23.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Pleurobot: το ρομπότ που έρπεται και κολυμπάει σαν αληθινό αμφίβιο!

    Επιστήμονες ρομποτικής στο «École Polytechnique Fédérale de Lausanne» δημιούργησαν ένα βιο-μιμούμενο ρομπότ βασισμένο στην ευκίνητη μετακίνηση της σαλαμάνδρας. Το Pleurobot μιμείται την κίνηση του αμφίβιου με τους δικούς του αρθρωτούς σπόνδυλους, που του επιτρέπουν να κινείται στη γη αλλά και στο νερό.

    σδφφδ

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μετακίνηση των ζώων είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ του σώματος, της σπονδυλικής στήλης και του περιβάλλοντος. Η καινοτομία αυτής της δουλείας είναι η προσπάθεια των επιστημόνων να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματική φυσιολογία του σώματος.

    Η ομάδα πέρασε πάρα πολύ καιρό βλέποντας βίντεο με ακτίνες X του Ιβηρικού τρίτωνα για να μελετήσουν τον τρόπο που κινείται. Παρατηρούσαν προσεκτικά τα οστά και τις αρθρώσεις, σημειώνοντας ότι η σαλαμάνδρα σέρνεται, περπατάει και κολυμπάει κάνοντας βασικά την ίδια κίνηση, αλλά σε διαφορετική ταχύτητα.

    Το αποτέλεσμα ήταν ένας σκελετός-εφιάλτης, καθώς η σαλαμάνδρα έχει μόνο 11 οστά στην σπονδυλική στήλη, πολύ λιγότερα από τα αρχικά 40, και οι ενώσεις τους έχουν μειώσει σημαντικά την ελευθερία των κινήσεων.

    Το θετικό είναι βέβαια ότι αντιλαμβάνοντας την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της προσπάθειας μετακίνησης, της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου είναι κάτι που θα επωφελήσει πολλά επιστημονικά πεδία.

    Η επιστημονική ομάδα ελπίζει να δημιουργήσει κι άλλα «βιο-ρομπότ» ερευνώντας κι άλλες μορφές κίνησης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles