέζι. ‘Η για να το θέσουμε σε ισπανικά «πρότυπα», τα δίκτυα παίρνουν λίγα σπυριά ρύζι από την παέγια της αγοράς.

    Oι operators θέλουν να επιστρέψουν στις εποχές που κυριαρχούσαν με τα “κλειστά” περιβάλλοντα, αλλά θέλοντας να δείξουν πως έχουν πια πάρει το μάθημά τους, προσπαθούν να ανοίξουν το παιχνίδι ενοποιώντας τους κανόνες. Το ερώτημα δεν είναι τι θα πράξουν η Apple και η Google αλλά τι θα κάνουν, τελικά, οι δημιουργοί των εφαρμογών και κατά πόσο θα δεχθούν να παίξουν με τους νέους κανόνες.

    Για να βάλετε την παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας σε μια προοπτική, ρίξτε μια ματιά σε αυτό. Υπάρχουν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια προσωπικοί υπολογιστές στον κόσμο και περίπου 1,6 δισεκατομμύρια τηλεοράσεις. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, μόνο πέρυσι πωλήθηκαν κοντά στο 1,4 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και περισσότερα από 5 δισ. από τα 7,2 δισ. κατοίκων της Γης χρησιμοποιούν πλέον τα κινητά τηλέφωνα.

    Οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια του 2011 αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα και το 30% των αποστολών θα αφορούν τα smartphones, μια κατηγορία συσκευών που είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρή από ότι υπήρξαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μόλις πριν από λίγα χρόνια. Ωστόσο, η ευρυζωνική διαθεσιμότητα που αυτές οι συσκευές προσφέρουν τροφοδοτεί μια έκρηξη των δεδομένων κίνησης τόσο ισχυρή με τα δίκτυα κινητής να δέχονται σοβαρές πιέσεις, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον πολλαπλασιασμό των υπηρεσιών και εφαρμογών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Amazon είναι πλέον ο μεγαλύτερος πωλητής βιβλίων στον κόσμο και η Apple η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μουσικής. Είναι πλέον ορατό ότι οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και τα δίκτυα μεταβάλλονται και μαζί τους αλλάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα και οι οικονομικές δομές. Και οι πάροχοι τρέχουν να αλλάξουν, για να μην μείνουν έξω από το “παχνίδι”…

    Στο μεταξύ και σε επίπεδο συσκευών, το φετινό MWC χαρακτηρίστηκε από την κυριαρχία των tablets. Κάθε κατασκευαστής που σέβεται την εικόνα του φρόντιζε να έχει σε περίοπτη θέση τουλάχιστον ένα tablet, υποστηρίζοντας πως έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού. Δίπλα στα επώνυμα προέκυψαν και τα ανώνυμα προϊόντα αφού η Android τους έκανε όλους μάγκες… Κανείς δεν χρειάζεται πλέον τμήμα R & D. Ένα καλό brand και ένα καλό κινέζο προμηθευτή χρειάζεται. Το τί θα προκύψει στο μέλλον όπου οι περισσότεροι θα χάσουν την μάχη με τα επώνυμα προϊόντα είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς…

    Για όλους όσοι… εκτέθηκαν στη Βαρκελώνη τα καλά νέα είναι ότι το iPad 2 θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, λόγω προβλημάτων στις μονάδες παραγωγής κάπου εκεί στα βάθη της Ασίας. Τα κακά νέα είναι ότι ένας ακόμα παίκτης που απείχε από την αγορά (και δεν παρουσίασε tablet στη Βαρκελώνη) έρχεται με φόρα από τον πάγκο. Πόσο καλό θα είναι τελικά το S1 της Sony; Να μια ερώτηση που η απάντηση στην οποία θα έχει σημασία στους επόμενους μήνες.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles