Ο καιρός στην Ελλάδα (αν και όχι σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης η αλήθεια) είναι εξαιρετικός και αυτή η “πρόωρη άνοιξη” μάλλον δεν είναι σχήμα λόγου, όπως υποστηρίζουν πλέον και οι επιστήμονες. Αντίθετα, τα αποτελέσματα έρευνας αναφέρουν ότι όσο πιο βόρεια κινηθεί κάποιος τόσο πιο νωρίς τελειώνει ο χειμώνας, σύμφωνα με το παρελθόν.
Υπάρχουν λοιπόν και επιστημονικές ενδείξεις πλέον ότι η άνοιξη έρχεται νωρίτερα, κάτι πάντως που μόνο ευχάριστο δεν μπορεί να είναι… Το ότι ο χειμώνας τελειώνει πιο γρήγορα -και αυτό γίνεται πιο εμφανές στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη- είναι αρκετά ανησυχητικό.
Η σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Scientific Reports σημειώνει ότι για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα από ό,τι έφθανε πριν από μία δεκαετία. Στις δε αρκτικές περιοχές, η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια.
Αιτία για όλα αυτά είναι φυσικά η κλιματική αλλαγή.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε αξιολογώντας 743 προηγούμενες εκτιμήσεις για τον ερχομό της άνοιξης σε μία περίοδο 86 ετών στο βόρειο ημισφαίριο, με βάση μία σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών και η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων.